4.1.2021

Käytetyt erikoisuudet – AC Cobra

AC Cobra - Tori.fi

Aito AC Cobra on äärimmäisen harvinainen näky, mutta nyt yksi on tarjolla Suomessa.

AC Cobra tunnetaan myös nimillä Shelby Cobra ja vieläkin pidemmin AC Shelby Cobra. Kahden jälkimmäisen taustalla on tietenkin auton kehittänyt legendaarinen kilpa-autoilija ja kilpa-autojen suunnittelija Carroll Shelby. Yhdysvaltalaismies tuo mieleen AC Cobran lisäksi myös muun muassa Ford GT40 -kilpa-auton – aiheesta kiinnostuneille Käytetyt erikoisuudet -juttusarja suosittelee Le Mans 66 -elokuvaa. 

AC Cobra - Tori.fi

Itse asiassa myös AC Cobra on esiintynyt useissa elokuvissa, kuten Bad Boys ja Batman Forever, esimerkiksi 90-luvulla. Televisiosarjoista muun muassa Miami Vice on esitellyt samaa automallia 80-luvun puolella. Näistä tosin suurin osa ollut replica-versioita.

Automallin tarina alkaa jo aikaisin 1960-luvulla Carroll Shelbyn jätettyä kilpakuljettajan uran terveyssyistä. Hän halusi rakentaa urheiluauton yhdistämällä V8-moottorin eurooppalaiseen kevyeen ja kompaktiin koriin. Veljespariksi valikoitui tuotantonsa lopettamassa ollut englantilainen AC Ace -urheiluauto sekä Fordin V8-moottori.

AC Cobra - Tori.fi

Alkuun rahkeet riittivät vain yhteen autoon, jota maalattiin uudelleen toimittajien suorittamien koeajojen välissä – olisihan se ollut noloa tarjota vain yhtä autoa kaikille medioille. AC Cobra teki vaikutuksen, ja sen suoritusarvot (0-100 km/h 4,2 sekuntia ja 240 km/h) olivat 60-luvun alussa hurjia. 

Cobraa kehitettiin kuitenkin jatkuvasti eteenpäin, sillä Shelby halusi voittaa Ferrarin kilparadoilla. Moottoria vaihdettiin tehokkaampaan ja samalla myös muita komponentteja pyrittiin päivittämään jonkinlaisen tasapainon ja ajettavuuden säilyttämiseksi. Teholukemat olivat kuitenkin lopulta niin hurjat etteivät muut osa-alueet pysyneet perässä.

AC Cobra oli tuotannossa vuodesta 1961 vuoteen 1967. Tuona aikana eri malleja valmistettiin vain vajaat 1 000 kappaletta, joten kyseessä on todellinen harvinaisuus.

AC Cobra - Tori.fi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – AC Cobra

Turun AC Cobra on ensirekisteröity 1964. Mittarilukemaksi on ilmoitettu vaivaiset 3 400 kilometriä ja tähän liittynee myös tietojen mukaan viimeksi elokuussa 2015 suoritettu katsastus. Auton rekisteritunnus on SC-65.

AC Cobra - Tori.fi

Tämän yksilön moottorin tilavuudeksi on ilmoitettu 7,0-litraa ja tehoksi 286 hevosvoimaa. Kolmannen sukupolven autoissa oli Fordin 7,0-litrainen V8, joka tuotti parhaimmillaan lähes 500 hevosvoimaa. Sen avulla AC Cobra saavutti noin 300 kilometrin tuntinopeuden aerodynaamisista haasteistaan huolimatta.

Nuo ovat julmia lukemia 60-luvun manuaalivaihteiston ja takapyörien sulateltavaksi. Auton omamassaksi on ilmoitettu 1070 kilogrammaa. 

AC Cobra - Tori.fi

Myynnissä olevan yksilön sininen maalipinta valkoisin raidoin on varsin ikoninen juuri tälle mallille. Auton sivuilla kulkevat pakoputket sekä useat kiiltävät metalliosat viimeistelevät kokonaisuuden.

Kuljettaja tarttuu ohutkehäiseen kolmipuolaiseen puurattiin. Mittaristot on rykäisty kojelautaan ja vaihdekeppi piirtää ristin kuljettajan turvaksi. 

AC Cobra - Tori.fi

Ilmoituksen mukaan kyseessä on aito Shelby Cobra CSX, joka löytyy listattuna näistä kirjaa pitävästä Cobra Registry -palvelusta. Hintapyynnöksi on asetettu 198 000 euroa, mutta auton tarkempaan tutkimiseen vaaditaan todellinen asiantuntija. 

Teksti: Henri Posa, Kuvat: tori.fi 

Luetuimmat