25.10.2017

Mazda Kai – se on tuleva 3

Mazda Kai

Yksinkertaistetut ja pelkisteyt linjat ovat nyt muotoa. Mazda Kai enteilee tulevaa Mazda 3 -mallia.

Keskustelu tulevasta Mazda 3:sta on toistaiseksi pyörinyt odotetun Skyactiv-X -polttomoottorin ympärillä. Mazdan lupaama puristussytytteinen bensiinimoottori on onnistuessaan yksinkertaisesti vallankumouksellinen.

Japanilaiset haluavat lupaavalle moottorilleen kauniit kuoret. Kauneus on katsojan silmissä, mutta Mazda 3 -tuotantoautoa enteilevä Mazda Kai -konseptiauto on herättänyt paljon positiivisia reaktioita. Kai esittelee aiempaa voimakkaamman näkemyksen merkin Kodo -muotokielestä. Yksinkertaiseen pelkistykseen luottava muotokieli hylkää nykyautoista tutut kylkipokkaukset, tilalla on pehmeitä pintoja sekä valon ja varjon leikkiä. Muotokielessä on paljon samaa Mercedes-Benzin tulevien linjojen kanssa, mutta ainakin konseptitasolla japanilaisten Kai onnistuu Frankfurtin autonäyttelyssä esiteltyä Mercedes-Benz Concept EQA:ta paremmin.

Kain kuorien alla on Mazdan seuraavan sukupolven Skyactiv Vehicle Architecture -perusrakenne. Yhtiö kertoo uuden perusrakenteen innoituksen tulleen ihmiskehon kyvykkyydestä tasapainoilla mitä erilaisimmissa tilanteissa. Sen kerrotaan johtaneen aiempaa mukavampaan ja vähemmän väsyttävään liikkumiseen. Mazda kertoo ajattelutavan johtaneen keksintöihin, kuten paremmin ihmisen selkärankaa mukaileviin istuimiin, ja aiempaa parempiin värinöiden, tärinöiden ja melun hallintaan. 4,42 metrisen Kain sisätilat jatkavat ulkokuoren yksinkertaistettuja linjoja.

Nimi Kai ei viittaa suomalaiseen epäröintiin, vaan upouuden moottoriteknologian innoittamaan kokonaisuuteen. Japaniksi ”kai” tarkoittaa pioneeria.

Teksti: Lauri Ahtiainen, lähde ja kuvat: Mazda

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat