10.4.2023

Jabal Hafeet Mountain Road – mutkatie tyhjälle vuorelle

Yhdistyneissä arabiemiraateissa, aavikon keskellä sijaitsevalle Jabal Hafeetille eli ”tyhjälle vuorelle” johtava tie on rankattu yhdeksi maailman hienoimmaksi mutkatieksi.

Jabal Hafeet (myös Jabel, Jebal ja Jebel Hafeet) tarkoittaa kirjaimellisesti käännettynä tyhjää vuorta. Se sijaitsee Yhdistyneissä arabiemiraateissa, Al-Ainin kaupungin kupeessa lähellä Omanin rajaa.

Tyhjä ei vuori enää ole, sillä vuonna 1980 saksalainen Strabag International rakensi aavikolta 1249 metrin korkeuteen nousevalle vuorelle aivan uskomattoman hienon mutkaisen tien, jonka pituus on 11,7 kilometriä. Miksikö? Koska vuoren huipulla sijaitsee maan hallitsijan palatsi. Sittemmin sinne on rakennettu myös Jabal Hafeet Mercure -hotelli.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Liioittelematon maine

Tie päättyy vuoren huipulle, ja alas ei ole muuta reittiä kuin sama tie jota ajetaan ylöspäinkin. Arvokiinteistöistä huolimatta tie on kaikessa komeudessaan yliampuva. Ylös johtaa koko matkan kaksi kaistaa ja alas yksi.

Tiessä on 60 mutkaa, joita yleisesti luonnehditaan kilparatamaisiksi mutkiksi, eikä siinä ole yhtään liioittelua. Jyrkimmillään nousu on 11 astetta ja keskimäärinkin 7,2 astetta. Asfaltti on pinnaltaan täysin virheettömän tasainen ja tie on molemmin puolin rajattu koko matkaltaan korkeista betoniporsaista tehdyin kaitein.

Esimerkiksi Edmunds-autosivusto on rankannut sen maailman hienoimmaksi mutkatieksi. Tiellä kuvattiin mm. osa Race-elokuvan huipennuksesta. Myös maantiepyöräilijöille tie on tuttu, silllä siellä kilpaillaan vuosittainen Jabal Hafeet Mercure Challenge -maantiepyöräkilpailu, johon osallistuvat maailman huippupyöräilijät.

Myös muutakin nähtävää ja koettavaa

Jabal Hafeetin erikoisuudet eivät rajoitu pelkästään tähän tiehen. Se on Abu Dhabin emiraatin ainoa vuori, ja yksi koko maan korkeimmista vuorista. Alueella ei ole vulkaanista toimintaa, mutta siitä huolimatta siellä on useita kuumia lähteitä, joiden lämpötila on noin 40 astetta. Vuoren läpi kulkee myös luolasto, jota on tutkittu vain noin 150 metrin syvyyteen asti.

Alueella vallitsee kuuma aavikkoilmasto, ja sateet ovat alueella harvinaisia. Keskimääräinen vuotuinen sademäärä onkin vain 77 millimetriä. Vuorella on tavattu useita uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja, ja osittain siitä syystä se tunnustettiin vuonna 2017 osaksi kansallispuistoa, joka seuraavana vuonna liitettiin Sheikh Zayedin suojelualueiden verkostoon.

Turistien suosiossa

Uhanalaisista lajeista ja kansallispuistostatuksesta huolimatta Jabal Hafeet on samalla suosittu turistikohde. Vuorelle johtavan tien varrelle on tehty useita pysähdysalueita, joita voi käyttää alueen ja ympäristön ihailuun.

Tutustuimme vuoreen ja tiehen uuden Ducati Diavel V4:n koeajon yhteydessä, mikä selittää kaikissa kuvissa näkyvän moottoripyörän. ”Tyhjästä vuoresta” muistutti se, että koko vuorelle johtava tie suljettiin koeajon ajaksi, jolloin oli mahdollisuus tutustua vapaasti tien ominaisuuksiiin moottoripyörällä, ja ihastella vuorelta näkyviä maisemia sen jälkeen pois lähtiessä bussikyydillä.

Vuoren kivistä ja jylhää maisemaa voi kuvailla sanomalla, että se näyttää kuin olisi kokonaan eri planeetalla. Tie on koko matkaltaan valaistu, ja pimeällä ajettaessa lisävalaistusta tuo vuoren juurella sijaitsevan Al-Ainin kaupungin loputon valomeri. Auto- tai moottoripyöräfriikille Jabal Hafeet Mountain Road on todellinen ”once in a lifetime” -kohde, sääli vain, että se on samalla myös koko alueen ainoa mutkatie.

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Janne Huhtala ja Alex Photo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat