30.6.2017

Maailmankirjat sekaisin: Audi harkitsee takavetoisia RS-malleja, ja BMW M3 saanee nelivedon

Audi R8

Saksalaismerkeillä ovat vahvat perinteet sekaisin.

Goodwood Festival of Speed -karkeloissa brittilehti Auto Expressille puhunut Audi Sportin pääpomo Stephan Winkelmann paljasti melkoisen shokin.

–Voin kuvitella meidän tarjoavan takavetoisia tai kaksivetoisia malleja tulevaisuudessa, Winkelman summasi.

Winkelmann aloitti vuonna 2005 Lamborghinin toimitusjohtajana. Alkuvuodesta 2016 hän siirtyi emoyhtiö Audin palvelukseen, jossa mies on luotsannut quattro GmbH:sta Audi Sportiksi nimen vaihtanutta jalostusosastoa.

Haastattelussa Winkelmann ottaa kantaa juuri osaston vaihtuneeseen nimeen.

– Quattro on nelivetojärjestelmä. Se on yksi niistä asioista joka teki Audista suuren, mutta se ei ole oikea nimi yritykselle.

Auto Express ei saanut Audin Sportin toimitusjohtajalta enempää vinkkejä mahdollisten takaveto – tai jopa etuvetomallien – tulevaisuudesta.

Kaikkein äärimmäisimpien RS- tai R -mallien tarjoaminen takavetona olisi perustavanlaatuinen muutos Audille. Onhan yhtiö rakentanut mainettaan vuosikymmeniä juuri quattron varaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tehojen kasvu vaatii nelivedon

Supersedanien maailmassa puhaltavat muutenkin muutosten tuulet. Seuraavan BMW M5 -mallin siirtyminen nelivetoon on jo varmuus. Tosin BMW:n neliveto on Mercedes-AMG E 63 S -mallista tuttuun tapaan kytkettävissä pelkäksi takavedoksi. Nyt brittilehti Car otaksuu heinäkuun 2017 numerossaan (Car issue 600) myös ikonisen M3:n vaihtavan nelivetoon.

BMW:n F80-sukupolven M3:n seuraaja saattaa olla nelivetoinen.

Muutoksiin on kieltämättä perusteita. Vähitellen väistyvä F80-sukupolven M3 kamppailee pito-ongelmista kuivallakin asvaltilla, edellisellä M5-mallilla peli oli selvä: kolossaalisen moottorin 560 hevosvoimaa pitivät takarenkaita pilkkanaan moottoritienopeuksiin asti.

Mikäli vuosikymmeniksi lukitut vetotapaperinteet vaihtuvat osittain ristiin, saatamme nähdä mielenkiintoisia mainoskampanjoita: BMW taatusti ottanee kaiken ilon irti takavetoisesta Audista, ja vieläkin varmemmin Audi toivottanee BMW:n lämpimästi tervetulleeksi nelivetoleiriin.

Teksti: Lauri Ahtiainen, kuvat: Jari Saarentaus ja Lauri Ahtiainen, lähde. Autoexpress.co.uk, Car

Luetuimmat