29.6.2021

Lähitapiolan asiantuntija tarjoaa vinkit käytetyn ostoon

Moni harkitsee käytetyn kulkineen hankintaa. Lähitapiolan asiantuntija antaa hyvät vinkit käytetyn ostoon aina automallin etsimisestä vakuuttamiseen.

Suomalaisista joka neljäs arvioi hankkivansa seuraavan vuoden aikana auton, selviää LähiTapiolan tuoreesta kyselystä. Erityisesti käytetyt autot kiinnostavat autokauppoja suunnittelevia. LähiTapiola kokosi vinkit käytetyn ostoon, jotka kannattaa selvittää jo ennen auton hankintaa ja osin myös hankinnan yhteydessä.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastasi toukokuun alkupuolella 1 018 suomalaista. He edustavat maan 15–74-vuotiasta väestöä, Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kyselyn toteutti Kantar TNS ja sen virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Joka neljäs hankkimassa autoa

Joka neljäs suomalainen suunnittelee hankkivansa auton seuraavan 12 kuukauden aikana. Ensisijaisesti uutta autoa kiikaroi 5 prosenttia ja käytettyä autoa 9 prosenttia vastaajista. Kyselyn mukaan 11 prosenttia kertoo saattavansa hankia joko uuden tai käytetyn auton.

Osa tätä trendiä saattaa olla niin sanottu kesäauto, jolla on mukava matkata mökeille, kotimaan kohteisiin tai vaikka jäätelökioskille. Moottorin toimitus teki jo käytettyjen kesäautojen suhteen omat valintansa, mutta oikeat vinkit käytetyn ostoon jätettiin tähän julkaisuun.

- Autokaupan odotukset ovat nyt korkealla kesän myyntiin. Romutustilastojen uudet ennätykset ennakoivat myös autokauppaan hyvää virettä ja perinteisesti kesäaikana tehdään paljon käytettyjen autojen kauppoja, sanoo LähiTapiolan autopalveluista ja liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimuksen vastaajat kertoivat kiinnittävänsä eniten huomiota auton kuntoon (67 prosenttia), ajettuihin kilometreihin (62 prosenttia), ostohintaan (53 prosenttia) ja huoltohistoriaan (50 prosenttia), jos olisivat ostamassa ensisijaisesti käytettyä autoa.

- Kyselyn tulosten perusteella suomalaiset korostavat käytetyn auton valintakriteereinä vahvasti auton luotettavuutta ja taloudellisia seikkoja. Huomionarvoisaa on, että yleisessä keskustelussa korostuvat yhä enemmän autoilun ympäristövaikutukset, mutta kyselyn tuloksissa päästöjen vaikutus valintakriteerinä ei ole kovin korostunut (17 prosenttia), kertoo Alaviiri.

Lähitapiolan vinkit käytetyn ostoon

1) Kartoita käyttötarpeet ja odotukset autolle

 • Auton valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle omista käyttötarpeista muun muassa ajomatkojen ja tilan tarpeen osalta. Tarvitaanko paljon tavaratilaa? Onko kyydissä usein useampia matkustajia? Ajatko pääasiassa kaupunkiajoa?
 • Varsinaisten käyttötarpeiden lisäksi on hyvä miettiä, mitä muita asioita pitää tärkeän auton valinnassa. Nyrkkisääntö on, että uudemmat autot ovat pääsääntöisesti turvallisempia ja vähäpäästöisempiä, kuin iäkkäämmät autot.
 • Käyttötarpeiden ollessa selvät, on helpompi ratkoa, mikä käyttövoima olisi itselle sopiva valinta.

2) Budjetti: ostohinta ei ole sama kuin autoilun kustannukset

 • Autoon liittyvien odotusten lisäksi oman budjetin selvittäminen auttaa määrittämään sopivaa autoa. Ostohinnan lisäksi valintakriteerinä kannattaa pitää auton arvioituja käyttö- ja huoltokuluja sekä jälleenmyyntiarvoa.
 • Autojen huoltopalveluita tarjoavien yritysten kotisivuilta löytyy tietoa huoltohinnoista ja yleisimmistä korjauksista, jotka helpottavat huolto-ja korjauskuluja arvioitaessa. Pienimmillä huoltokuluilla pääsee todennäköisimmin vähän ajetuissa ja hyvin huolletuilla keskikokokoisilla tai sitä pienemmillä autoilla.
 • Jälleenmyyntiarvon kehitys on osa autoilun kustannusten arviointia. Arvonalennus on uuden auton kohdalla ensimmäisenä vuotena suurin ja jatkuu pääsääntöisesti viisi ensimmäistä vuotta jyrkempänä kuin siitä eteenpäin. Merkki ja mallikohtaisia eroja toki on.

3) Auton tietoihin perehtyminen

 • Ajoneuvon laajat tiedot saa selvitettyä esimerkiksi Trafin maksullisesta verkkopalvelusta. Auton huoltohistoriaan kannattaa paneutua ajan kanssa. Dokumentaatio on usein sähköisessä muodossa, joten sen todentamiseen voi tarvita huoltoliikkeen apua, ellei paperisia laskuja tai huoltokirjaa ole saatavilla.
 • Uudemmissa autoissa on vikadiagnostiikkaa eli auto tutkii itse omaa kuntoaan ja ilmoittaa vioista tai huollon tarpeesta, niinpä auton ajotietokoneen tarjoaman infoon kannattaa tutustua. Usein ajoneuvon näytöille on saatavissa myös tieto seuraavasta huollosta eli joko aika tai kilometrimäärä seuraavaan huoltoon.
 • Järjestäytyneestä autokaupasta ostetuissa autoissa kuluttajansuoja toimii parhaiten. Veroluonteiset maksut ovat hoidettuna sekä katsastus ajan tasalla. Usein myös auton historia on selvillä, kun autoliike on perehtynyt siihen joko ostaessaan auton tai ottaessaan sen vaihdossa.

4) Auton kunnon tarkistus ja koeajo

 • Auton silmämääräisen tarkastelun voi tehdä itsekin: maalipinnan kunto, tuulilasin kiveniskemät ja sisäverhoilun kunto sekä renkaiden kuluneisuus ja niiden ikä.
 • Öljyt ja nestepintojen tasot on hyvä tarkastaa ja samoin akun ikä. Sähkölaitteiden toimivuus on helppo itse todentaa, samoin keskuslukituksen ja mahdollisesti sähkösäätöisten istumien toimivuus. Iäkkäämpiin ja paljon ajettuihin autoihin on hyvä tutustua myös altakäsin: nosturin avulla auton alustan ja pakoputkiston saa tarkastettua silmämääräisesti. Samoin vetoakseleiden suojakumit ja muut vastaavat alustan osat.
 • Renkaiden pitäisi olla kuluneet tasaisesti koko kulutuspinnaltansa. Renkaiden kuluneisuus joko sisä- tai ulkoreunoista voi kertoa pyörän asentokulmien tarkastuksen ja säädön tarpeesta. Muista tarkastaa myös varapyörä ja tunkki sekä mahdollinen renkaan paikkaussarja.
 • Automaattivaihteisissa autoissa kannattaa selvittää valmistajan suosittelema öljyn vaihtoväli ja onko öljy vaihdettu suosituksen mukaan. Myös jarrunesteen vaihtoväli on kahdesta-kolmeen vuoteen, toki riippuu auton käytöstä.
 • Hyvin suoritetulla koeajolla voi saada hyvinkin paljon tietoa ajoneuvon kunnosta. Niinpä siihen kannattaa varata aikaa.
 • Ajo vaihtelevalla nopeudella ja epätasaisella alustalla voi tuoda esille epätavallisia ääniä, joiden alkuperä on syytä selvittää asiantuntijan toimesta. Koeajolla on hyvä selvittää myös ilmastoinnin toimivuus. Tarkista myös, ettei kojelaudassa pala mitään varoitusvaloja ja että kaikki toiminnot toimivat. Mikäli ajoneuvon tekniikka on tavanomaista erikoisempaa tai autolla on ajettu paljon, kannattaa harkita autoalan ammattilaisen pyytämistä koeajolle mukaan tai jopa auton kuntotarkastuksessa käyttämistä ennen ostopäätöstä.

5) Ostotilanne: maltti on valttia

 • Tutustu huolella auton dokumentteihin ja omistustietoihin. Selvitä myyjän henkilöllisyys ja oikeus auton myyntiin tarkoin sekä myöskin onko autolla useampia omistajia tai useampia haltijoita. Yksityisten välisessä kaupassa ei pidä maksaa autoa tai kaupan ennakkomaksuja ennekuin auto on nähty ja kaikki tarvittava selvitetty.
 • Selvitä Trafin kautta maksetut ajoneuvoverot.

6) Vakuuttaminen ja rekisteröinti

 • Ostetun auton vakuuttaminen ja rekisteröinti onnistuu helposti vakuutusyhtiön sivuilta.
 • Oikean vakuutusturvan valintaan kannattaa hieman paneutua ja varmistaa, että kaikki tarvittavat turvat tulee valituksi ja toisaalta, että autoon ei tule sellaisia vakuutusturvia, jotka itse kokee tarpeettomaksi.

Kuvituskuva: Lauri Ahtiainen/Moottorin arkisto, Lähde: LähiTapiola

Luetuimmat