10.1.2023

Miten saada auton arvo säilymään mahdollisimman hyvin?

autot

Auton arvo säilyy parhaiten, kun se pidetään siistinä ja huolletaan säännöllisesti huolto-ohjelman mukaisesti.

Auton arvo laskee yleensä heti kauppojen jälkeen. Pidemmällä aikavälillä arvon säilymiseen voi kuitenkin vaikuttaa jonkun verran itse.

Uutena ostetun auton arvo puolittuu noin viidessä vuodessa. Uusi auto kannattaakin myydä viimeistään parin vuoden sisään. Hyvin pidetty auto säilyttää arvonsa paremmin ja menee helpommin kaupaksi, kuin huonosti pidetty auto.

Auton merkki ja malli vaikuttaa suuresti, miten sen arvo tulee laskemaan. Suosituimmat merkit, joita ostetaan uutena ovat yleensä suosittuja myös käytettyinä, kuten Toyota, Volkswagen ja Skoda.

Myös kalliimmat merkit, kuten Porsche, Mercedes-Benz ja BMW ovat kysyttyjä merkkejä käytettynä.

Toisaalta auton arvo saattaa myös nousta. Tällaisia poikkeuksia ovat harraste- ja urheiluautot sekä autot, joita on tehty rajallinen määrä.

Auton käyttökulut ovat myös vaikuttava tekijä. Pienikulutteinen bensa-auto menee yleensä paremmin kaupaksi varsinkin nyt, kun dieselauton käyttökustannukset ovat kasvaneet.

Varustelun tasoon kannattaa myös kiinnittää huomiota. Nykyään lähes kaikissa uusissa autoissa on vakiona hyvä varustelutaso ja perusmukavuus. Kalliita lisävarusteita kannattaa harkita tarkkaan, jos auto on tarkoitus vaihtaa parin vuoden sisään.

Värillä on myös väliä. Neutraalin väriset autot, kuten musta ja valkoinen ovat suosituimpia värejä ja sopivat laajemman yleisön makuun, kuin erikoisemman väriset autot.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pidä huolta auton kunnosta ja siisteydestä

Säännöllisesti merkkihuollossa käynyt auto säilyttää arvonsa parhaiten. Jos vikoja ilmenee, ne olisi hyvä tutkia ja korjata heti, jotta kalliimpia remontteja ei tulisi.

Auto tulisi säilyttää hyvässä kunnossa sekä sisältä ja ulkoa. Etenkin maalipinnasta kannattaa pitää hyvää huolta. On olemassa erilaisia autovahoja ja -pinnoitteita, jotka auttavat suojaamaan auton maalipintaa. Säännöllinen sisäpuhdistus on myös tarpeen, jotta auton tuoksu pysyy raikkaana.

Autossa ei missään nimessä kannata tupakoida. Haju voi pinttyä niin pahasti, että sitä voi olla vaikea saada pois. Lemmikkien kuljettaminen autossa on yleensä toinen auton arvoa laskeva seikka.

Jos autoon tulee naarmuja tai kolhuja, ne kannattaa korjauttaa. Kolaroidun auton korjausta kannattaa kuitenkin harkita. Se saattaa tulevaisuudessa karkottaa ostajia, vaikka auto olisi korjattu asianmukaisesti.

Teksti: Sini Ylivakeri

Luetuimmat