2.9.2020

Kyykytys saa riittää! – kiukustuneet autoilijat valtasivat Helsingin keskustan

torviprotesti

Torviprotesti keräsi pitkälle toistasataa autokuntaa ajamaan mielenilmauksessa torvet soiden Eduskuntatalon editse muistuttamassa siitä, että autoilijoiden kukkarolla käyminen saisi jo riittää.

Helsingin keskusta oli keskiviikkoisena iltapäivänä autoilijoiden joukkovoiman näyttämö. Parinsadan henkilöauton näyttävä letka liikahti matkaan puoli yhden aikaan iltapäivällä Kivihaan kohdilta, ja eteni Mannerheimintien oikeanpuoleisinta kaistaa poliisin etuauton saattamana.

Eduskuntatalon kohdilla mielenilmauksen osallistujat tekivät äänekkäästi tiettäväksi kantansa: päättäjät hoi, autoilijoiden kurittamisessa on menty jo liian pitkälle! Torvensoitatuksen kakofonia kuului varmasti myös vallan kamareihin ja päättäjien pöytiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yksityisautoilijoiden asialla

Kimpaantuneiden autoilijoiden kulkue on saanut sytykkeensä STOP! Autoilijoiden kuritukselle! -nimisestä Facebook-ryhmästä, jonka jäsenyys perustuu vapaaehtoisuuteen ja joka ei ole poliittisesti sitoutunut.

Mielenosoituksen puuhatahot ovat sitä mieltä, ettei vastuuta tarvittavista ilmastotoimista tule sälyttää yksinomaan autoilijoille. Torviprotestin järjestäjät ovat sillä kannalla, että ilmastotoimia saa ja pitääkin tehdä, mutta vastuuta ei voida sysätä lähes yksinomaan autoilijoiden harteille.

Mielenosoituksen puuhatahoja edustavan Tomi Piminäisen mukaan suomalaisten päättäjien pitäisi ymmärtää, että autoilijoiden mitta alkaa olemaan täynnä sekä yksityisautoilijoiden että ammattiautoilijoiden/kuljetusyrittäjien näkökulmasta.

Autoliitto tukee tämänkaltaista kansalaisaktiivisuutta.

– Mielenilmaisu kertoo omalta osaltaan autoilun merkityksestä tavallisille suomalaisille. Suomalaiset harvoin lähtevät barrikadeille, mutta nyt monen mitta alkaa olla täynnä, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen arvioi.

Autoletka herätti ohikulkijoiden mielenkiintoa ja sai huomiota tiedotusvälineiden lisäksi kansanedustajiltakin.

Polttoaineveron korotukset peruttava

Mielenilmauksen järjestäjien vaatimuslistan kärjessä on elokuun alussa käyttöön otetusta polttoaineveron korotuksesta luopuminen. Tätä korotusta on myös Autoliitto kritisoinut.

Samoin olisi luovuttava suunnitelmista ruuhkamaksujen, tietullien ja kilometriverojen käyttöönottamisesta yksityisautoilun osalta. Ruuhkamaksuja ei ilmastotalkoissa tarvita, on ollut myös Autoliiton kanta.

Torviprotestin järjestäjät tähdentävät myös, ettei valtiovallan toimin tule tehdä liikenteestä kerättävään kokonaisverokertymään mitään korotuksia tämän hallituskauden aikana.

Järjestäjiensä mukaan tänäinen Torviprotesti on ensiaskel kohti ajettuja tavoitteita, ja tarvittaessa on valmiutta järjestää protesteja lisää.

Mukana myös raskas kalusto

Yksityisautoilijoiden lisäksi mielenilmaukseen osallistui raskasta ajoneuvokalustoa. Raskaalle kalustolle oli myönnetty mielenosoitukseen erityislupa yli 12-metrisille ajoneuvoille/yhdistelmille aina 25,25 metrisiin ajoneuvoihin saakka.

Ammattiliikenteen toimintaedellytyksiin liittyy vaatimus, että hallitusohjelmaan kirjatusta ammattibiodieselin käyttöönotosta tulisi tehdä päätös jo syksyn 2020 budjettiriihessä.

Tavaraliikenteen edunvalvontajärjestö Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry ei ole mielenilmauksen järjestäjätaho, mutta on huolissaan kaupan ja teollisuuden toimintamahdollisuuksista. SKAL muistuttaa Torviprotesti-tapahtumaan liittyen, että liikenteestä kerättävät verotulot ovat nousseet 2010-luvulla 1,3 miljardilla eurolla, mikä tarkoittaa yli 20 prosentin kasvua tieliikenteen verorasitukseen. Kaikkiaan tieliikenteestä kerätään veroja jo yli 8 miljardia euroa vuodessa.

– Liikenteestä on muodostunut valtion fiskaalinen lypsylehmä, SKAL kritisoi.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat