17.9.2022

Huutokauppahelmet – Goodwoodia henkivä Lotus Elan

Lotus Elan huutokauppahelmet

Viikonlopun valopilkkuihin kuuluu Goodwood Revival, jossa klassiset kilpa- ja urheiluautot pääsevät jaloittelemaan Goodwoodin radalla. Samaan yhteyteen mahtuu myös mainio huutokauppa.

Goodwoodin moottorirata herää jälleen tänä viikonloppuna upean Goodwood Revivalin muodossa. Jos kesällä järjestettävä Festival of Speed on nimensä mukaisesti pyhitetty nopeuden alttarille Goodwoodin kartanon pihatiellä, on Revivalissa kyse 1900-luvun kilpa- ja urheiluautoista. Goodwood Revivalin ehkä tunnetuin piirre on kuitenkin se, että tapahtumassa pukeudutaan "aikakauden tyyliin", yleensä 1950- tai 1960-luvun tapaan. Autourheilufaneille mainittakoon, että myös kuljettajakaarti on täynnä tähtiä eri vuosilta ja sarjoista.

Lotus Elan huutokauppahelmet
Kuva: Bonhams

Upeiden autojen ja klassisten moottoripyörien lisäksi Goodwood Revivalin yhteydessä järjestetään aikakauden kalustoa esittelevä huutokauppa. Bonhamsin luettelossa on jälleen tarjolla kaikkea panssariautosta Aston Martin DB3 Sports-Racingiin. Huomiomme kiinnittyi kuitenkin Lotus Elan S2:een, joka on kohtuuhintainen vaihtoehto Goodwoodia henkivästä autosta.

Lotus Elan esiteltiin 1962 ja kyseessä oli Lotuksen ensimmäinen auto, jossa hyödynnettiin teräsrungon päälle tehtyä lasikuitukoria. Lotus Elan oli tehty tarkalla budjetilla, joten auto oli sekä kevyt (680 kg) että valmistuskustannuksiltaan edullinen. Se muodostuikin Lotuksen ensimmäiseksi kaupalliseksi menestykseksi 11 valmistusvuotensa aikana.

Lotus Elan huutokauppahelmet
Kuva: Bonhams

Kova- ja avokattoisena myyty Lotus Elan oli saatavissa myös rakennussarjana. Tehtaan maineelle sopivasti konepellin alta löytyi Lotuksen kahdella nokka-akselilla varustettu nelisylinterinen moottori. Toisaalta Lotus ei olisi Lotus ilman merkittävää panostusta jousitukseen ja alustaan. Elania onkin kehuttu yhdeksi kaikkien aikojen mainioimmista autoista ajaa, kiitos hyvän ohjaustunnon.

Lotus yritti myöhemmin jäljitellä Elanin menestystä julkaisemalla M100-koodinimeä kantaneen toisen Elanin 1989, mutta etuvetoinen roadster ei saavuttanut merkittävää menestystä. Sama auto nähtiin myös Kian merkeillä varustettuna nimillä Elan, Roadster tai Vigato.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1967 Lotus Elan S2 Roadster #457001

Goodwood Revivalissa myytävä Lotus Elan S2 on vuodelta 1967. Vuonna 1978 auto siirtyi uudelle omistajalle, jonka autotallissa Elan odotti 30 vuotta, että jotain tapahtuisi. 2009 auto löysi itselleen uuden omistajan, joka tilasi autolle entisöinnin 2013. Tuossa yhteydessä runko todettiin hyväksi, mutta auto tarvitsi uuden korin. Samassa yhteydessä moottori rakennettiin uudelleen ja auton mukana tulevat dynamometripaperit suorituskyvystä.

Lotus Elan huutokauppahelmet
Kuva: Bonhams

Entisöinnin yhteydessä autoa päivitettiin Mazdan luukkulamppujen moottoreilla ja väriksi vaihtui alkuperäistä lähellä oleva Fiat Azure. Kovakaton runko kuuluu kauppaan.

Auto entisöitiin katukäyttöä ajatellen, mutta sillä osallistuttiin 2017 Goodwoodin ratapäiville. Kattavan dokumentaation osana tulee myös voimassa oleva MoT-katsastus, vaikka auto ei ikänsä puolesta enää tarvitse katsastusta.

Lotus Elan huutokauppahelmet
Kuva: Bonhams

Vaikka auto on oikeanpuoleisella ohjauksella, ovat Elanin mitat niin kompaktit, että se ei juuri menoa haittaa. Pituutta Elanilla on 3,68 metriä, akseliväli on 2,13 metriä ja leveyskin vain 1,42 metriä. Myös 1,16 metrin korkeus asettuu samaan luokkaan viime viikon Lancia Stratoksen kanssa.

Lähde ja kuvat: Bonhams Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat