4.1.2021

Nissan leikkaa jälleen Euroopasta – 30 maan jakeluverkosto vaarassa

Nissan investoi Britanniaan

Nissan leikkaa Euroopasta erityisesti myyntiverkoston, mutta myös tuotantolaitosten, osalta. Renault ottaa entistä suuremman roolin Nissanin Euroopan toiminnoista.

Nissan leikkaa Euroopasta japanilaisen sanomalehden Yomiurin mukaan. Toimiin lukeutuu muun muassa autojen Euroopan myynnin ulkoistaminen yhteistyökumppanille Renaultille. Asiasta uutisoi Automotive News Europe.

Myynnin muutokset vaikuttavat jakeluverkostoon eniten Itä-Euroopassa, mutta myös joitakin tehtaita ollaan sulkemassa. Muutoksen taustalla on Nissanin painopisteen siirtäminen muille markkinoille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nissan leikkaa Euroopasta

Kuten jo edellä todettu, Nissan leikkaa Euroopasta erityisesti myyntiverkostoaan. Peräti 30 maahan ulottuvat leikkaukset kohdistuvat pääosin Itä-Eurooppaan esimerkiksi Unkariin ja Puolaan, mutta muutokset näkyvät myös lännessä – esimerkiksi Alankomaat on mainittu alkuperäisessä lähteessä. Nissan tulee jatkamaan näissäkin tapauksessa autojensa myyntiä Renaultin maahantuojia ja myyntiverkostoa hyödyntäen.

Nissan tulee keskittymään Euroopassa Saksan, Ranskan, Ison-Britannian, Italian, Espanjan ja Pohjois-Euroopan markkoinoihin. Suomi lukeutuu oletettavasti viimeksi mainittuun. Japanilaislehden mukaan osasyynä on, että näillä alueilla sähköautot jatkavat yleistymistään.

Tehtaita kiinni

Nissan on kertonut jo aimmin sulkevansa Barcelonan tehtaan, vaikka itse toimenpidettä onkin lykätty joulukuuhun 2021 ammattiliittojen ja paikallisten poliitikkojen kanssa käytyjen keskustelujen seurauksena. Lisää on kuitenkin luvassa.

Nyt Nissan aikoo sulkea myös Madridin länsipuolella sijaitsevan Avilan tehtaansa. Kyseinen tehdas on valmistanut Nissanin hyötyajoneuvoja NT400 ja NT500 aina vuoteen 2019 saakka. Tämä tehdas oli itse asiassa tarkoitus muuttaa tuottamaan Nissanin ja Renaultin varaosia vuoden 2020 aikana.

Molempien tehtaiden sulkemisen jälkeen Renault vastaa kokonaan Nissanin hyötyajoneuvojen tuotannosta.

Tuotantoa Renaultille

Samalla Nissan siirtää muutenkin Eurooopassa myytävien automallien tuotantoa Renaultin syliin. Renault valmistaa jo tällä hetkellä Nissan Micraa Ranskassa monen Nissanin merkillä varustetun pakettiauton lisäksi. Jatkossa ranskalaisvalmistaja nappaa päävastuun molempien merkkien Euroopassa myytävien mallien kehitystyöstä ja myynnistä.

Muutokset ovat osa Nissanin suurempaa maailmanlaajuista strategiaa, joka julkistettiin viime keväänä. Nissan siirtää painopistettään Euroopasta Kiinaan, Yhdysvaltoihin sekä Japaniin.

Japanilaislehden artikkeli ei mainitse mitään Nissanin Sunderlandin tehtaan tulevaisuudesta. Tuo tehdas valmistaa tällä hetkellä sähköauto Leafin lisäksi myös katumaasturimalleja Juke ja Qashqai. Nissan on varoitellut Brexitin vaaroista, mutta syntynyt sopimus saattaa pelastaa tuon tehtaan kovalta kohtalolta.

Nissanilta odotetaan viime vuoden osalta ennätystappioita, jotka saattavat nousta lähes 2,7 miljardiin euroon. Yuomiurin mukaan Nissan tappiot ovat suurimmat juuri Euroopassa. Osin tämän johdosta se suorittaa suuria leikkauksia maailmanlaajuisesti ja pyrkii leikkaamaan kulujaan 2,3 miljardilla eurolla seuraavan kolmen vuoden aikana.

Kuvituskuva: Nissan, Lähde: Automotive News Europe

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat