3.5.2020

Motoristin matkavinkki: Sipoon syheröt

moottoripyöräreitti

Maukkaita mutkateitä löytääkseen ei tarvitse poistua kovin kauas pääkaupungistamme. Sipoosta löytyy makeita mutkia ja reittejä.

Kaunis päivä ja moottoripyörä valmiina lähtöön. Mutta minne? Onko tuttu ongelma?

Teiden lisäksi myös kuskien reittivalinnat urautuvat usein. Tässä yksinkertainen ajovinkki pääkaupunkiseudulta. Vaikka reitti on pituudeltaan vain vajaat 150 kilometriä, on siihen hyvä varata aikaa kolmisen tuntia, taukojen kanssa vähän enemmän.

Moottoripyöräreitti

Nopeusrajoitukset ovat monessa kohdin 60 kilometriä tunnissa ja maksimissaankin vain 80 kilometriä tunnissa, mutta mutkat ovat parhaimmillaan niin kireitä, että yhtään enempää vauhtia ei kaipaakaan.

Reitin aluksi ajetaan Uutta Porvoontietä Sipoonrantaan asti. Sen jälkeen ajettavalla Immersbyntiellä ei juuri suoraa tai tasaista kohtaa ole.

moottoripyöräreitti

Jos eteen sattuu traktori, niin ohituspaikkaa voi joutua odottamaan pitkäänkin. Tien kunto on vaihteleva ja erityisesti loppuosassa asfaltissa on reikiä, joista pahimpia on myös paikattu kevään aikana.

Hindsbyn jälkeen vuorossa on yksi Uudenmaan tunnetuimpia mutkatiepätkiä, Boxintie. Se on kunnoltaan loistava.

moottoripyöräreitti

Urbaani legenda kertoo, että kaahaavien motoristien takia tienvarren asukkaat ovat jopa levittäneet joskus hiekkaa mutkiin tai heiluneet aidanseipäiden kanssa tien laidassa. Huomioi asukkaat ja muut tielläliikkujat ja sovita nopeus sen mukaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kahvitauko laiturilla

Boxinkylän jälkeen suunnataan kohti Spjutsundia. Metsän siimeksessä kulkeva tie on usein aamulla ja pitkään sateen jälkeen kostea. Tien päässä odottaa Spjutsundin yhteyslaituri, jonka tuntumasta löytyy varmasti sopiva rauhallinen paikka omien eväiden nauttimiseen.

Kun lähdetään takaisin, käännytään heti ensimmäisestä risteyksestä Svartbäckintielle. Se on reitin hitain osuus johtaen lopulta Nesteen öljynjalostamon tuntumaan. Kulloon kohdalta käännytään 170-tielle kohti Porvoota ja noin kilometrin jälkeen vasemmalle Anttila-tienviitasta.

Tasaisesti polveileva tie kulkee maalaismaisemassa, jossa kuljettaja voi ihailla mansardikattoisia taloja, vanhanajan aittarakennuksia, ja tietysti varoa samalla maatalouskoneita erityisesti toukotöiden aikaan.

Selfie-stoppi

Vekkoskelta ajetaan Kuninkaantietä lyhyt siirtymä Hinthaaraan, josta Laukkosken ja Linnapellon kautta Nikkilän kartanon luo.

Paippistentiellä kannattaa pitää silmät auki, ettei ohita yhtä Uudenmaan suosituinta kuvauspaikkaa, ”Suomen pienintä Shelliä”. Sen edessä otettujen selfieiden näkemiseltä on harva motoristi onnistunut välttymään. Pohjoispaippisten kautta kierretään Kaskelaan ja Nikkilään, josta jatketaan Hindsbyhyn ja palataan samaa reittiä lähtöpaikkaan.

moottoripyöräreitti

Reitti välttelee muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kylien keskustat. Huomioi silti reitinvarren asukkaat ja pidä vauhti maltillisena. Huhti-toukokuun vaihteen toukotyöt tarkoittavat, että tiellä on  runsaasti työkoneita ja epäpuhtauksia.

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Reitin suunnittelussa käytetyt pisteet:

Syöttämällä seuraavat kiintopisteet esimerkiksi Googlen karttapalveluun, saa ulottuvilleen reittiehdotuksen, jonka avulla Sipoon parhaat palat on helppo nauttia muutaman tunnin moottoripyöräreissun muodossa.

Itäkeskus, 00930 Helsinki
Hindsby, 04130
Svartbäck, 06880
Laukkoski, 07150
Pohjois-Paippinen, 04170
Itis, Itäkatu 1-7, 00930 Helsinki

Google Mapsin karttalinkki Sipoon syheröille löytyy tästä.

Luetuimmat