4.6.2016

Tiedätkö missä Marco Polo syntyi?

Gaius Laberius
Nikola Teslan synnyinkoti on nykyisin museona Kroatian Smiljanissa.

Kroatia on monipuolinen matkailumaa, jolla on esitellä monenlaisia elämyksiä ja nähtävyyksiä, kuten tämä kolmikko.

Kuulu maailmanmatkaaja on ymmärrettävistä syistä italialaisille tärkeä. Kunniantuntoa nostattavan suurmiehen synnyinpaikasta kroaateilla on tosin sanansa sanottavana.

Marco Polo työskenteli ja asui Dalmatian rannikolla Korculan saarella. Miehen suku oli kotoisin Dalmatiasta, mutta nykyisen Kroatian alue oli tuolloin Venetsian hallinnassa. Aukottomasti on siis todistamatta, syntyikö Marco Polo Korculan saarella Gradacin edustalla.

Jos asiasta kysyy paikallisilta Makarskan alueella, on vastaus yhtä nopea kuin varmakin, eikä se ole laguunikaupunki vaan Korcula, tuo Adrianmeren kuudenneksi suurin saari.

Synnyin- ja kuolinpäivistä ei ole kinaa. Kauppias ja tutkimusmatkailija syntyi 15.9.1254 ja kuoli 8.1.1324

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nikola Teslan kotimaa

Nikola Tesla oli huikean idearikas keksijä (10.7.1856–7.1.1943), josta hänestäkin kroaatit ovat ylpeitä, syntyihän tiedemies Kroatian Smiljanissa.

Nikola Teslaa on verrattu ahkerana ja ainutlaatuisena lahjakkuutena jopa Thomas Edisoniin.

Ilman miehen vuoden 1883 keksintöä AC-moottori, ei olisi sähköautomaailman kuuminta uutuuttakaan eli Teslan nimeä kantavaa autoa, joka näyttää osaltaan tietä kohti tulevien vuosikymmenten autoilua, joka on lähes äänetöntä ja ajossa päästötöntä.

Jalkapallon syntysijoilla

Gaius Laberius
Gaius Laberius pitelee käsissään palloa. Hautakivilöytö on upotettu talon seinään Sinjin kaupungin pääkadulla.

Cetinska Krajinan alueelta löytynyt hautakivi, joka kuului seitsenvuotiaalle roomalaispojalle nimeltään Gaius Laberius kanta vaativaa todistustaakkaa harteillaan. Poika pitelee käsissään pienehköä palloa, jonka pinnassa voi nähdä nykyaikaisesta jalkapallosta tutun kuvioinnin.

Pisimmälle uskaltautuva johtopäätös antiikkisesta löydöksestä on, että jalkapalloilun syntysija on Kroatiassa. Tämä ajatusrakennelmaa eivät kakomatta niele kaikki kroaatitkaan, vaikka tarina toisi maahan rahaa ja vierailijoita.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa kuitenkin vakuuttui, sillä se hyväksyi vuonna 1969 löydön todisteeksi jalkapallon alkuhistoriasta.

Nyt tuo hautakivilöytö on upotettu talon seinään Sinjin kaupungin pääkadulla. Kunnia käy hyvin urheiluhullulle kansalle, joka on tuottanut monia maailmankuuluja urheilijoita esimerkiksi tennikseen, koripalloon, uintiin, yleisurheiluun ja lasketteluun.

Nimekkäitä kroaattijalkapalloilijoita on iso tukku kuten Real Madridia edustava Luka Modric tai Sevillan Ivan Rakitic. Kroatian maajoukkue on kansainvälisen jalkapalloliiton eli Fifan rankingissa varsin korkealla, viimeksi sijalla 23.

www.tesla-museum.org

www.visitsinj.com

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Croatian National Tourist Board, Sinj Tourist Board

Luetuimmat