5.2.2023

MP23 Messut: Yamaha nyt todenteolla mukaan sähköpyörämarkkinalle – kolme pyörämallia tulossa

Yamaha on tähän asti toiminut sähköpyörien moottoritoimittajana muille merkeille. Nyt siltä tulee myös Eurooppaan omia sähköpyöriä kokonainen kolmen pyörän mallisto.

Yamahan valmistamia sähkömoottoreita on nähty aiemmin esimerkiksi Giantin, Ghostin, Gasgasin ja R Raymonin sähköpyörissä.

Nyt japanilaisjätti laajentaa todenteolla sähköpyöriin, kun se julkaisi tälle kaudelle kokonaan oman sähköpyörämallistonsa. Tai paremminkin malliston myös Eurooppaan, sillä kotimaansa Japanin markkinoille Yamaha on toimittanut sähköpyöriä jo vuosikymmeniä. Yamaha on valmistanut ensimmäisen sähköpolkupyöränsä jo 30 vuotta sitten.

Maailman valloituksen sähköpyörillään Yamaha aloitti vuonna 2018 Yhdysvalloista ja nyt samaa latua avataan Euroopassa. Saksassa pyörät tulevat kauppoihin näillä hetkillä ja Suomi muiden Euroopan maiden ohella saa Yamahan pyörät myyntiin toukokuussa.

Yamahan sähköpyörämallistoon kuuluu alussa kolme erilaista sähköpyörää: Moro 07 -maastopyörä, Wabash RT -gravel-pyörä sekä CrossCore RC -kaupunkipyörä.

Yamaha Moro 07 on hinnaltaan 5 683 euroa, CrossCore RC maksaa 3 099 euroa ja Wabash RT 4 133 euroa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää malleja tulossa

Kaikki Yamahan pyörät hyödyntävät luonnollisesti Yamahan moottoritekniikkaa. Moro 07 -pyörän sydämenä on myös kokonaan uusi PW-X3 -sähkömoottori, muissa Yamahan pyörissä käytetään PW-ST -moottoria.

Koska Yamaha toimittaa sähkömoottoreita myös muille valmistajille, Yamahan omien sähköpyörien kohdalla PW-X3 -moottoria on speksattu siten, että kaikkia ominaisuuksia ei ole annettu muille pyörävalmistajille toimitettaviin moottoreihin. Esimerkiksi Yamahan sähkömoottorin Automatic Support Mode -asetus on Yamahan omissa pyörissä ns. kolmipykäläinen, kun muille merkeille toimitettavissa sähkömoottoreissa Automaatti-asetuksen sisällä ei ole eri tasoja.

Kolmen nyt lanseeratun Yamahan sähköpyörän lisäksi tämän vuoden puolella mallistoon saattaa liittyä myös neljäs pyörämalli, joka kuulemma jo ”näyttelee eturengastaan”. Arvatenkin Yamahan mallisto ei myöskään jää näihin nyt esiteltäviin malleihin, sillä kun Yamahan kaltainen jätti lähtee sähköpyöriä myymään, siitä tehdään varmasti pitkäkestoista liiketoimintaa.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Luetuimmat