18.8.2016

The Iron Knight – Volvo Trucks tavoittelee rekkojen nopeusennätystä

Volvo Trucks Iron Knight

Ruotsin rautaritari tavoittelee raskaiden kuorma-autojen nopeusennätyksiä vakuuttavin lukemin.

Volvo Trucks tavoittelee jälleen rekkojen nopeusennätystä. Tällä kertaa ruotsalaisyhtiön aseena on The Iron Knight, Rautaritari. Erikoisvalmisteisen ennätysrekan periaate on tuttu kilpa-autoista: vähemmän painoa, enemmän tuloksia. Jopa elektroniikkaa ja sähköjärjestelmiä on vähennetty keveyttä tavoiteltaessa. Mistään keijukaisesta ei kuitenkaan ole kyse, sillä 2 400 hevosvoimasta huolimatta saavutetaan urheilullinen, mutta käsitettävä tehopainosuhde "yli 0,5 hv/kg".

– The Iron Knightin lasikuidusta tehty ohjaamo on suunniteltu vähentämään ilmanvastus mahdollisimman pieneksi. Kuorma-auton vakuuttavan ilmeen antavat sivuhelmat sisältävät suuret ilmakanavat, joista moottori saa jäähdytysilmaa. The Iron Knightin tyylikkään ja vahvan muotoilun inspiraationlähde on tämänpäivän Volvo FH. Tarvitsee vain vilkaista kuorma-autoa ymmärtääkseen, että se on todella nopea. Jopa paikallaan ollessaan se vaikuttaa olevan liikkeessä, kommentoi Nigel Atterbury, Volvo Trucksin pääsuunnittelija.

Volvo Trucks Iron Knight

Moottorina toimii Volvon FH-malleista tuttu D13, jota on kuitenkin muokattu ennätysyritystä varten. Vesijäähdytteinen välijäähdytin ja neljä turboahdinta auttavat konetta tuottamaan 2 400 hevosvoimaa ja 6 000 newtonmetriä vääntöä. Moottorin parina on I-Shift DC -kaksoiskytkinvaihteisto, joka on optimoitu toimimaan erityisviritetyn moottorin kanssa. Vaihteiston mekaaniset muutokset rajoittuvat kytkimen vahvistukseen moottorin suuremman vääntömomentin käsittelemiseksi.

– Nopeusmaailmanennätyksen rikkominen edellyttää poikkeuksellista suorituskykyä. I-Shift DC -kaksoiskytkin on paras mahdollinen vaihteisto, sillä se ylläpitää vetävien pyörien vääntömomentin vaihteiden vaihtamisen aikana samaan tapaan kuin kilpa-autoissa. Tämän ansiosta The Iron Knight voi kiihdyttää vauhtiaan hukkaamatta aikaa vaihteiden vaihtoon, toteaa Niklas Öberg, Volvo Trucksin suunnittelija.

Haastava unelmaprojekti on toiminut erinomaisena tilaisuutena tekniikasta innostuneille Volvo Trucksin työntekijöille. Kilpakuljettaja Boije Ovebrink tavoittelee The Iron Knightin ratissa 500 ja 1 000 metrin seisovien lähtöjen ennätystä 24. elokuuta. Helpoimmin ennätysjahtia seuraa Volvo Trucksin some-kanavilla, merkittävimmin ehkä YouTubessa.

Lähde ja kuvat: Volvo Trucks

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat