23.4.2022

Huutokauppahelmet – Porsche 356 B 1600 Super Cabriolet 1961

Porsche 356 B 1600 Super Cabriolet

Hiljattain Pohjoismaihin laajentunut Collecting Cars -palvelu antaa hyvän tekosyyn lähteä selainikkunaostoksille. Tällä kertaa ostohousuja puhuttelee Ruotsissa listattu Porsche 356 B.

Porsche 356 ei ehkä ole aivan seuraajansa tasolla maineessa ja kuuluisuudessa, mutta pitkän linjan autoharrastajille  tai klassikkoautoista kiinnostuneille 356:tta ei tarvitse esitellä. Porschen ensimmäinen tuotantomalli asetti monella tavalla askelmerkit yhtiön toiminnalle ja oli omalta osaltaan ohjaamassa merkin kohti nykyistä menestystarinaa.

Mallina Porsche 356:n tarina alkaa vuodesta 1948 ja ensimmäisten vuosien aikana autoja valmistettiin Itävallan Gmündissa, syiden liittyessä tiettyihin 1940-luvun "erityisoperaatioihin". Tilanteen rauhoituttua 1950-luvulle tultaessa tuotanto siirtyi Saksaan Stuttgartin Zuffenhauseniin.

Porsche 356 B 1600 Super Cabriolet

Takana oleva ilmajäähdytteinen nelisylinterinen bokserimoottori ja takaveto ovat ehkä selvin mekaaninen sukulaisuusside Volkswagen Kuplaan, jonka perussuunnitelmasta vastasi niin ikään Porsche-suku. Porsche 356:n inspiraatioksi "Ferry" Porsche mainitsi kokemukset erilaisten ripeiden autojen ratissa. Hänen mukaansa pieni, tehokas auto oli huomattavan paljon hauskempi ja helpompi ajettava kuin edes ylitehokas kookas auto.

Porsche 356 pysyi tuotannossa aina vuoteen 1965 saakka, jolloin Porsche 911 ja erityisesti nelisylinterinen 912 jatkoivat soihdun kantamista. Noin 76 000 valmistetusta yksilöstä noin puolet on vielä ajossa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1961 Porsche 356 B 1600 Super Cabriolet

Tämän viikon autoyksilö on vuodelta 1961 oleva Porsche 356 B 1600 Super Cabriolet. Takana olevasta konehuoneesta löytyy 1,6-litrainen ilmajäähdytteinen bokserinelonen ja Superissa tehot kirjataan lukemiin 75 hevosvoimaa (55 kW). Vaihteistona on nelivaihteinen manuaali.

B-version puolestaan tunnistaa suuremmista puskureista ja korkeammalle sijoitetuista ajovaloista. Cabriolet puolestaan tarkoittaa, että aurinkoisista kesäpäivistä pääsee nauttimaan koko taivaan mitalla.

Porsche 356 B 1600 Super Cabriolet

Autoyksilö on alkuperäinen ruotsalaisauto ja siellä sillä on ollut historiansa aikana vain viisi omistajaa. Vuodesta 1985 nykyhetkeen on selvitty kahdella omistajalla ja autoa on myös huollettu vuosittain. Auton kori on tietojen mukaan ehjä ja suurelta osin alkuperäinen sekä ruostesuojattu. Huoltotöistä on vastannut suurelta osin Ystadin Auto Classica. Auto on entisöity hiljattain, jolloin se maalattiin uudelleen Silver Metallic -värisävyllä, joka on ilmeisesti myös auton alkuperäinen väri. Musta kangaskatto on virheettömässä kunnossa. Punainen nahkaverhoilu on kalifornialaisen Autos Internationalin työtä.

VDO:n mittaristo, Blaupunktin radio, käyttöohje, vararengas ja jopa työkalut kertovat auton alkuperäisyyden säilymisestä. Kilometrejä on takana runsaat 59 000.

Porsche 356 B 1600 Super Cabriolet 1961

Auto on myynnissä Ruotsin Skånessa ja auton tiedoista vastaa viime kädessä sen myyjä. Ilmoitus on listattu Collecting Cars -huutokauppapalvelussa.

Englanninkielistä automediaa seuraaville Collecting Cars lieneekin tuttu muun muassa podcasteistaan, mutta palvelu on hiljattain laajentunut Pohjoismaihin Tukholman-toimiston muodossa. Niinpä sivustolta löytyy nykyisin ilmoituksia esimerkiksi juuri Ruotsista sekä näppärän lauttamatkan päästä Tallinnasta. Sivusto myös laskee kulut ja mahdolliset arvonlisäverot Suomen mukaan sekä rajaa halutessa valtamerten taakse jäävät kohteet pois.

Lähde ja kuvat: Collecting Cars Teksti: Aake Kinnunen

Luetuimmat