10.6.2024

Tässä on uusi BMW M1…35…ilman i:tä – ja uusi 1-sarja noin muutenkin

Kuva BMW

BMW:n malliston kompakteinta päätä edustava 1-sarja on laitettu uusiksi, ja nyt mennään siis koko sarjan neljännessä sukupolvessa, josta etuvetoaikakauden osalta toisessa.

Kahden ensimmäisen kauden ajan BMW piti tiukasti kiinni takavetoaatteestaan, ja jonkin vanhan tutkimuksen mukaan suunnilleen kahdeksan kymmenestä 1-sarjan omistajasta ei tiennyt autonsa olevan takavetoinen, niin harvinaiseksi ratkaisu oli käynyt pienissä hatchbackeissä. Nyt yhä suurempi osa BMW-malliston kompaktimmasta päästä on etuvetopohjaisia, ja niin myös 1-sarja kulkee toista kertaa peräkkäin UKL2 -pohjarakenteella, kuten iso liuta muitakin BMW:n ja Minin malleja.

1-sarja jatkaa siis tutulla pohjarakenteella, ja jos tarkkoja ollaan, on tämä uusi F70-mallikoodilla kulkeva sukupolvi lähinnä merkittävä päivitys edeltäjäänsä, F40:ään, verrattuna. Päivitys tulee noin viiden tuotantovuoden jälkeen. Aikoinaanhan 1-sarjan nimellä on tehty jopa avoversiota, mutta tällä kertaa tuo mallinimi yhdistyy pelkästään tähän viisioviseen korimalliin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suurimmat uudistukset sisällä

Some on ehtinyt tuomita uuden 1-sarjan jo liiallisesta sukunäöstä Kia Ceediin, mutta ainakaan mistään yliampuvista muotoilukikoista autoa ei voi syyttää; tiikerinkuono on vähemmän mielipiteitä jakava kuin majavanhampaat. Tuntuu, että mikään mitä baijerilaiset muotoilun saralla tällä hetkellä tekevät, ei kelpaa.

Perusteellisesti uudistetun 1-sarjan muodot ovat kuitenkin totutun sulavat, ja pitkä konepelti (vaikka etuvetoautosta onkin nykyisin kyse) harvoin tekee muuta kuin hyvää minkään auton mittasuhteille. 1-sarja on kasvanut nelisen senttimetriä pituutta (kokonaispituus nyt 4,361 metriä), samalla kun korkeutta on tullut 2,5 senttiä lisää. Kuten huomataan, ikään kuin nettona tämä tarkoittaa, että suhteessa ykkössarjalainen on nyt pidempi ja matalampi.

Uutuuden keulalta löytyvät munuaismaski ja ajovalot ovat aiempaa särmikkäämmät. Samat sanat sopivat myös uusittuihin takavaloihin.

Kuitenkin vielä ulkokuortakin enemmän muutoksia on tullut sisälle, kun 1-sarja on muun muassa kuronut umpeen viisi vuotta BMW:n tietoviihdeteknologiaa. Kojelaudalta löytyy siis curved display -paneeli, joka pitää sisällään 10,7 tuuman tietoviihdenäytön uusimmalla käyttöjärjestelmällä eli BMW Operating System 9:llä sekä 10,25 tuuman digitaalimittariston.

BMW on digitalisoinut toimintoja fyysisiltä namiskoilta pois, ja vaihteenvalitsimessa on otettu niin ikään uusi, minimalistinen linja. 1-sarjan matkustamo on täysin nahasta vapaa. Sen sijaan verhoiluista löytyy Arktur -antrasiittikuitua.

Perässä nautitaan 380 litran takakontista viisipaikkaisessa konfiguraatiossa. Takapenkit on myös kaadettavissa joko 40:20:40- tai 60:40 -suhteessa, ja parhaimmillaan BMW-malleista kompakteimman tavaratilasta saa jopa 1 200-litraisen.

F70 -polven ykkössarja aloittaa tuotannossa kattauksella bensiini- ja dieselmoottoreita, joista jälkimmäisille löytyy vielä kysyntää ainakin Euroopan sydänmailla. BMW 120 luottaa 1,5-litraiseen kolmisylinteriseen ja tuottaa 170 hevosvoiman tehon. Mihin kannattaa nyt erityisesti kiinnittää huomiota, on "i:n" puuttuminen bensiinimallin mallimerkinnän perästä. Tämä uusi käytäntö otetaan 1-sarjassa ensimmäisenä BMW:nä käyttöön. Vuosikymmenet käytössä ollut "i" on tarkoittanut suorasuihkutteista bensiinimoottoria. Nyt käytännössä kaikkien maailman uusien autojen bensiinimoottorit ovat suorasuihkutteisia, ja i-tunnus mallimerkinnän edessä puolestaan BMW:n täyssähkömalliston tunnus.

Tuotantoon tulevat dieselversiot ovat 2,0-litraisia rivinelosia 48 voltin kevythybriditekniikalla. 118d tarkoittaa 150 hevosvoiman tehoa, siinä missä 120d tuo peliin 163 hevosvoimaa.

7-vaihteinen kaksoiskytkinautomaattivaihteisto on tästedes vakiovaruste kaikissa 1-sarjan BMWn malleissa.

BMW M135 XDrive

Heti kättelyssä BMW julkisti uudistetusta 1-sarjasta myös M-mallin, joka sekin luopuu i-tunnuksestaan. Huomiota M135:n mallimerkinnässä - nimenomaan siinä takaluukkuun kirjaillussa - kiinnittää hauska tapa muistaa BMW:n keskimoottoriklassikko M1:tä lähemmäs 50 vuoden takaa, joka oli ensimmäinen kahdesta tähänastisesta pelkästään M-urheilusiiven alla tuotetusta katulaillisesta tuotantoautosta. Takaluukun merkinnässä "M1" on siis isommalla kuin "35".

M135 tuo toki hyvin suorituskykyisenä hot hatchinä peliin madallusta, sähäkämpää iskunvaimennusta ja ohjausta, urheilullista tyyliä tuplaputkineen, ilmanohjaimia sekä myös sisätilan urheiluistuimet ynnä muut viittaukset, mutta varmaankin se pääasia löytyy konepellin alta.

M135:tä vauhdittaa 2,0-litrainen turboahdettu rivinelonen, joka tuottaa tasan 300 hevosvoiman eli 221 kilowatin tehon. Tietenkään myöskään 1-sarjan M-malli ei ole enää takavetoinen, muttei myöskään etuvetoinen, sillä se on nelivetoinen. 300 hevosvoiman ja nelivedon yhdistelmällä M135 XDrive raapaiseekin nollasta sataan 4,9 sekunnissa.

Huippunopeus on rajoitettu 250 kilometriin tunnissa, olemmehan tekemisissä BMW:n, perisaksalaisen auton kanssa.

Lähde: BMW

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat