Nissan harkitsee: kova Brexit saattaa johtaa Qashqain ja Juken muuttoon

Ajoneuvot Uutinen 3.10.2019

Nissan harkitsee: kova Brexit saattaa johtaa Qashqain ja Juken muuttoon

Autonvalmistajien Brexit-piirissä puheenvuoro on nyt Nissanilla, joka on ilmaissut kulisseissa huolta Qashqain ja Juken valmistuspaikasta. Luvassa saattaa hyvinkin olla muutto muille maille.

Brexit ja sen toteutumistavan jahkailu ovat aiheuttaneet harmaia hiuksia kaikille autonvalmistajille. Nyt Nissanilta on kommentoitu jälleen kulisseissa, että valmistaja harkitsee Sunderlandin tehtaan tuotantoa jälleen, mikäli edessä on sopimukseton Brexit lokakuun lopussa.

Vuonna 2016 silloinen Britannian pääministeri Theresa May teki Nissanin kanssa sopimuksen, jossa valtakunta lupasi tukevansa maan suurimman autotehtaan kohtaloa Brexitin sattuessa. Tuon jälkeen molemmat osapuolet ovat kuitenkin vaihtaneet johtajaa, sillä Nissania luotsannut Carlos Ghosn savustettiin ulos vallankaappaushankkeessa ja Britanniaa kipparoi tällä hetkellä Boris Johnson.

Sopimukseton Brexit on kuitenkin merkittävä uhka Nissanin ja Sunderlandin suunnitelmille. Autoihin kohdistuvien tullimaksujen ja -muodollisuuksien lisäksi Brexit uhkaa valmistamiseen liittyvää alihankintaketjua. Jo aiemmin Nissan tuli toisiin ajatuksiin X-Trailin valmistamisesta Sunderlandin tehtaalla ja Infiniti Q30:n valmistus on lopetettu.

Nyt japanilaismerkki harkitsee sisäpiiritietojen mukaan Juken ja Qashqain tuotannon siirtämistä pois Britanniasta. Juken seuraava sukupolvi on juuri esitelty ja Qashqain seuraajaa odotetaan ensi vuodelle. Qashqain kohdalla uudeksi valmistuspaikaksi on väläytelty Espanjaa.

Sunderlandin tehtaalla valmistetaan myös Leaf-sähköautoa.

– Tänä päivänä olemme niiden yritysten joukossa, joilla on merkittäviä investointeja Iso-Britanniassa ja odotamme vieläkin selvyyttä, miltä tulevaisuuden kauppasuhteet Iso-Brtiannian ja Euroopan unionin välillä näyttävät, Nissanilta kommentoitiin.

Jaguar Land Rover ja Mini ovat ilmoittaneet tuotantokatkoksista Brexitin yhteydessä, vedoten alihankintaketjujen varmistamiseen. PSA-ryhmä on ilmoittanut harkitsevansa Astran tuotantopaikkaa Brexitin lopputuloksen mukaan.

Lähde: Automotive News Kuva: Nissan

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Nissan

Kaikki koeajot

Uusimmat