26.10.2022

Osa ajattelee: työnantajan tulisi maksaa työajan ylinopeussakot ja pysäköintivirhemaksut

pysäköinti 2021

Osa palkansaajista ajattelee, että työnantajan ei tarvitse maksaa ylinopeudesta, mutta pysäköintivirhemaksut työnantajan tarvitsee maksaa.

Joka kymmenes suomalainen palkansaaja on sitä mieltä, että työnantajan tulee maksaa työkiireeseen liittyvät ylinopeussakot sekä pysäköintivirhemaksut.

– Suomalaisistakin 10 prosentin osuus on varsin iso, mutta ruotsalaisista joka seitsemäs ajattelee, että myös työkiireessä hurautetut ylinopeussakot kuuluvat työnantajan vastuulle. Ja liki neljäsosa ruotsalaisista mieltää työajalla tulevat pysäköintivirhemaksut työnantajan maksettaviksi. Siellä halu vastuullistaa työnantajaa on tässä suurempaa kuin Suomessa, EasyParkin Suomen yritysmyyntipäällikkö Karoliina Ravantti kertoo.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pysäköintimaksuja ei peritä työnantajalta

Suomalaisista 18 prosenttia, siis liki viidesosa, ajattelee, että työnantajan ei tarvitse maksaa ylinopeudesta, mutta pysäköintivirhemaksut työnantajan tulisi maksaa, kertoo Easyparkin tekemä tutkimus.

Easyparkilta kerrotaan, että useissa muissa maissa kannatus työnantajan vastuuseen työntekijän sakoista on selkeästi laajempaa kuin Suomessa.

Easyparkin tutkimuksesta käy myös ilmi, että suomalaisista palkansaajista 40 prosenttia jättää työhönsä liittyvät pysäköintimaksut perimättä työnantajaltaan.

– Yleisin kulukorvauksiin liitettävä tunne on turhautuminen. Se tarkoittaa, että kyse on paljolti prosessien ja toimintatapojen käytännöllisyydestä – tai epäkäytännöllisyydestä. Kulukorvausten raportoimisen työläys on epäkohta, josta halutaan eroon, Ravantti sanoo.

Kilometrikorvaukset suurin aikasyöppö

Esimerkiksi joka viides suomalainen jättää pysäköintikuluja laskuttamatta työnantajaltaan vain sen takia, että kulukorvausten raportoiminen on niin monimutkaista. Heiltä jää siis saamatta heille kuuluvaa rahaa.

– Prosenttiosuus on tarpeettoman suuri. Työasioissa tehtyjen pysäköintien maksamisen ja kulujen raportoimisen on ehdottomasti oltava mahdollisimman vaivatonta. Tämä on myös työnantajamielikuva-asia. Kysehän on työntekijöiden rahoista, Ravantti kommentoi.

31 prosenttia suomalaisista palkansaajista kokee, että kuluraportointiin kuluu työaikaa, joka olisi järkevämpää käyttää muuhun. Sekin kielii, että on tarvetta näppärämmälle ja ripeämmälle toteutukselle.

Easyparkin tutkimuksesta selviää, että erilaisista kulukorvauksista suomalaisia työllistävät eniten kilometrikorvaukset. 27 prosenttia ajokortillisista palkansaajista käyttää niihin eniten aikaa. Toiseksi eniten aikaa kuluu majoituskulujen raportointiin ja kolmanneksi eniten työaikaa haukkaa pysäköintikulut.

Tiedot selviävät EasyParkin elokuussa teettämän kansainvälisen tutkimuksen vastauksista. Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö Kantar. Tutkimukseen vastasi 1000 suomalaista ajokortillista palkansaajaa. Vastaajista on naisia 54 prosenttia ja miehiä 46 prosenttia.

Lähde: Easypark

Luetuimmat