24.7.2017

Pahvista älypuhelimeen – Trafin mobiiliajokortti kokeiluun vuoden lopussa

mobiiliajokortti

Mobiiliajokortti toisi älypuhelimen kätevyyden lisäksi myös Trafille uuden viestintäväylän kuljettajien kanssa.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kertoi kesäkuussa kehittävänsä mobiiliajokorttia osana Suomi 100 -juhlallisuuksia. Älypuhelimeen loikkaava ajokorttisovellus on Trafin lahja Suomelle itsenäisyyden juhlavuonna.

Käytännössä kännykän ruudulla näkyvä ajokortti on perinteisen muovikortin rinnakkaistuote.
– Tämä on kehittyvä tuote, eikä se ole lähiaikoina korvaamassa fyysistä korttia, vaan tulee sen rinnalle, kommentoi Trafin yksikönpäällikkö Simo Karppinen.

Kehitys on osa trendiä, jossa kännykän näytöllä voi jo kuitata alennuksia, maksaa matkalippuja ja vaikkapa nousta lentokoneeseen. On siis luonnollista, että pian ruudun voimalla voi myös todistaa ajo-oikeutensa tai ikänsä. Samalla se avaa Trafille uusia mahdollisuuksia viestinnän ja palveluiden saralla.
– Kännykkä on suurimmalla osalla ihmisistä aina mukana. Tästä tulee tuote, johon saadaan mukaan ajantasaisuus, sähköinen viestikanava ja muutakin lisäinfoa, Karppinen kuvailee.

– Nykyisten muistutuskirjeiden sijasta viestit lääkärintarkastuksista ja vaikkapa ajokortin uusimisesta voidaan lähettää sovelluksen kautta. Kaikenlaisten kirjeiden lähetteleminen jää pois, kehityspäällikkö Pekka Hiltunen toteaa.

mobiiliajokortti kuvituskuva

Trafin tavoitteena on saada mobiiliajokortti kokeilukäyttöön vuoden loppuun mennessä, sillä hankkeen valmistelu on jo pitkällä.

– Käytännössä meillä on tällä hetkellä tekninen prototyyppi työn alla ja kilpailutus varsinaisen sovelluksen tekemisestä valmistumassa. Kun hankintapäätös on tehty, alkaa laajempi tekeminen, Karppinen kertoo.

Valmiin mobiilisovelluksen kohdalla tärkeitä seikkoja ovat uskottavuus, tietoturva ja käytettävyys. Sidosryhmien ja viranomaisten kontaktointi on iso osa valmisteluprosessia. Todennäköisesti mobiiliajokortin kansainvälistä käyttöönottoa joudutaan odottamaan, sillä erilaisista kansallisista hankkeista huolimatta EU:n lainsäädäntö ei tunne mobiilikorttia.

Simo Karppinen ja Pekka Hiltunen kuuluvat EU-tasolla mobiiliajokorttia pohtivaan EReg-työryhmään, jossa hankkeeseen on ilmaistu kiinnostusta myös muista maista.
– Yksi kysymys on, millä alustalla sovellusta tulevaisuudessa käytetään? Onko kymmenen vuoden päästä älypuhelimia, vai jotain ihan muuta?, Hiltunen pohtii.

Yhdysvalloissa älypuhelimeen ladattava ajokortti on jo käytössä muutamissa osavaltioissa. Myös Yhdistynyt Kuningaskunta kehittää omaa hankettaan.

Lähde: Trafi Kuvituskuvat: Aake Kinnunen, Volvo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat