1.5.2020

Kohteena käytetty auto: yksityisen myyjän perävalotakuu (lähes) legendaa – eikä autoliikkeelle kuulu vastuu kaikista vioista

Aiemmin totesimme käytetyn auton olevan korkean autoveron ja pitkien etäisyyksien maassamme tärkeä arjen mahdollistaja edullisemman hintansa vuoksi. Hinta ohjaa usein myös ostamaan autoa yksityiseltä auton myyjältä, mutta sillekin on syynsä miksi autot kustantavat liikkeessä enemmän.

Mietittäessä ostaako auto yksityiseltä myyjältä vai liikkeestä, ensimmäinen näkyvä ero on hinta. Karkeasti jaoteltuna autot ovat yleensä yksityisellä halvempia kuin liikkeissä.

Liikkeen voiton tavoittelemisen lisäksi syy tähän ilmiöön on nimeltään kuluttajansuoja. Kuluttajansuojalakia sovelletaan kun auto ostetaan yritykseltä, eli yksityisen kanssa kauppaa käydessä se ei ole ostajan turvana.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan pääsääntöisesti käytetyn auton virhe kuuluu myyjän vastuulle jos auto ei vastaa myyjän antamia tietoja, myyjä ei ole kertonut tiedoissaan olleista auton ominaisuuksista, tai auto on huonommassa kunnossa kuin kuluttajalla on syytä olettaa auton iän, ajettujen kilometrien, kauppahinnan ja myyjän antamien tietojen perusteella.

Auton myyjä siis vastaa luovutushetkellä autossa olevasta virheestä, vaikka virhe ilmenisi vasta myöhemmin. Kuluttajansuojalaissa oletetaan virheen olleen olemassa tuotteessa mikäli se ilmenee kuuden kuukauden kuluessa myyntitapahtumasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Myyjä ei vastaa normaalista kulumisesta

Kaikkea ei kuitenkaan auton myyjäliikkeen vastuulle voi vierittää. Myyjä ei ole vastuussa käytetyn auton virheestä jos viasta on ilmoitettu etukäteen tai vika johtuu auton vääränlaisesta käsittelystä, tapaturmasta tai huollon laiminlyönnistä. Auton tai sen osan tavanomaista kulumista ei lasketa virheeksi lainkaan, eli kaikki viat eivät ole automaattisesti kuluttajansuojalaissa sovellettavia virheitä.

Kun edellämainittuja kohtia tavaa, herää ajatus ettei väärinkäsityksiltä ja kiistoilta voi välttyä. Erimielisyyksiä autokaupan osapuolille voikin nousta muun muassa tavanomaisen kulumisen määrittelystä.

Kaikenlaisten väärinkäsitysten välttämiseksi on olennaista niin myyjän kuin ostajankin kannalta kirjata kaikki pienemmätkin viat ja ominaisuudet sopimukseen ylös, vaikka se kirjoitusvaiheessa voi tuntua työläältä. Mitä laajemmin autossa ostohetkellä olevat ominaisuudet on kirjattu ylös, sen helpompaa mahdollisesti ilmenevän vian korvaajan päättäminenkin.

Yksityinen myyjäkään ei pääse perävalotakuulla

Yksityisen myyjän kanssa kauppaa tehdessä voi kuluttajansuojalain puuttumisen vuoksi olla harhaluulo, että myyjän vastuu rajoittuisi niin sanottuun perävalotakuuseen.

Vaikka kuluttajansuojalaki ei yllä yksityisten väliseen kaupankäyntiin, on ostajan turvana kuitenkin kauppalaki jonka säännökset ovat pitkälti vastaavat kuluttajansuojalain kanssa. Vaikeammaksi virheestä valittamisen tekee kuitenkin se, ettei ostaja voi valittaa erimielisyyksistä kuluttajansuojalautakuntaan vaan riitauttaakseen myyjän toiminnan tulee valittaa käräjäoikeuteen. Raastuvalle lähtemisen kynnys on etenkin edullisten autojen kohdalla niin korkealla, että se jää usein tekemättä.

Virhevastuu takuun kera

Takuun ja virhevastuun ero on hyvä pitää mielessä myös käytettyjen autojen parissa. Monesti takuun päättymispäivän kuvitellaan olevan myyjän tai maahantuojan kaikesta vastuusta vapauttava maaginen ajankohta, näin ei tietenkään ole.

Takuusta tulee muistaa, että se on ainoastaan myyjän vapaaehtoisesti myöntämä etu. Myyjän virhevastuu taas voi ylettää jopa pitkällekin takuuajan ulkopuolelle, sillä se määräytyy oletettavissa olevan kestoiän perusteella eikä myyjä voi räpiköidä irti sen ulottuvuudesta omilla takuuehdoillaan.

Apua yksityisten välisten kaupankäynnin setvimiseen voi kuitenkin kysyä lakimiehiltä, jotka voivat arvioida kannattaako tilanne viedä oikeuteen saakka. Esimerkiksi Autoliiton jäsenille kuuluu 20 minuuttia veloituksetonta neuvontaa autoiluun liittyvissä lakikysymyksissä, ja tätä voi hyödyntää myös autokauppoihin liittyvissä kysymyksissä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kummalta ostaisin auton?

Yksiselitteistä ei päätös yksityisen ja autoliikkeen välillä ei siis ole. Auton ostaminen liikkeestä on riskittömämpää ja helpompaa, bonuksena tarjolla voi olla rahoitusvaihtoehtokin. Kuitenkin yksityiseltä auton saa monesti edullisemmin ja etenkään auton tuntevan ei kannata pelätä liikaa liikkeen virhevastuun puuttumista. Mitä edullisempiin ja enemmän ajettuihin autoihin siirrytään, sitä enemmän vikaantuneita osia katsotaan normaalin kulumisen piiriin, eli liikkeen virhevastuu voi olla todella olematonkin.

Autot ovat yksilöitä, osti sen yksityiseltä tahi liikkeestä. Paremman autotuntemuksen myötä vikojen ennakoiminen huoltohistorian ja koeajon perusteella helpottuu ja riskit auton ostamiseksi yksityiseltäkin vähenee. Molempiin aiheisiin palaamme sarjan tiimoilta myöhemmin.

Teksti: Eetu Kokkonen Kuvituskuva: Moottorin arkisto

Kohteena käytetty auto

Moottorin juttusarjassa keskitytään uusien autojen sijaan suomalaisten tyypillisemmin ostamiin käytettyihin autoihin.

Lue kaikki sarjan julkaisut täältä.

Luetuimmat