18.8.2022

Kultarantaan ehtii vielä – presidentin huikaiseva puutarha sulkeutuu pian

Presidentin kesäasunto Kultaranta, Naantali

Tasavallan presidentin kesäasunnon puutarha Naantalissa sulkeutuu syyskuun alusta alkaen pariksi vuodeksi korjaustöiden vuoksi.

Täällä Sauli Niinistökin astelee varmasti mieluusti. Tasavallan presidentin kesäasunnon puutarha eli Kultaranta on upea ja elämyksellinen käyntikohde Naantalissa. Nyt kannattaa suunnitella visiittiä pikaisesti, sillä puutarha sulkeutuu syyskuun alusta pariksi vuodeksi korjaustöiden vuoksi. Kultarannan päärakennus, puutarha ja puistoalue kunnostetaan vuoteen 2025 mennessä. Puisto on suljettuna yleisöltä kesät 2023 ja 2024.

Kultarannan puutarha sijaitsee noin 2,5 km päässä Naantalin vanhasta kaupungista. Tasavallan presidentin kesävirka-asunto Kultaranta sijaitsee Naantalin Luonnonmaalla. Kultarannan tilan ja puutarhan perusti liikemies Alfred Kordelin, jonka menehdyttyä Kultaranta siirtyi valtion omistukseen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Omatoimisesti tai opastetusti

Kultarannan puutarhaan on mahdollista tutustua elokuun loppupuolella joko omatoimisesti perjantaisin kello 18–20 tai opastetuilla kierroksilla tiistaista sunnuntaihin kello 13.30. Kultarannan muotopuutarhaan on vapaa pääsy tänä kesänä vielä kahtena perjantaina eli 19.8. ja 26.8. kello 18–20.

Saavu ajoissa!

Puiston portilla on laaja pysäköintialue. Parkkipaikan varmistamiseksi autolla kannattaa saapua ajoissa, viimeistään varttituntia ennen portin avausta. Vierailin Kultarannan puutarhassa perjantaina 12.8.2022 ja parkkipaikka täyttyi hetkessä. Puutarhan portin vieressä on maksuton parkkialue sekä lipunmyynti- ja WC-rakennus.

Alueelle pääsee kätevästi myös polkupyörällä tai Turun seudun Föli-bussilla.

Rymättyläntiellä, 300 metrin päässä Kultarannasta sijaitsee bussipysäkki, tarkista Rymättylän ja Merimaskun suuntaan menevien vuorojen aikataulut.

Turun suunnalta usein kulkevat bussit 6 ja 7 pysähtyvät Naantalin keskustassa, josta kävelymatkaa Kultarantaan on 2,6 kilometriä.

Maksullisia kierroksia

Puutarhaan on mahdollisuus tutustua Naantalin matkailun järjestämillä opastetuilla, maksullisilla kierroksilla, joista viimeisin järjestetään 28.8.2022.

Kultarannan puutarhan kierrokset järjestetään kesäkaudella tiistaista sunnuntaihin Kultarannan aukioloaikojen puitteissa. Maanantaisin puutarha on kiinni.

Puutarhakierroksilla kävellään oppaan seurassa 45 minuutin pituinen reitti läpi muotopuutarhan eri osien. Reitti on pääosin helppokulkuista hiekkapolkua, ainoastaan paviljonkien kohdilla on muutamia askelmia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Varaa paikka ennakolta

Kierrokset ovat suosittuja ja niille on rajallinen määrä paikkoja. Suosittelemme pääsylippujen ostamista etukäteen Visit Naantalin verkkokaupasta.  Lippuja kierroksille on rajallinen määrä.

Online-lipunmyynti saman päivän kierroksille sulkeutuu kelo 12. Lipunmyynti Kultarannassa aukeaa 30 minuuttia ennen päivän ensimmäistä kierrosta ja lippuja voi ostaa paikan päältä, mikäli paikkoja on jäljellä. Kierrokset tiistaista sunnuntaihin alkavat kello 13.30. Kysynnästä riippuen mahdollisesti lisäkierros kello 14.30.

Lisätietoa opastetuista kierroksista täältä.

Presidentin kesävirka-asunnon sisätiloihin ei ole mahdollista päästä tutustumaan.

Presidentin kesäasunto Kultaranta, Naantali

Kukkien ja arkkitehtuurin loistoa

Kultarannan puutarha on täynnä kukka- ja arkkitehtuuriloistoa ja muotopuutarha on kuin taideteos jo itsessään.

Kultarannan puutarha on Suomen ensimmäisiä ja parhaiten säilyneitä arkkitehtonisen tyylin mukaisia muotopuutarhoja. Tyyliin kuuluvat muun muassa leikatut pensaat ja uusklassiset puutarharakennukset. Puutarhan ovat sommitelleet Helsingin ensimmäinen kaupunginpuutarhuri Svante Olsson ja hänen poikansa, puutarha-arkkitehti Paul Olsson.

Presidentin kesäasunto Kultaranta, Naantali

Puutarha on yhdistelmä suomalaista vaihtelevaa maastoa, pohjoista luontoa sekä eurooppalaisia suunnitteluihanteita. Alkuperäinen saaristoluonto näkyy kalliorinteissä ja vanhoissa männyissä. 1960-luvulla tehdyn puiston restauroinnin yhteydessä muotopuutarhaan lisättiin modernistinen uusi osa, Ketju, jonka on suunnitellut maisema-arkkitehti Maj-Lis Rosenbröijer.

Kaunis muotopuutarha on upea kokonaisuus veistostaidetta ja paviljonkeja vuosisadan varrelta.

Alueen korkeimmalla kukkulalla seisoo Lars Sonckin suunnittelema kansallisromanttista tyyliä edustava graniitista rakennettu päärakennus, joka valmistui vuonna 1916. Graniittilinnan tornista avautuu avarat näkymät Naantaliin ja lähisaaristoon.

Kultarannan puistossa on komea pylväshaapojen muodostama kuja. Päärakennuksen lisäksi tilan 55 hehtaarin alueella on yli 40 rakennusta tai rakennelmaa. Metsää on 32 hehtaaria. Puistoa on 15 hehtaaria, josta nurmialueita noin seitsemän hehtaaria.

Viljelyksessä olevaa peltoa on noin puoli hehtaaria ja kasvihuonealaa 1 000 m². Tilalla viljellään hedelmiä, marjoja ja kasviksia sekä leikko- ja kesäkukkia.

Teksti ja kuvat: Timo Turkula Lähteet: Kultaranta, visitnaantali.com, www.foli.fi

Luetuimmat