7.2.2017

Tässä on järeä Hakkapeliitta 44 – äärimmäisten olojen talvirengas

Rengasvalmistajan ja arktisten erikoisajoneuvojen valmistajan yhteistyön tuloksena syntyi rengashirviö, jonka luvataan kestävän jopa Etelämantereen armottomia olosuhteita.

Pohjoisen talven ääriolosuhteet vaativat erityisosaamista. Tähän johtopäätökseen tulivat maailman pohjoisin rengasvalmistaja Nokian Renkaat ja islantilainen erikoisajoneuvovalmistaja Arctic Trucks.

Yritykset ovat tehneety yhteistyötä haasteellisten talviolosuhteiden taltuttamiseksi ennenkin. Nyt syntyi Nokian Hakkapeliitta 44 -talvirengas, joka on suunniteltu ankariin arktisiin olosuhteisiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tulkoon silmitön talvi

Rengasuutuudestaan kertovan Nokian Renkaiden mukaan arktisissa olosuhteissa on tärkeää, että kuljettaja voi luottaa renkaaseen ja tietää, ettei matka katkea rengasrikon tai ylitsepääsemättömän maaston vuoksi. Uutuuden varaan on siis pedattu tuntuvia lupauksia.

Rengasuutuus on räätälöity erityisesti Arctic Trucksin valmistamiin eritysajoneuvoihin. Renkaan luvataan erottuvan edukseen pidolla ja kestävyydellä. Painoa järeällä uutuudella on noin 70 kiloa, ja sen halkaisijan mitta on yli metrin. Reilusta koostaan huolimatta renkaan kerrotaan etenevän määrätietoisesti myös syvässä lumessa.

Arctic Trucksin erikoisajoneuvoja käytetään muun muassa Islannin jäätiköillä ja Etelämantereen tutkimusmatkoilla, joten rengasvalinnan merkitys korostuu.

– Renkaan pinnan keskialueen urien jyrkkä 40 asteen V-muoto on optimoitu puhdistamaan uria lumesta ja loskasta tehokkaasti. Myös renkaan pinnan leveys sekä valtava ilmatila takaavat alhaisen pintapaineen ja näin erinomaisen etenemisen pehmeällä alustalla, kertoo Kalle Kaivonen, R&D Manager Nokian Raskailta Renkailta.

Nokian Hakkapeliitta 44

Uutuus ei ujostele olosuhteita

Ajossa Nokian Hakkapeliitta 44: n kerrotaan olevan rauhallinen. Sen luvataan käyttäytyvän tarkasti ja sopuisasti kaikilla pinnoilla.

Renkaan tuetut olkapääpalat tasopainottavat ajokäytöstä ääritilanteissa, ja tuettu keskiripa antaa tarkan ohjaustuntuman maantieajoon. Renkaaseen räätälöity uusi kulutuspintasekoitus yhdistää talvipidon äärimmäisessä kylmyydessä kulumiskestävyyteen. Arktisissa olosuhteissa molempia ominaisuuksia osaa arvostaa.

Nokian Hakkapeliitta 44 on myös nastoitettavissa, ja siitä löytyy yhteensä 172 nastareikää. Pääasiallinen käyttö on kuitenkin ilman nastoja, valmistaja muistuttaa.

Rengas on saatavilla koossa LT475/70 R17 ja se on tarkoitettu erityisesti Arctic Trucksin valmistamiin SUV-tyyppisiin 4x4-ajoneuvoihin. Tuotteen valmistus aloitetaan lähikuukausina, ja se myydään yksinoikeudella Arctic Trucksin kautta.

– Ajoneuvojamme käytetään maailman ankarimmissa ympäristöissä: jäätiköillä, Etelänavalla ja Euraasian pohjoisimmissa osissa. Yhteistyö Nokian Renkaiden kanssa on johtanut hyviin tuloksiin, ja odotamme paljon myös tältä uudelta renkaalta, sanoo Herjolfur Gudbjartsson, Managing Director, Arctic Trucks Islanti.

Nokian Hakkapeliitta 44-rengas

Kuin metsäkoneella ajaisi

Pääsimme kokeilemaan pikaisesti näitä jättirenkaita Nokian Hakkapeliitta 9 -nastarenkaan esittelytilaisuudessa Ivalossa.

Nokian Hakkapeliitta 44

Tavalliseen maasturiin verrattuna ajamamme Toyota Land Cruiser tuntuu lähinnä metsäkoneelta, sillä jyrkätkin lumitöyräät ylittyvät pumpulinpehmeästi, ja liiallisen vauhdin huomaa vasta kun auto rämähtää takaisin tasaiselle jäälle.

Nokian Hakkapeliitta 44

Käännöksissä pitää olla huolellinen, sillä ohjaustuntuma on niin etäinen, ettei kuljettajalla ole useinkaan hajua mihin suuntaan etupyörät kulloinkin osoittavat.

Nokian Hakkapeliitta 44

Nokian Hakkapeliitta 44 on valmistajansa mukaan jatkoa vuonna 2014 alkaneelle tarinalle. Tuolloin julkistettiin Nokian Hakkapeliitta LT2 AT35, joka on järeisiin nelivetoautoihin suunnattu Hakkapeliitta-talvirengas. Rengas oli ensimmäinen erikoisajoneuvovalmistajan kanssa yhteistyössä syntynyt tuote.

Arctic Trucksin historia ulottuu vuoteen 1990, jolloin Toyota aloitti Islannissa neliveto- ja katumaastureiden modifioinnin. Nykyään Arctic Trucks on alan johtava asiantuntija, joka on erikoistunut erilaisten 4WD-autojen kehittämiseen vaativaan maastoajoon.

Nokian Renkaat puolestaan kehitti ja valmisti maailman ensimmäisen talvirenkaan jo vuonna 1934.

- Koko: LT475/70 R17
- Urasyvyys: 18 mm
- Halkaisija: 1100 m
- Paino: n. 70 kg
- Maksimipaine: 240 kPA, flotation-tarkoitukseen n. 160 kPA

 Lähde ja kuvat: Nokian Renkaat

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat