27.5.2021

Suuret purjelaivat eivät rantaudu Turkuun – kiitos koronauhkien

Tall Ships Races 2017

Satojatuhansia vierailijoita houkuttavaa suurten purjelaivojen Tall Ships Races -tapahtumaa ei järjestetä Turussa heinäkuussa.

Koronapandemian tapahtumauhrien luku kasvaa: suurten purjelaivojen Tall Ships Races -tapahtumaa ei järjestetä Turussa tänä kesänä. Tapahtumasta vastaava taho Sail Training International (STI) on sopinut mukana olevien eri maiden satamien kesken, että Suomen tämänhetkisten matkustusrajoitusten takia purjealusten saapuminen Turkuun miehistövaihtoineen ja tilaisuuksineen ei ole mahdollista.

Turun kaupungin tapahtumataholle antaman tilannekuvan pääperusteluina ovat valtakunnalliset maahantulo- ja kokoontumisrajoitukset sekä huoli suomalaisten turvallisuudesta. Kaupungin tartuntatautilääkäri Jutta Peltoniemen lausunnon mukaan tapahtuman järjestäminen on nykyisessä globaalissa koronavirustilanteessa liian suuri uhka Turun väestölle.

– Mikäli Suomeen ja Turkuun tulisi Tall Ships Races 2021 tapahtumassa noin tuhat ulkomaan kansalaista lyhyellä aikataululla, asettaisi se erityisiä haasteita ja uhkia alueen terveysturvallisuudelle. Maahantulijat tulisivat tapahtumaan laajalti eri puolilta maailmaa ja valtaosa heistä olisi nuoria aikuisia, joita ei ole kattavasti vielä rokotettu, toteaa Peltoniemi lausunnossaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Odotukset lässähtivät

Purjelaivatapahtuma oli tarkoitus järjestää Turussa Aurajokivarressa 5.–8.7.2021. Aiempina vuosina Tall Ships Races on kerännyt päivittäin yli 100 000 vierailijaa jokirantaan.

Turku on Itämeren alueella eniten The Tall Ships Races -isännyyksiä saanut kaupunki. Purjelaivat ovat vierailleet Turussa vuosina 1996, 2003, 2009, 2011 ja 2017, jolloin tehtiin tähänastinen yleisöennätys eli 544 000 kävijää.

Tapahtumasta odotettiin Suomen kesäkauden 2021 mittavinta yleisötapahtumaa. Tapahtuma olisi ollut myös Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlavuoden kohokohta.

Turussa uskotaan vahvasti, että suuret purjelaivat palaavan Aurajoen rannoille, kun pandemia on selätetty ja tilaisuus voidaan järjestää täydessä mitassaan.

Tapahtuma järjestetään Itämeren alueella noin joka neljäs vuosi. Turku on jo ilmoittanut haluavansa järjestää tapahtuman, kun se on seuraavan kerran Itämerellä mahdollista vuonna 2024.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto, Aake Kinnunen

Lisää aiheesta

Luetuimmat