26.12.2022

Käytetyt erikoisuudet: nämä olivat 10 luetuinta erikoisuutta vuonna 2022

Vuoden viimeisessä Käytetyt erikoisuudet -juttusarjan osassa käydään läpi kuluneen vuoden suosituimpia julkaisuja.

Käytettyjen erikoisuuksien juttusarjaan mahtui vuonna 2022 täydet 52 julkaisua. Kerran viikossa ilmestyvässä juttusarjassa esitellään Torista löytyneitä ja massasta jokseenkin poikkeavia ajoneuvoja.

Tällä viikolla käymme läpi vuoden kymmenen luetuinta ja sitä kautta kiinnostavinta käytettyä erikoisuutta. Jännityksen maksimoimiseksi nämä kymmenen julkaisua käydään läpi niin sanotusti alhaalta ylöspäin.

Käytetyt erikoisuudet

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sijalla 10: Volkswagen Passat Variant 3.2 V6 4Motion

Tammikuussa juttusarjaan päätyi vähän prameampaa Passatia, kun keskiössä oli vuoden 2009 Volkswagen Passat 3C Variant 3.2 V6 4Motion. Tavanomaisen harmaasta farkku-Passatista löytyi siis nelivetotekniikkaa ja 3.2-litrainen V6-bensiinimoottori. Kollegaa lainatakseni, ”äärettömän houkutteleva paketti muuten harmaaseen perhearkeen”.

Sijan 10. ympärillä käytiin pienimuotoinen Passatien välinen kaksintaistelu, sillä 3C-Passat sysäsi pienellä marginaalilla vanhemman virkaveljensä ulos kymmenen luetuimman listalta. Näissä karkeloissa sijalle 11. päätyi pykälää vanhempi Volkswagen Passat 3BG, josta löytyi varsin eksoottinen W8-moottori.

Vuonna 85 -elokuvan Datsun 100A

Sijalla 9: Datsun 100A suoraan vuodelta 1985

Syyskuussa juttusarja oli vuoden 1985 tunnelmissa, jolloin pääroolissa oli keltainen vuoden 1978 Datsun 100A. Juuri kyseinen Datsun 100A saattoi olla monille tuttu jo entuudestaan, sillä ajoneuvo nähtiin taannoin Timo Koivusalon ja Riku Suokkaan elokuvassa Vuonna 85.

Saab 9-3 Marko Jantunen Laitapuolen hyökkääjä

Sijalla 8: Laitapuolen hyökkääjän Saab 9-3

Jos Datsun 100A oli debytoinut valkokankailla jo muutama vuosi sitten, elokuussa esitelty Saab 9-3 oli vasta odottamassa elokuvan ensi-iltaa. Aleksi Mäkelän ohjaama ja jääkiekkoilija Marko Jantusen elämänkertaan perustuva elokuva Laitapuolen hyökkääjä sai ensi-iltansa 26.8.2022.

Saab 9-3 ja Datsun 100A eivät olleet ainoat elokuvista tai tv-sarjoista tutut ajoneuvot, vaan Käytettyihin erikoisuuksiin päätyi myös tv-sarjasta Raid tutuksi tullut Cadillac Eldorado. Aikuisviihdekauppias Sundmanin autona toimineen Cadillacin vauhti ei riittänyt kuitenkaan aivan TOP10-sijoihin, vaan Eldoradon oli määrä tyytyä paikkaan vuoden 13. luetuimpana juttuna.

tetyt erikoisuudet – Volvo 262C -ralliauto – tori autot

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sijalla 7: Volvo 262C -ralliauto

Ralliautot saivat harmillisen vähän palstatilaa Käytettyjen erikoisuuksien juttusarjassa vuonna 2022, mutta onneksi laatu korvasi tällä kertaa määrän. Sijalle 7. loikkasi näyttävästi vähän erikoisempi ralliauto, Volvo 262C, joka esiteltiin juttusarjan vuoden ensimmäisessä osassa.

Rallijuttujen lisäksi Volvo 262C:tä käsittelevä osa perehtyi myös korivalmistaja Bertonen vaiheisiin. Bertonen kädenjälkeä oli aistittavissa juttusarjassa myös Opel Astra G cabrioletiin keskittyneessä osassa.

Saab 9-3X

Sijalla 6: Saab 9-3X

Nelivedolla pääsee sanonnan mukaan pidemmälle. Tämä lausahdus piti kutinsa myös Käytettyjen erikoisuuksien luetuimpien listalla, sillä nelivetoinen Saab 9-3X kipusi pari sijaa etuvetoista kaveriaan korkeammalle. Kesäkuussa julkaistu juttu oli samalla lyhyt katsaus Saabin historian viimeisiin käänteisiin.

Käytetty erikoisuus – Peugeot 405 Mi16 – tori autot

Sijalla 5: Peugeot 405 Mi16

Maaliskuussa muistelimme Peugeotin huikeaa rallimenestystä 1980-luvulla, jossa suomalaiskuljettajilla Ari Vatasen, Timo Salosen ja Juha Kankkusen johdolla oli suuri rooli. Niin ikään 1980-luvulta oli myös Peugeot 405 Mi16. Kyseinen Pösö edusti vuosimallia 1988, joka tarkoitti samalla sitä, että autosta puuttuu sekä katalysaattori että lukkiutumaton jarrujärjestelmä. Nämä ovat monen keräilijän mielessä toivottavia puutteita.

Mercedes-Benz 500 SE

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sijalla 4: Mercedes-Benz 500 SE

Pykälää ylempänä jatkettiin yhä kasaritunnelmissa, joskin rallipolut ovat vaihtuneet nyt kasinotalouteen. W126-sukupolven Mercedes-Benz 500 SE oli yksityiskohtia myöten 1980-luvun aikakapseli. Auton lisäksi juppien mieleen oli varmasti kojelaudasta löytynyt suomalainen Mobiran valmistama NMT-puhelin.

Saab 9-5 Aero

Sijalla 3: Saab 9-5 Aero

Pronssinen sijoitus vuoden luetuimpien artikkelien kisassa päätyi Saab 9-5 Aerolle. Merkille pantavaa tässä oli se, että kyseessä oli siis peräti kolmas Saab-aiheinen juttu kymmenen luetuimman artikkelin joukossa. Kaikki kolme vuoden aikana julkaistua Saab-juttua päätyivät siis luetuimpien joukkoon. Tästä voitaneen vetää johtopäätös, että jo kymmenisen vuotta sitten haudattua Saabia muistellaan yhä lämmöllä.

Kolmesta Saab-jutusta luetuin julkaistiin elokuussa, ja sen erikoisuus perustui ajoneuvon mittarilukemaan. Vaikka kyseinen Saab 9-5 Aero oli vuosimallia 2004, sen mittariin oli ehtinyt kertyä 18 vuoden aikana ainoastaan 6000 kilometriä.

Mercedes-Benz W210 Väyrynen

Sijalla 2: Mercedes-Benz E 200

Jos pronssimitalit jaettiin maltillisesti kilometrejä nielleelle ajoneuvolle, hopeiset mitalit menivät toiseen ääripäähän. Vuosimallia 2002 oleva Mercedes-Benz E 200 CDI oli pyöräyttänyt mittarinsa ympäri jo kahdesti. Niin sanotun Väyrys-Mersun mittarissa oli julkaisun aikaan heinäkuussa hilkkua vaille 2,2 miljoonaa kilometriä.

Mittarilukeman lisäksi auton erikoisuuksiin kuului saksalainen taksihistoria, joka näkyi autossa monessakin mielessä. Yksityiskohdista näkyvin on auton väri, joka kantaa nimeä hellelfenbein light ivory. Vuoteen 2005 asti tämä väritys oli ainoa hyväksytty väri takseille Saksassa.

Toyota Carina II

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sijalla 1: Toyota Corolla Carina II

Vuoden luetuin Käytetty erikoisuus oli elokuussa julkaistu vuosimallin 1987 Toyota Carina II, joka oli lukukerroilla mitattuna vuoden ylivoimainen kuningas. Kaarina Kakkosen kohdalla ei voitu puhua mitenkään pienistä marginaaleista, sillä Toyota keräsi lukukertoja suunnilleen yhtä paljon, kuin sijoilla 2., 3. ja 4. olleet jutut saivat yhteensä.

Myös Toyota Carina II oli poikkeuksellisen vähän kilometrejä niellyt ajoneuvo. Kiitos 30 autotallissa vietetyn vuoden, mittarilukema oli ainoastaan 26 000 kilometriä. Auto oli myös poikkeuksellisen hyvin säilynyt, sillä siinä oli yhä paikoillaan osa autoa suojanneista alkuperäismuoveistakin.

Toyota Carina II oli Mercedes-Benz W126:n, Peugeot 405:n ja Volvo 262C:n ohella neljäs 1980-luvun ajoneuvo, joka sijoittui vuoden aikana kymmenen luetuimman julkaisun joukkoon.

Käytetyt erikoisuudet jatkuvat myös vuonna 2023

Tähän listaukseen on hyvä päättää Käytettyjen erikoisuuksien juttusarja vuodelta 2022. Juttusarja jatkaa jo viikon päästä normaaliin tapaan Torin vaihtoautovalikoiman perkaamista.

Teksti: Rikhard Wacker Kuvat: Tori Autot