18.6.2016

Rolls-Royce Vision Next 100 – Yksinäisen ruhtinaan seuraava satanen

Rolls-Royce Vision Next 100

Perinteikkään brittimerkin mukaan tulevaisuuden luksusliikkuvuus muistuttaa mukavaa takkahuonetta. Tulen sijasta viihdettä tarjoavat Eleanor-tekoäly ja silkkinen sohva.

Rolls-Royce on automerkki, johon usein liitetään miete "100 vuoden yksinäisyys", viittaamaan merkin kiistattomaan asemaan luksuksen huippuna. Nyt merkki on kuitenkin pohtinut, miltä seuraava 100 vuotta voisi näyttää. Rolls-Royce VISION NEXT 100 on osa BMW:n satavuotisjuhlallisuuksia, baijerilaisen emoyhtiön esiteltyä oman konseptiautonsa syntymäpäiviensä yhteydessä.

Rolls-Royce Vision Next 100

Koodinimellä 103EX kulkeva konseptiauto esittelee perinteikkään brittimerkin näkemyksen tulevaisuuden liikkuvuudesta. 5,9 metriä pitkän ja 1,6 metriä korkean ajoneuvon ulkomuoto on kuin tieteiselokuvasta, joskin lienee katsojan itsensä päätettävissä miten paljon auto näyttää ilkeän diktaattorin kulkuvälineeltä. Koon puolesta 103EX ottaa inspiraationsa viimeisimmän sukupolven pitkän akselivälin Phantomista, perinteisten muotoseikkojen muistuttaessa puolestaan 1920-luvun Phantomeista. Näyttävä, veistoksellinen ulkonäkö kuuluu merkin tyyliin, sillä matkustusmukavuuden lisäksi Rolls-Roycessä on kyse myös saapumisesta.

Rolls-Royce Vision Next 100

Upeisiin pyöränkoteloihin on piilotettu peräti 28-tuumaiset vanteet, mutta mukavuuden pitäisi olla hallinnassa renkaiden kapeuden ansiosta. Vanteet muuten kootaan 65 alumiiniosasta käsityönä, tietenkin. Matkustusmukavuutta on haettu myös pyöräntuennan muotoilulla, jossa korostetusti ilmassa leijuva matkustamo ikään kuin roikkuu pyöränkoteloissa pitkien tukivarsien avulla. Rolls-Roycen inspiraationa on ollut suunnitella autosta "ruhtinaallinen turvapaikka" matkustusmukavuuden maksimoimiseksi. Tulevaisuudessa merkki lupailee laajentavansa auton räätälöintimahdollisuudet jopa korin muotoiluun, jotta yhtenäiselle pohjaratkaisulle voisi tilata haluamansa korin entisaikojen koripajojen hengessä.

Rolls-Royce Vision Next 100
Takakontti on niin passé.

Rolls-Roycen ajaminen on aina ollut hiukan rahvasta, joten tulevaisuuden visiossa teknologia hoitaa auton tylsimmän tehtävän. Auton keulalla olevan ikonisen Spirit of Ecstasyn esikuva, Eleanor Thornton, on saanut kunnianosoituksen 103EX:n tekoälyjärjestelmän muodossa. "Voice of Eleanor" -tekoäly huolehtii käyttäjiensä menoista, älykkäistä reittivalinnoista ja siitä, että auto on oven edessä kun on aika lähteä liikkeelle.

Rolls-Royce Vision Next 100

Auton voimalinjasta Rolls-Royce ei kommentoi tarkemmin, joskin yhtiö epäilee, että jatkossa V12-moottorin kaltaiset voimanlähteet "eivät ole enää mahdollisia", joten 103EX luottaa todennäköisesti sähkövoimaan. Myös Rolls-Roycelle tärkeä taikamattomainen jousitusmukavuus tarjotaan "tulevaisuuden ratkaisulla", määrittelemättä käytettävää tekniikkaa sen tarkemmin.

Rolls-Royce Vision Next 100

Sisustan suhteen Rolls-Royce pysyy perinteikkäällä linjalla, yhdistäen perinteikkäitä ja uusia materiaaleja. Yksinkertaisen aulamainen ohjaamo pyrkii rentouttamaan matkustajia valolla ja eleganssilla, ja valmistaja lupailee matkustamon parhaan paikan olevan suoranainen silkkisohva. Massiivisten puupaneeleiden luvataan olevan eebenpuusta, suuren näytön puolestaan kerrotaan olevan oled-näyttötekniikalla. Kuljettajan korvautuminen itseajavalla tekoälyllä on myös vapauttanut sisällä lisää tilaa matkustusmukavuutta varten. Matkustamosta löytyy kuitenkin analogikello muistutuksena Sir Henry Roycen vaatimattomista lähtökohdista dynamovalmistajana.

Rolls-Royce Vision Next 100

Mikäli Rolls-Roycen visioon haluaa tutustua tarkemmin, onnistuu se näppärästi YouTubessa olevan 360°-videon avulla. Mikäli videota katselee sopivalla selaimella, voi kuvakulmaa kääntää raahaamalla. Jos taasen selain ei ymmärrä panoraamavideoiden päälle, vuorossa on melkoisen merisairas katselukokemus. Videon juontaa selaimesta huolimatta Eleanor-tekoäly.

Lähde ja kuvat: Rolls-Royce

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat