27.4.2025

Polttomoottori sähköauton varavirtana, eikö näiden aika mennyt jo? – Ajatuksia autoista

Kuva Volkswagen
Ajatuksia autoista range extender sarjahybridi VW ID. ERA

Onko sähköautojen lähitulevaisuus sittenkin pienessä

Volkswagen esitteli Shanghain autonäyttelyssä ID. ERA -konseptiauton, joka luottaa 300 kilometrin täyssähkötoimintamatkan lisäksi 700 kilometrin toimintamatkaan sähkögeneraattorina toimivan polttomoottorin ansiosta. Range extender, toimintamatkaa jatkava generaattori, ei ole mitenkään uusi idea, mutta viimeisen parin vuoden aikana ne ovat olleet harvinaisia.

Nyt Volkswagen maalailee, että polttomoottorista saataisiin apua sähköauton toimintamatka-ahdistukseen Kiinassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Pääjohtaja Oliver Blume kommentoi peräti, että tällaiset sähköllä liikkuvat sarjahybridit pitäisi kirjata jo nyt sallituiksi Euroopan unionin kaavailemaan vuoden 2035 polttomoottorikieltoon.

– Haluaisin pitää niitä [2035 jälkeen]. Luulen, että voimme oppia kiinalaisilta, miten pragmaattisesti he ajattelevat, Blume kommentoi viitaten siihen, että Kiina ei ole asettanut vielä takarajoja tai rajoitteita polttomoottoreiden myynnille.

Kiinassa Geely, Chery, Leapmotor, Xpeng ja Changan ovat kehittelemässä omia sarjahybridejään. Leapmotor myy C10-sarjahybridiään myös Euroopassa. Volkswagen aikoo kehitellä Eurooppaa varten oman voimalinjan esiteltyään nyt Volkswagen-SAIC-yhteistoimintayrityksen kautta Kiinan markkinoiden näkemyksensä. Mazdan MX-30 R-EV yhdisti pieniakkuisen sähköauton wankel-kiertomäntämoottoriin erottuakseen markkinoilla. Yhdysvalloissa VW:n Scout-brändi on kehittelemässä tekniikkaa maastoajoneuvoihin.

Muualla Genesis ja Stellantiksen Ram ovat esitelleet sarjahybridejä, jotka yhdistävät sähköajon pehmeyden ja hiljaisuuden sekä polttomoottorin toimintamatkan ja nopean tankattavuuden.

Ajatuksia autoista range extender sarjahybridi VW ID. ERA

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eikö näiden aika ollut jo?

Jatkuvasti kehittyvien täyssähköautojen ja upouuden akkutekniikan myötä toimintamatkat pyörivät helposti 500–700 kilometrin lukemissa isoille autoille ja kaupunkiautojen kohdalla 300 kilometriä riittää helposti viikon ajoihin.

Range extenderit olivat hyvä idea esimerkiksi BMW i3:n kohdalla, jolloin yli vuosikymmenen takainen akkutekniikka ei riittänyt kovinkaan monen tarpeisiin – erityisesti yhdistettynä silloiseen latausverkostoon. Nyt latureita löytyy pääosin sieltä, mistä katuvalojakin. Latausnopeudet ja akkujen energiatiheys ovat aivan toisilla lukemilla kuin silloin.

Nissan perustelee samaan tapaan toimivaa e-Power-teknologiaansa sillä, että pieni väliakku jättää enemmän resursseja muille ja rakenne tekee autosta yksinkertaisemman, pihimmän ja kevyemmän lataushybridiin verrattuna. Jos kotona on latausmahdollisuus, suosittelee yhtiö suoraan Ariya-täyssähköautoa.

Sarjahybridissä saattaakin olla ideaa vielä näin 2020-luvulla, mutta on vaikea nähdä, että niille olisi aitoa tarvetta vielä pitkälle 2030-luvulle sillä tahdilla, millä sähköautot ovat kehittyneet vaikkapa viidessä vuodessa.

Vai uskovatko autovalmistajat, että Kiinan syrjäseudut ja Euroopan heikoimmat sähköautomarkkinat ovat sittenkin 15 vuotta edelläkävijöitä jäljessä ja ne tarvitsevat toimintamatkarauhoittelua vielä tulevaisuudessakin? Yhdysvaltojen suhteen mikään ei ole enää ihme.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat