29.7.2021

Tiirinkosken Tehdas – lähellä mutta löytämättä

Tiirinkosken tehdas Tiirinkoski Hämeenlinna tila kahvila

Kiinnostava, kodikas ja tyylikäs, tätä kaikkea on perhematkailijoiden suosioon noussut kohde, jonka on omistanut sama suku jo 100 vuotta.

Perille ei ole vaikea löytää. Tiirinkosken Tehdas sijaitsee Hämeenlinnan kupeessa oivien kulkuyhteyksien varrella eli vain muutaman minuutin ajomatkan päässä moottoritieltä. Perillä odottaa ainutlaatuinen kokonaisuus kaikenikäisten kävijöiden elämyksiä ajatellen.

Sisustus- ja vaatemyymälänä vuonna 2013 aloittanut kohde monipuolistui kahvilatoiminnalla vuonna 2015.
Kahvilassa häärivä Elina Pylkkänen kertoo, että koronakesällä 2020 katseensa kotimaahan suunnanneet matkailijat, etenkin perhekunnat, löysivät tiensä Tiirinkosken tiluksille. Kohde on silti yhä monelle kotimaata koluavalle matkailijalle löytämätön helmi.
– Moni kesäkauden kävijöistä oli ensikertalainen. On varmaankin odotettavissa, että viidakkorumpu toimii ja sana kiirii, joten tulevaisuuden suhteen odotukset ovat myönteiset, Pylkkänen pohtii.
Lähistöllä asuvista on ehtinyt tulla tuttuja kasvoja.
– Muutamat tuntee jo niin hyvin, että voi alkaa jo ensikatseesta esivalmistella kunkin suosikkiannosta, Pylkkänen nauraa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kotimaan helmi

Kotimaan helmi on Moottorin valitsema kotimainen matkakohde, joka on persoonallinen, elämyksellinen ja houkutteleva.

Samalla suvulla sata vuotta

Tunnelma entisessä tyylikkäästi remontoidussa ja kookkaassa navettarakennuksessa on ainutlaatuinen. Rakenteiden vankat tukiparrut on jätetty kiinnostavasti näkyville, joten kirvesmiesten käden jäljet ovat nähtävillä. Navettarakennus on perua vuodelta 1913.

Tiirinkosken tehdas Tiirinkoski Hämeenlinna tila kahvila

Paikan on omistanut sama suku jo 100 vuotta.

Paksut kiviseinät ja jykevät muut rakenteet tuovat sen edun, että tila on kesäkumilla sopivan vilpoisa ja vastaavasti talvella tila lämpiää ongelmitta tunnelmaakin luovan valtavan kokoisen takan voimin.

Kodikas tunnelma

Harmaa lattiapinta ja valkoiseksi rapatut sisäseinät luovat valoisan ja kodikkaan tunnelman. Kahvila ja lahjatavaramyymälä ovat yhtä ja samaa avointa tilaa. Kahvilassa on 50 asiakaspaikkaa. Kahvilan pöydät sopivat paikan kokonaistyyliin ja ovat onnistunut yhdistelmä uutta ja vanhaa: vanhasta kielii tilan omista metsistä veistetty jämäkkä puurakenne, moderni ratkaisu on kirkaslasinen pöydänkansi.

Tiirinkosken tehdas Tiirinkoski Hämeenlinna tila kahvila

Tarjolla on monenlaisia maanläheisiä ja aidoista luonnonmateriaaleista valmistettuja vaatteita, monenlaisia käsityötuotteita ja kodin käyttöesineitä, ekologisia pesuaineita, maljakoita, koriste- ja lahjatuotteita, lamppuja ja huonekaluja, mattoja sekä ruokatuotteita kuten nimikkokahvipapuja, lähitilan kananmunia, monenlaisia maustesekoituksia ja hunajaa.
Härkäpapujauho ja härkäpapurouhe ovat hittituotteita, joita tullaan hakemaan matkankin takaa. Tilalla kasvatetulla härkäpavulla on ansionsa ruuanvalmistuksessa, sillä sen käytöllä voidaan lisätä ruuan valkuaisaine- ja proteiinipitoisuutta sekä korvata leivonnassa osa jauhoista.

Tiirinkoskella järjestetään myös erilaisia ruokatapahtumia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Komeita hippitukkia

Tiirinkosken tilalla kasvatetaan harvinaisen komeaa ylämaankarjaa, sitä hauskan näköistä hippitukkaista rotua. Skotlantilainen alkuperäisrotu on näyttävä ilmestys, jonka piirteitä ovat tuuhea turkki ja pitkät sarvet. Kooltaan ne ovat varsin pieniä, lehmät painavat 500–600 kiloa, sonnit 800–900 kiloa. Nautakarja laiduntaa ympäri vuoden ulkona, johon on laajoilla tiluksilla hyvin tilaa. Uteliaina ne tallustelevat toki päärakennuksen aitauksen vierelle, jolloin kummatkin osapuolet voivat kummastella toisiaan, lehmät ihmisiä ja päinvastoin.

Tiirinkosken tehdas Tiirinkoski Hämeenlinna tila kahvila

Hidaskasvuinen lihakarjarotu saa elää lajityypillisesti, sillä emot hoitavat vasikkansa yhdeksään kuukauteen asti. Tilan tyylin kuuluu, ettei eläinten ruokintaan ei käytetä geenimuunneltua eikä teollista rehua vaan eläimet syövät nurmirehua ja laiduntavat luonnonmonimuotoisuus-alueilla.

Lampaita ja laavuretkiä

Tilan lampailla, joita on parisataa, on vastaavan hyvät oltavat. Lampaat myös hoitavat osaltaan maisemanhoidollisia tehtäviä eli hoitavat syödessään perinnemaisemaa.

Lampaat ovat alkuperäisrotuisia Ahvenanmaan saaristolampaita sekä jalostettuja Gotlannin turkislampaita. Saaristolampailla on ollut tärkeä tehtävänsä, myös entisaikoina, sillä niiden villasta on valmistettu esimerkiksi purjeet viikinkilaivoihin. Saaristolampaiden kasvatus on geneettistä turvaamista: jäljitetyistä 9 pässilinjasta Tiirinkosken tilalla vaalitaan neljää linjaa.

Lampaat hyödynnetään tilalla monipuolisesti, sillä niistä saadaan villa, talja ja liha, joita kaikkia on myynnissä. Myynnissä on myös Tiirinkosken naudanlihaa.

Tiirinkoskella voi tehdä vaivattoman lyhyen metsäretken, vaikka hetken päähänpistosta. Kävelymatkan päässä metsän siimeksessä sijaitsee laavu ja tulisija, jota on mahdollista vuokrata retkikäyttöön. Kahvilasta voi ostaa retkieväät paketoituna. Laavulle löytää varmasti merkittyä metsäreittiä pitkin.

Vohvelit vievät kielen

Vohvelikokeilutta ei kannata sännätä eteenpäin, ne nimittäin vievät kielen ja taltuttavat nälän.
Suosituin suolainen annos tarkoittaa vohvelin päälle koottua valtaisaa kekoa lämminsavulohta, vinegrette-kastikkeella ryyditetyn salaatin kera. Annos maksaa alle 15 euroa, mutta on ruokaisa tuttavuus. Toinen suosittu vohveliannos on tehty espanjalaistwistillä ja pohjaa mausteiseen chorizomakkaraan. Kummatkin annokset saa euroa kahta edullisemmin myös salaattiversioina ja tarjolla on myös runsaita salaattiannoksia. Vohvelit saa halutessaan gluteenittomina ja maidottomina.
Jälkiruokana ohittamaton on vohveliperustainen jäätelön, kinuskikastikkeen ja suolapähkinöiden yhdistelmä kermavaahdon kera (8,80 €) – toimii!

Tiirinkosken tehdas Tiirinkoski Hämeenlinna tila kahvila

Tarjolla on myös runsas teevalikoima sekä kymmenkunta erilaista erikoiskahvia espressosta latte macchiatoon ja americanosta cappuccinoon. Tarjolla on myös viiniä ja samppanjaa, jotka tulevat tarkkaan valituilta eurooppalaisilta pientiloilta.

Uuttakin on viritteillä. Ennätyskesän jäljiltä on mietinnässä, pitäisikö pysäköintialuetta laajentaa. Suunnitelmissa on myös tuoda tarjolle kesäkaudella myös muulloin kuin vain viikonloppuisin hiiligrillillä paistettuja hampurilaisia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tiirinkosken Tehdas

Haantie 5 Hämeenlinna

Puh. 0400 482 321

www.tiirinkoskentehdas.fi, info@tiirinkoskentehdas.fi, www.facebook.com/tiirinkoskentehdas/, IG: @tiirinkosken_tehdas

Aukiolo: ma–pe klo 11–18, la klo 11–17, su klo 12–17

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Jari Saarentaus

Luetuimmat