20.4.2020

Käytetyt erikoisuudet – Rolls-Royce Silver Cloud II

Rolls-Royce Silver Cloud II - Tori.fi

Rolls-Royce Silver Cloud II tarjoilee ihailtavaa arvokkuutta yllättävän edullisesti. Samalla saa huomiota herättävän ROL-551 rekisteritunnuksen.

Tämän viikon Rolls-Royce Silver Cloud II ei ole ensimmäinen kerta kun Käytetyt erikoisuudet -juttusarja vierailee merkin parissa. Edellisellä, ja toistaiseksi ainoalla, kerralla esittelyssä oli 80-luvun Rolls-Royce Silver Spirit. Tällä viikolla matkaamme pari lisävuosikymmentä taaksepäin.

Rolls-Royce Silver Cloud esiteltiin vuonna 1955 noin 4,9-litraisella kuusisylinterisellä rivimoottorilla korvaamaan sitä edeltänyt Silver Dawn. Sen linjat, jotka oli piirtänyt John Polwhele Blatchley, olivat suuri muotoilullinen muutos merkille. Toista maailmansotaa edeltäneiden mallien vaikutus oli vielä vahvasti läsnä Silver Dawnissa, joten Silver Cloud oli kokonaan uusi sivu Rolls-Roycen kuvastossa.

Rolls-Royce oli ostanut itselleen Bentleyn jo ennen toista maailmansotaa. Juuri sotaa silmällä pitäen Rolls-Royce, yhdessä hallituksen kanssa, valitsi Crewen lentokonemoottoreiden tuotantoa varten. Sodan jälkeen Crewen tehdas aloitti autoteollisuuden Rolls-Roycen lentokonemoottoreiden tuotannon siirryttyä Derbyyn.

Rolls-Royce Silver Cloud II takaa - Tori.fi
Rolls-Royce Silver Cloud ei juuri eroa samanikäisestä Bentleyn sisarmallista.

Omistussuhteen myötä, ja yhteistyön tuloksena, valmistettiin käytännössä yhden auton pohjalta kaksi mallia eri merkein varustettuna. Toinen oli mainittu Rolls-Royce Silver Cloud ja sen sisarukseksi syntyi Bentley S1. Merkittävin ero autojen välillä on jäähdyttimen säleikkö – lienee pitkälti makuasia kumpaa kukin suosii.

Autoa päivitettiin kahteen otteeseen. Vuonna 1959 esitelty Rolls-Royce Silver Cloud II sai 6,2-litraisen V8-moottorin pienten ulkonäkömuutosten ohessa. Neljä vuotta myöhemmin Rolls-Royce Silver Cloud III hyötyi erityisesti painonpudotuksesta, mutta myös sisätiloja ja ulkokuorta uudistettiin.

Rolls-Royce Silver Cloud II etuviisto - Tori.fi
Käytetty erikoisuus on vuoden 1960 Rolls-Royce Silver Cloud II.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Rolls-Royce Silver Cloud II

Lempäälässä sijaitseva Rolls-Royce Silver Cloud II ilahduttaa juttusarjaamme tällä viikolla. Sen vuosimalliksi on merkitty 1960 ja mittarilukemaksi 61 000 kilometriä myynti-ilmoituksen tietoihin. Auto kerrotaan tuodun Etelä-Pohjanmaalle vuonna 1988, joka tekee siitä tavallistakin mielenkiintoisemman – tällä yksilöllä lienee moni hyvä tarina kerrottavana.

Rolls-Royce Silver Cloud II ohjaamo - Tori.fi
Museorekisteröidyn auton mukana toimitetaan huoltokirja sekä Classic Data -raportti. Mittaristot on sijoitettu keskelle kojelautaa.

Rollsin mukana luvataan toimittaa huoltokirjan lisäksi muun muassa auton vanhat kilvet sekä tuore Classic Data -raportti. Tällä hetkellä auto kantaa rekisteritunnusta ROL-551, jota ei varmasti tarvitse selitellä. Kyseinen yksilö on myös museorekisteröity.

Takavetoinen Rolls-Royce Silver Cloud II etenee 6,2-litraisen V8-bensiinimoottorin ja nelipykäläisen automaattivaihteiston avuin. Olisi vulgaaria puhua moottorin tehoista, sillä niitä on yksinkertaisesti riittävästi auton tarpeisiin. Suorituskyvystä voidaan mainita huippunopeus, joka on yli 180 kilometriä tunnissa.

Auton luvataan olevan hyvässä kunnossa ja siltä se kieltämättä ulkoisesti näyttääkin. Arvokas ruskeansävyissä liikkuva kaksivärimaalaus kiiltää kuvissa kuten kuuluukin ja pölykapseleiden kromipinta peilaa puhtaasti. Renkaissa on ainakin näön verran valkosivua.

Eikä tilanne ole huono sisätilojen puolellakaan. Kuljettajan istuimesta näkee nahkapinnassa ajan patinan, mutta sekin on ikääntynyt arvokkaasti. Vaalea nahkaverhoilu näyttää muuten siistiltä ja jalopuut jatkavat ylellistä tunnelmaa aina takapenkkiläisille asti. Auton keskilinjalle sijoitetuissa mittareissa on aina jonkinlaista romantiikkaa.

Teksti: Henri Posa; Kuvat: Tori.fi

Luetuimmat