Nissan Qashqai Brexit

Ajoneuvot Uutinen 5.10.2020

Yhdistynyt kuningaskunta maksajaksi? Toyota ja Nissan uhkaavat laskulla, jos Brexit-sopimusta ei synny

Toyota ja Nissan uhkaavat lähettävänsä laskut Yhdistyneen kuningaskunnan suuntaan, mikäli Brexit toteutuu ilman kauppasopimusta.

Yhdistyneen kuningaskunnan ero Euroopan unionista saattaa aiheuttaa kovia kustannuksia autonvalmistajille ja siksi Toyota ja Nissan uhkaa lähettää laskua valtiolle. Sekä Toyota että Nissan vaativat hyvitystä, mikäli Yhdistynyt kuningaskunta ei saa aikaan kauppasopimusta Euroopan union kanssa. Asiasta uutisoi Automotive News Europe Nikkei Financial Dailyn ja Bloombergin tietojen pohjalta.

Toyota ja Nissan uhkaavat laskulla

Autonvalmistajat varautuvat 10 prosentin tullimaksuun saarivaltion puolelta Euroopan unionin alueelle vietävien autojen osalta. Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi hiljattain, ettei hän varsinaisesti toivonut brexitin siirtymäajan päättyvän ilman uuden kauppasopimuksen päättymistä, mutta uskoo Britannian kykenevän selviämään tästä tilanteesta. Nissanin ja Toyotan edustajat eivät kommentoineet asiaa Automotive News Europelle.

Toyota Corolla valmistetaan Enlannissa Burnastonin tehtaassa – ja samasta paikasta tulee toki toisella merkillä varustettuna sama auto: Suzuki Swace. Lisäksi Toyotalla on moottoritehdas Walesin puolella. Nissan omistaa koko maan suurimman autotehtaan Englannin Sunderlandissa, jossa valmistuu Juke, Leaf ja Qashqai.

Nissan kertoi jo kesäkuussa, että tehtaan tilanne on kestämätön mikäli Yhdistynyt kuningaskunta eroaa Euroopan unionista ilman kauppasopimusta. Yhtiö on pohtinut saarivaltion tuotantoa moneen otteeseen, sillä vasta maaliskuussa Nissan kertoi suurista 450 miljoonan euron investoinneista. Syyskuussa kerrottiin Qashqain myöhästyvän ja vasta hiljattain valmistaja myönsi miettivänsä muuttoa.

Euroopan ja Britannian autoteollisuus on laskenut, että heidän mukaansa brexit saattaisi maksaa alalle 110 miljaridia euroa tulevan viiden vuoden aikana.

Keskustelut Britannian ja Euroopan unionin välillä ovat viimeisissä vaiheissa ja aika alkaa loppumaan kesken. Käynnissä on noin kahden viikon intensiivijakso sopimuksen syntymiseksi. Mikäli kaksi osapuolta eivät pääse sopimukseen, Britannia poistuu Euroopan unionin sisämarkkinoilta ja tullialueelta joulukuun 31. päivä ilman kauppasopimusta.

Kuvituskuva: Nissan, Lähde: Automotive News Europe

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Nissan

Kaikki koeajot

Uusimmat