6.6.2024

Päivän kuva: Ponsse S15 ja maailmanvalloituksen lähtölaukaus

Kuva Eetu Kokkonen
Ponsse S15

Jokaisella suurella yrityksellä on taustalla yksi läpilyöntituote. Vieremäläisen metsäkonevalmistajan kohdalla se oli Ponsse S15.

Iisalmen Koljonvirralla järjestettiin 25.–26.5. Sawolaeset perinnekonepäewät, jossa tapahtuman ärsyttävästä kirjoitusasusta huolimatta esillä oli oikein mukavaa kalustoa.

Heti ensimmäisenä parkkipaikalta koneiden luokse käveltäessä esillä on hienokuntoinen Ponsse S15 -kuormatraktori.

Metsäkoneita valmistava Ponsse on varmasti nimenä tuttu isolle osalle suomalaisista, onhan kyseessä nykyään maailman suurimpia metsäkoneita valmistava yritys. Ylä-savolaisen yrityksen tarina alkoi 1970-luvulla, kun Einari Vidgrén aloitti rakentamaan koneita Vieremällä.

Varsinainen läpimurto tapahtui kuitenkin 1980-luvun puolella, kun Ponsse S15 esiteltiin. Kuormatraktorin runko oli tehty osittain alumiinista, jonka avulla koneesta saatiin tehtyä kilpailijoita kevyempi, ja näin myös maastokelpoisempi. Tästä eteenpäin Ponssen kasvu on ollut hurjaa, ja vuonna 2019 Vieremällä valmistettiin jo 15 000. metsäkone.

Nykyään S15 osataan arvottaa jo klassikoiden pariin, mutta samalla niitä on vielä monin paikoin käytössä puunajossa. Kuten niin monen muun klassikkotuotteen kohdalla, myös tällä Ponssella on se oma kannattajakuntansa, jonka mielestä kyseinen tuote oli oman alansa kehityksen huippu ja josta kehitys on vienyt koneita vain taaksepäin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat