10.2.2016

Ikäryhmän ääripäät yliedustettuina onnettomuuksissa

Nuoria vaivaa näyttämisen halu, ikäihmisiä rasittaa heikentynyt reagointi- ja huomiointikyky.

Joka kolmas tieliikenteessä vahingoittunut ja joka neljäs kuolemankolarin osallinen on nuori kuljettaja. Lukema on korkea, sillä 15–24 vuotiaiden osuus väestöstä on vain 12 prosenttia.

Viranomaiset muistuttavat nuoriin kohdistuvista riskeistä, sillä huomenna 11.2 vietetään EU:n laajuista arjen turvallisuudesta muistuttavaa kampanjaa.

Tällä kertaa teemana ovat nuoret ja iäkkäät. Nuorten korkea onnettomuusherkkyys johtuu osin rattijuopumisista, sillä alkoholilla oli osuutta asiaan 44 prosentissa onnettomuuksista. Peräti 60 prosentilla oli taustalla aiempia liikennerikkomuksia. Seitsemän onnettomuutta kymmenestä aiheutettiin yli 10 km/h ylinopeudella.

Nuorten korkeat onnettomuusosuudet eivät aiheudu pelkästään henkilöautoilla otetuista riskeistä. Näyttämisen halu ja omien ajotaitojen ulosmittaaminen näkyvät myös alaikäisten mopo- ja mopoauto-onnettomuuksissa.

Toinen riskiryhmä liikenteessä ovat ikäautoilijat. Riski joutua onnettomuuteen kasvaa 70. ikävuodesta alkaen, ja tahti kiihtyy kun ikävuosia on yli 75.

– Ikääntyminen heikentää vähitellen ihmisen toimintoja, esimerkiksi reagointi- ja huomiokykyä. Toisaalta kokemus ja harkinta ovat turvallisuutta lisääviä tekijöitä, kertoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Samppa Holopainen.

Ikäautoilijoiden kokemat seuraamukset ovat usein nuoria kovempia, sillä elimistö vammautuu herkemmin.

Katso lisää: 112-paiva.fi

Lähde: Poliisihallitus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat