27.10.2021

Nimi muutettu: Renault Magnum Australian maantiejunien veturina

Mack Magnum

Nimi muutettu -juttusarjan ensimmäisessä kuorma-auto-osassa käsitellään Ranskan rapeaa Renault Magnumia, joka lähti väistelemään kenguruita ikonisen Mackin nimellä ja tekniikalla.

Renault Magnum on yksi Euroopan maanteiden hallitsijoista, osittain johtuen siitä, että sitä valmistettiin peräti 23 vuoden ajan 90-luvun taitteesta vuoteen 2013, jolloin nykyinen T-sarja korvasi sen. Palkitun Magnumin hytin muotoilussa painotettiin aikanaan aerodynaamisuutta, ja linjoista onkin vastannut muiden muassa Lamborghini Countachin, Miuran sekä Lancia Stratoksen piirtänyt Bertone-talon Marcello Gandini.

Magnum on eurooppalaisten standardien mukaan tehty raskas rekkaveturi. Sen keula on pysty, koska Euroopassa säännöksiä varten mitataan ajoneuvoyhdistelmän kokonaispituus. Pohjoisamerikkalainen kuljettaja sen sijaan ei haluaisi lainkaan ajaa tylppäkeulaisella, vaan turvallisemmalla pitkäkeulaisella ja etumoottorisella, joka on sikäläinen standardi. Maailmassa on myös maita ja mantuja, joissa kumpaakin tyyppiä on käytetty. Yksi niistä on Australia, joka on tunnettu laajoja asumattomia alueita kustannustehokkaasti ylittävistä maantiejunistaan.

Renault Magnum, Mack Magnum
Tältä näyttää Renault Magnumin viimeinen facelift-versio yli 20 tuotantovuoden jälkeen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mack Magnum

Renault Trucks on jo pitkään tehnyt yhteistyötä nykyisen emoyhtiönsä Volvo Groupin kanssa, joka käsittää ruotsalaisvalmistajan kaikki muut toiminnot, paitsi henkilöautot. Volvo Groupiin kuuluu myös nimekäs pitkän linjan amerikkalainen kuorma-autovalmistaja Mack.

Näillä taustatiedoilla lähdemme yhdistämään ranskalaista aerodynaamista hyttiä ja alustaa amerikkalaiseen voimansiirtoon eli Eatonin vaihteistoon ja Danan akselistoon. Volvon rivikutosen korvannut Cumminsin V8 oli omiaan vetämään pitkiä ja raskaita australialaisia maantiejunia. Yhdistelmäpainoa Mack Magnumin vetämälle rekalle sallittiin maksimissaan 90 tonnia. Se on suurin piirtein kaksi kertaa meikäläisen tavallisen puoliperävaunuyhdistelmän kokonaispaino.

Mack Magnum tuli Oseanian markkinoille aivan 1990-luvun lopussa. Se saavutti aluksi suosiota, mutta tuotanto katkesi jo puolen vuosikymmenen kuluttua sähköjärjestelmän vikoihin. Siitä huolimatta näitä ranskalais-ruotsalais-amerikkalais-australialaisia rekkavetureita on vielä ajossa.

Vastaavaa ratkaisua sovellettiin jo hieman ennen Magnumia astetta pienemmässä luokassa, kun Renault Premiumista tehtiin Australian markkinoille Mack Quantum. Tämä malli oli tuotannossa vuoteen 2006.

Lähde: Trucksplanet Kuvat: Mack, Renault Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat