8.11.2017

Lataa ajokortti kännykkään jo ensi kesänä

mobiiliajokortti

Mobiiliajokortti tulee kokeilukäyttöön vielä tänä vuonna ja kaikille kuluttajille näillä näkymin ensi kesänä. Sovellus tarjoaa huomattavasti enemmän kuin perinteinen korttiversio.

Luottokortit ja kanta-asiakaskortit matkapuhelimessa ovat jo arkipäivää. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi vie ajatusta askeleen pidemmälle ja onkin luvannut kehittää mobiiliajokortin satavuotislahjaksi Suomelle. Sen on tarkoitus samalla toimia ajokortin lisäksi laajemminkin autoilijan mobiilialustana, johon tuodaan muitakin ominaisuuksia.

- Kännykkä on suurimmalla osalla ihmisistä aina mukana. Tästä tulee tuote, johon saadaan mukaan ajantasaisuus, sähköinen viestikanava ja muutakin lisäinfoa, Trafin yksikönpäällikkö Simo Karppinen kuvailee.

Trafi voi hyödyntää sovellusta lähettämällä kuluttajalle muistutuksia esimerkiksi ajoneuvoveron erääntymisestä, ajokortin uusimistarpeesta tai tarvittavista lääkärintarkastuksista paperisen, ja tänä päivänä valitettavan hitaasti liikkuvan, kirjeen sijasta. Tämä on samalla myös kuluttajan etu palvelun muuttuessa nopeammaksi.

- Mobiilisovelluksen avulla puhelimella voisi todistaa myös ikänsä tai ajo-oikeutensa. Tästä on käyty keskustelua eri tahojen kanssa ja tarkoituksena on saada aikaan sama tilanne kuin nykyisellä ajokortilla on, kertoo kehityspäällikkö Pekka Hiltunen.

Lopputuotteessa tärkeää on sen uskottavuus, tietoturva sekä käytettävyys, painottaa Trafi. EU-lainsäädäntö ei vielä tunne mobiiliajokorttia, mutta muutama muukin Euroopan maa on kehittämässä omaa sovellustaan. Näin ollen kansainvälistä käyttöä sovelluksella ei vielä ole. Yhdysvalloissa mobiiliajokortti on ollut käytössä tietyillä alueilla.

- Sovelluksen latauksen yhteydessä tunnistautuminen tehdään niin sanotulla vahvalla sähköisellä tunnistautumisella. Mitään tietoja ei tallenneta puhelimeen vaan ne ladataan aina sovelluksen avaamisen yhteydessä Trafin palvelimelta. Sovellus aukeaa käyttäjän valitsemalla pin-koodilla tai sormenjälkitunnistuksella, kertoo Hiltunen.

Mobiiliajokortti mahdollistaa myös huomattavasti tuoreemman kuvan käyttäjästä kuin perinteinen ajokortti. Kuva sovellukseen tulee lupahallinnon valokuvapalvelimelta, josta ladataan aina tuorein saatavilla oleva kuva. Samaa palvelinta poliisi käyttää passikuvien kanssa, joten käytännössä kyseessä on käyttäjän ajankohtaisin passikuva.

Kokeilujakso alkaa joulukuun puolivälin tienoilla noin tuhannen testihenkilön voimin iPhonella. Sovellus tullaan julkaisemaan myös Androidille ja sitä varten saatetaan järjestää toinen kokeilujakso. Virallisen käyttöönoton aikataulua ei ole vielä lyöty lukkoon, sillä se on riippuvainen kokeilujakson aikana tehtävistä huomioista. Tavoitteena on kuitenkin tarjota sovellus kaikkien saataville kesällä 2018.

Lähde: Trafi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat