9.6.2019

Panimoita, parsaa ja maailmaluokan omenamehua – täsmävinkit Ahvenanmaalle

Ahvenanmaa

Lyhyiden etäisyyksien merellinen Ahvenanmaa tarjoaa monipuoliset eväät päivän tai parin lomapyrähdykselle.

Lento Helsingistä on perillä Maarianhaminassa hetkessä. Pieni torkahdus leikkaa matka-ajasta suuren siivun, joten rasituksesta ei voi edes puhua. Päivän pikavisiitti on pakattu täyteen ohjelmaa, mutta perinteinen aamunavaus on harras hetki ahvenanmaan pannukakun ääressä.

Ahvenanmaa

Sitä on tarjolla muun muassa hotelli Arkipelagin aamiaiskattauksessa.

Alkukesän ykkösherkusta voi olla montaa mieltä, mutta Ahvenanmaalla parsa on listalla kärkikahinoissa. Sesonkiin liittyvistä kiireistään huolimatta Virpi, Tage ja Nikolai Karlsson ottavat puoli bussilastillista vieraita vastaan ja näyttävät mistä saaren kuuluisin parsa tulee.

Ahvenanmaa

Sumuun ja tihkusateeseen kääriytynyt parsapelto ei äkkiseltään näytä viljelykseltä, mutta pian tottumattomankin silmä havaitsee parsaa pellon täydeltä. Raakana se maistuu herneelle.

Ahvenanmaa

Tilavierailun jälkeen parsaa päästään maistamaan Bistro Avenuen ja Ravintola Indigon suojissa. Sesonkiherkusta on yllättävän moneksi.

Ahvenanmaa

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Omena nimeltä Santana

Parsan jälkeen on omenoiden vuoro. Omenamehutasting kuulostaa kenties kummalliselta, mutta hanapakkausrivin äärellä tapahtuu kummia.

Ahvenanmaa

Kolmantena rivissä oleva tonkka on nimetty omenalajikkeen mukaisesti Santanaksi ja se muuttaa käsityksen omenamehusta laakista.

On selvää, että ilman tuliaismehua Öfvergårdsin tilalta ei voi poistua. Kuulostaa kenties pähkähullulta, mutta on täyttä totta. Pienessä matkalaukussa on onneksi vielä tilaa.

Ahvenanmaa

Jan ja Anna Almin tilalta voi myös hankkia oman omenapuun. 60 euron suuruisella sijoituksella pääsee korjaamaan satoa omasta nimikkopuusta. Kerralla kypsyvän suursadon yllättäessä osan puun antimista voi vaihtaa esimerkiksi toiseen, myöhemmin kypsyvään lajikkeeseen.

Hunajaa lasissa

Hunaja on niin ikään tunnettu tuote Ahvenanmaalla, mutta tällä kertaa sitä nautitaan vain panimotuotteen muodossa. Muun muassa hunajaoluellaan  ja meren pohjasta löytyneen, 1880-luvulla uponneen laivan suojista pelastetun "hylkyoluen" elvyttämisellä mainetta niittänyt Stallhagenin panimo ei juuri esittelyjä kaipaa, mikäli käsityöläisoluet ja "slow beer" ovat tuttuja.

Ahvenanmaa

Viime vuonna valmistunut laajennusosa on lisännyt panimon kapasiteettia tuntuvasti, joten ahvenanmaalaista olutta löytynee jatkossa entistä paremmin myös mantereen markettivalikoimista. Osa panimon valikoimasta on hankittavissa verovapaasti myös Ahvenanmaan kautta koukkaavilta matkustajalaivoilta. Kotimatka on tarkoitus taittaa laivalla, joten pienen laukun kanssa tuskailevalle tieto on huojentava.

Ahvenanmaa

Stallhagenin olutta voi maistella panimon omassa ravintolassa ja mukaan olutta saa saman rakennuksen toisessa päässä sijaitsevasta myymälästä.

Ahvenanmaa

Kesäkaudella pihapiiriin kuuluvalla ulkoilmalavalla on luvassa kelpo kattaus erilaista kulttuuritarjontaa. Nyt esiintymisvuorossa on virolainen naiskuoro.

Ainakin osaa sähköautoilijoista ilahduttanee myös Teslan latauspisterivistö viereisellä parkkipaikalla. Lyhyiden etäisyyksien Ahvenanmaalla muutaman päivän ajoon tarvittavan sähkön saanee ladattua autoonsa yhdellä pysähdyksellä, eikä puitteissa ole valittamista, vaikka lataus hieman kestäisikin.

Burgereita teollisuushallin pihalla

Tällä kertaa matkassa ollaan kahden panimon taktiikalla, joten päivän päätteeksi suunnataan vielä Open Water Breweryyn. Entisessä teollisuushallissa sijaitseva panimo on kaikkea sitä, mitä trendikkäältä pienpanimolta voi odottaa. Puitteetkin ovat kaikessa luovuudessaan vertaansa vailla.

Ahvenanmaa

Panimo satsaa omintakeisen olutkavalkadin lisäksi myös siideriin, joka on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

Hyvällä tuurilla vierailu osuu kiinnostavan tapahtuman yhteyteen. Tällä kertaa pihamaalla ratkottiin Ahvenanmaan burgerimestaruutta ja maistiaisen perusteella parempaa ajankohtaa tutustumiskäynnille tuskin on.

Ahvenanmaa

Ennen vierailua kannattaa kuitenkin vierailla panimon Facebook-sivulla, sillä vakioaukioloaikoja ei ainakaan toistaiseksi ole päätetty.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Lisää makumatkan antia Ahvenanmaalta luvassa Moottorissa 7/2019, joka ilmestyy 19.6. Sähköinen näköislehti löytyy julkaisupäivästä alkaen Lehtiluukun valikoimasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat