3.4.2022

Kesäloma 2022 – matkakuume nousussa

Kesäloma automatka loma matka kesä 2022

Parin koronavuoden jälkeen aika moni oli valmis lähtemään tulevana kesänä taas kunnon reissuun. Valitettavasti maailma on vain edelleen täynnä epävarmuutta.

Aloitetaan hyvistä uutisista; eri maat purkavat vähitellen koronarajoituksiaan. Moni maa on palannut jo nyt koronaa edeltävään aikaan, eli turistit ovat tervetulleita ilman että kukaan kyselee rokotusten tai koronatartunnan perään.

Huhtikuun ensimmäinen oli tässä suhteessa merkittävä päivä monen maan kohdalla. Matkustaminen siis helpottuu. Yhä useampaan maahan matkustettaessa ei tarvitse myöskään täyttää enää lomakkeita. Tällä yritetään tietysti houkutella turisteja jo pääsiäsilomille. Kaiken kaikkiaan matkailu kuitenkin helpottuu, ja toivottavasti myös lentomatkailu elpyy vähitellen. Se tarkoittaisi sitä, että tarjonta lisääntyy ja hinnat laskevat.

Seuraavat maat ovat poistaneet jo kaikki koronarajoitukset kaikilta turisteilta: Irlanti, Islanti, Norja, Puola, Romania, Ruotsi, Slovenia, Tanska ja Unkari. Lisäksi Hollanti, Latvia ja Tsekki ovat poistaneet kaikki rajoitukset toisista EU-maista tulevilta matkustajilta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Omikron ei pelota

Vaikka tartuntaluvut ovat heilahdelleet vahvasti, ja omikron-variantin myötä tartuntaluvut ovat olleet monessa maassa taas kasvussa, vakavien sairastumisten määrät ovat laskussa. Tämä on pitänyt terveysviranomaiset positiivisella kannalla matkustamisen suhteen.

Ja sekin on selvä, että nuorisoa ei omikron juuri huoleta, kun taas iäkkäämmät matkustajat tutkailevat tartuntalukuja eri kohteissa hieman tarkemmin. Maalaisjärjellä pärjää pitkälle, normaali varovaisuus riittää.

Positiivisia ennusteita

Matkailuala itse ennustaa vahvaa kasvua kesälomakaudelle 2022, mutta ainakin toistaiseksi matkustusinto on vielä kaukana koronaa edeltävästä ajasta. Ranskassa lentomatkailu on miinuksella 57 prosentin verran alkuvuoteen 2019 verrattuna. Saksassa on tehty 71 prosenttia vähemmän hotellivarauksia. Italiassa vuokra-autojen kysyntä on laskenut 73 prosentilla.

Toisaalta varauksissa on näkynyt nyt keväällä pientä elpymistä. Tämä näkyy etenkin omatoimimatkailijoiden keskuudessa, sekä Booking.com että Airbnb ilmoittavat tukevista kasvuprosenteista tulevalle kesälle. Pienenä myrskynä vesilasissa on energiahintojen nousu. Moni hotelli tuntee painetta nostaa hintoja kallistuneen energian myötä. Sama koskee myös risteilylaivaliikennettä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Omalla autolla joustavasti

Autoilijoille hyvä vaihtoehto on lähteä tietysti matkaan omalla autolla. Se tarjoaa hieman enemmän vapauksia, ja yllättävien tilanteiden edessä autoilija on usein myös joustavampi suunnitelmien muuttuessa.

Valitettavasti Ukrainan sota on nostanut polttoaineiden hintoja, joka tuntuu luonnollisesti suoraan negatiivisesti matkabudjetissa. Toisaalta moni on myös säästänyt sukan varteen, ja seuraavaan lomaan ollaan valmiita satsaamaan hieman enemmän. Toki moni oli varautunut hemmottelemaan itseään hieman enemmän sen sijaan että aina tankilla käydessä lompakkoon tulee inhottavan iso lovi.

Eurooppa tuntuu turvalliselta

Eurooppa tulee olemaan suosiossa eurooppalaisten turistien kohteena tänä vuonna. Kansainvälisen matkailualan kyselyn mukaan yli puolet eurooppalaisten tekemistä lomamatkoista suuntautuu tänä vuonna Eurooppaan. Ja tämä tutkimus oli tehty juuri ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Todennäköisesti Euroopan suosio on vain kasvanut.

Selvä trendi näyttäisi olevan se, että kotimaan matkailua on harjoitettu nyt riittävästi ympäri Eurooppaa, ja monet haluavat taas ulkomaille. Monille riittää tässä jo naapurimaihin meno.

Ykköskohteet olivat kyselyssä tutut: Italia ja Espanja olivat ykköskohde yhdeksälle prosentille vastaajista. Heti niiden perässä tulivat Ranska (8 %) ja Kreikka (7 %). Rantakohteet vetävät, mutta myös kaupunkilomien suosio on selvässä kasvussa. Sosiaalisten etäisyyksien jälkeen moni haluaa tuntea taas olevansa ihmisten keskellä.

Tuoreiden tilastojen valossa on myös nähtävissä jo se, että Ukraina sota on laskenut Itä-Euroopan suosiota. Vaikutukset näkyvät aina Kroatiassa asti, jossa hotellivarausten määrä on laskenut 70 prosentilla sodan sytyttyä. Moni kauempaa tuleva vieras saattaa vierastaa myös Suomea itänaapurimme vuoksi.

Summa summarum

Suomi on iso maa, ja jos kaikkea ei ole vielä ehtinyt nähdä, autoloma kotimaassa sopii edelleen sellaisille, joita loman suunnittelu ja järjestely sekä asioiden selvittäminen sekä jatkuvat muutokset tuppaavat stressaamaan. Eikä kotimaisten matkailualan yrittäjien tukeminen ole pahasta sekään.

Jos mieli halajaa kuitenkin ulkomaille ja pientä seikkailua, sekä Norjassa että Ruotsissa riittää niissäkin paljon nähtävää ja koettavaa. Etenkin Norja tarjoaa vuorineen, vuonoineen ja rantamaisemineen mukavasti vaihtelua. Valitettavasti vuonomaa on vain kallis maa turistille.

Saksa on ollut aina korkealla suomalaisten autolomalaisten keskuudessa, ja se sopii aina matkakohteeksi. Pohjoisessa on kivoja rantakohteita, joissa voi myös hemmotella itseään kylpylöissä – eikä aurinko porota aivan niin polttavasti kuin Välimeren rannalla. Berliini on yhä mielenkiintoinen ja kulttuuriltaan rikas kaupunki. Etelässä on vuoria ja näyttäviä alppimaisemia. Eikä Saksa ole suomalaiselle turhan kallis maa. Moottoritiellä kannattaa ehkä hillitä itseään sen verran, ettei paina kaasu pohjassa menemään vaikkei rajoituksia olekaan. Polttoaineen kulutus nousee dramaattisesti vauhdin kasvaessa. Toistaiseksi Saksassa pysyvät edelleen 3G-säännöt voimassa, vaikkei maahantuloilmoitusta tarvitsekaan enää täyttää.

Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat