2.10.2022

Kalassa Floridan länsiosissa – kun muisto riittää jo saaliiksi

Syvänmerenkalastus on suomalaisille jännä asia, mutta joskus ei tarvitse lähteä laituria edemmäs kalaan. Floridan länsiosan pitkät hiekkasärkät tarjoavat monenlaisia kosketuksia vesielämään.

Florida on muutakin kuin Miami, Disney World tai Key West. Paljon muuta. Etenkin vähemmän tunnettu Floridan uloke Alabaman ja Meksikonlahden puristuksessa tarjoaa sitä parasta Amerikkaa. Meno on rentoa – ihmiset myös, eikä maisemissa ole niissäkään valittamista. Hengailimme päivän Navarren pikkukaupungin laiturilla ja hiekkarannoilla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viileyden vetovoima

”Cool” tokaisee laiturilla rennosti retkituolissaan shortseissa ja t-paidassa istuva herrasmies, kun kerron, mistä olen kotoisin. Mies on laivastosta eläkkeelle jäänyt veteraani, kuten aika moni muukin laiturilla aamupäivällä kalassa oleva. Viereisessä Pensacolan kaupungissa on noin 20 000 USA:n laivaston palveluksessa olevaa henkilöä. Hieman edempänä toinen mies heittää virveliä, hänen oikeassa jalassaan alkaa polven alapuolelta proteesi.

Vielä 50 vuotta sitten Navarre oli pieni ja unelias rantakaupunki, USA:n mittakaavalla oikeastaan kyläpahanen. Asukkaita oli noin 1500. Puolessa vuosisadassa alue on kasvanut uneliaaksi mutta jo kelvollisen kokoiseksi 40 000 asukkaan nukkumalähiöksi. Ja mikäs on nukkuessa, kun valkoiset hiekkarannat viettävät kilometritolkulla joka suuntaan.

Asukkaat arvostavat myös paikallista luontoa, joka toimii erinomaisena vetonaulana alueelle. Kaiken tämän summana Navarresta on tullut yksin Floridan nopeimmin kasvavista asuinalueista.

Navarre Beach on kaupungin merenrantaosa, joka sijaitsee Santa Rosan saarella tai pikemminkin hiekkasärkällä. Täällä hiekkarantoja reunustavat muutamat korkeat ja modernit asuintalot.

Sinteistä haihin asti

Navarre Beach on niitä paikkoja, jossa meri on yksinkertaisesti läsnä kaikkialla. Se on aina kivenheiton päässä – lähes kirjaimellisesti. Meren myös aistii ja haistaa. Kalaa on tarjolla alueen ravintoloissa runsaasti. Siksi myös kalastajille on tarjolla runsaasti erilaista ohjelmaa.

Helpointa on mennä laiturille. Seitsemää dollaria vastaan saa kalastusluvan päiväksi. Syöttejä löytyy myös, ja ämpäri vuokralle. Ei muuta kuin kokeilemaan. Paikkoja laiturin reunalla on riittävästi, sillä laituri on lähes 500 metriä pitkä. Se on lajissaan pisin koko Meksikonlahdella.

Hyvällä tuurilla koukkuun tarttuu laiturin päässä vaikkapa punanapsija, oka-ahven, kuningas- tai raitamakrilli tai jopa seriola. Huonommalla tuurilla koukkuun ottaa vain sinttejä, jotka on paras heittää takaisin veteen kasvamaan.

Laiturin kaiteella on usein notkumassa myös amerikanharmaahaikaroita, joille kaikki ylijäämäkalat kelpaavat.

Myöskään pelikaanit eivät ujostele tulla tarkkailemaan kalastajien puuhia.

Kuten monella muullakin kala-apajalla, kalastajan tärkein ominaisuus on kärsivällisyys. Aika monella näyttäisi oleva varustuksena retkituolin lisäksi kylmälaukku, josta löytyy aina janon yllättäessa juotavaa. Fiksuilla on myös isot aurinkovarjot. Floridan aurinko on armoton läpi vuoden.

Jos pelkkä laiturilla seisominen ei riitä, myös kajakkeja löytyy vuokralle, ja samalla kalastaminen muuttuu astetta vakavammaksi. Ainakin periaatteessa.

Ja jos tämäkään ei riitä, totta kai tarjolla on myös koko päiväksi edemmäs merelle kalaan lähteviä veneitä. Hyvällä tuurilla koukkuun tarttuu silloin jotain isompaa. Hyvällä tuurilla vaikkapa dolfiini. Ei, tämä ei ole kirjoitusvirhe; dolfiini on kala, joka tunnetaan myös nimellä mahi-mahi. Puoli päivää kestävä kalaretki merelle kustantaa kolmen hengen seurueelle noin 500 dollaria, mutta hinnoissa on ainakin hiljaisemman sesongin tinkaamisen varaa.

Enemmän extreme-harrastajille on tarjolla puolestaan mahdollisuus ottaa lähikontaktia haiden kanssa. Kokemusta tarjoavia yrittäjiä on niitäkin useampia. Navarren vesistöissä elää mm. näyttäviä vasarahaita.

Märkiä luonnonpuistoja

Jos kalastaminen ei varsinaisesti kiinnosta, Navarresta löytyy myös muuta vesielämää. Heti itään Navarresta on Navarre Beach Marine Park, pieni luonnonpuisto, jossa voi snorklata tai sukeltaa. Puistoon on tehty jopa keinotekoisia riuttoja, ja alueella on myös runsaasti suojeltuja kilpikonnia.

Heti länteen Navarresta on puolestaan Gulf Islands National Seashore -luonnonpuisto. Kyseessä on saari/särkkäryhmä, joka ulottuu aina Mississippin osavaltion puolelle.

Alabaman puolelta löytyy puolestaan alligaattoreiden ystäville nähtävää, Alligator Alley sijaitsee hieman Summerdalen pohjoispuolella.

Teksti: Vesa Eskola, kuvat: Vesa Eskola ja alueen yrittäjät, kartta Google Maps

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat