18.11.2017

Trafi: liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta vähintään tonnin lisävero

Liikenne

Liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta määrätään lisävero, joka on vähintään 1000 euroa tai viisi kertaa vuotuisen ajoneuvoveron määrä.

Liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta määrätään 1.12.2017 alkaen lisäveroseuraamus, kun aikaisemmin saattoi selvitä sakoilla.

Lakimuutoksen myötä liikennekäytöstä poistettuja autoja on mahdollista valvoa tulevaisuudessa myös automaattivalvonnalla. Trafi muistuttaa, että autoilijan kannattaakin varmistaa muun muassa. käytetyn auton oston yhteydessä, että auto on ilmoitettu liikennekäyttöön.

Autojen liikennekäytöstä poistolla ja otolla on mahdollistettu ajoneuvoveron katkaisu helposti tarpeen vaatiessa. Autoilijan on kuitenkin huolehdittava siitä, että liikenteessä oleva auto on ilmoitettu liikennekäyttöön.

Liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta määrätään lisävero, joka on vähintään 1000 euroa tai viisi kertaa vuotuisen ajoneuvoveron määrä.

Lakimuutoksen myötä lisävero voidaan määrätä tulevaisuudessa automaattivalvonnan perusteella.

Tavoitteena on saada liikennekäytöstä poistetut autot pois liikenteestä sekä varmistaa oikeudenmukainen verokohtelu ajoneuvoveron osalta kaikille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Valvontaa rekisterikilpien etäluentalaitteella

Poliisi valvoo liikennekäytöstä poistettuja autoja. Valvonnassa käytetään poliisiautoissa olevia rekisterikilpien automaattisia etäluentalaitteita.

Poliisi toimittaa havaitsemansa rikkeet Trafin järjestelmään, josta tieto välitetään auton haltijalle sekä rekisteriin merkitylle omistajalle.

Aikaisemmin poliisi saattoi määrätä liikennekäytöstä poistetulla autolla ajamisesta lisäveron sijasta sakkorangaistuksen, mutta 1.12.2017 lakimuutoksen myötä lisävero on määritelty ensisijaiseksi ja ainoaksi seuraamukseksi.

Hajamielisyys tulee kalliiksi

Auton käyttäjä vastaa siitä, että liikenteessä oleva auto on ilmoitettu liikennekäyttöön.

Myös käytetyn auton ostajan kannattaa varmistaa, että auto on liikennekäytössä ennen kuin lähtee tien päälle. Asiasta kannattaa huolehtia, sillä inhimillinen unohdus tai tietämättömyys ei vapauta lisäverosta.

Tiedon siitä, onko auto liikennekäytössä vai ei, voi tarkistaa Trafin julkiset verotiedot -palvelusta rekisterinumeron perusteella. Oman auton tiedot saa tarkistettua Trafin oma asiointi -palveluista. Molemmat palvelut ovat käyttäjälle maksuttomia.

Auton liikennekäytöönotto sujuu helposti ja maksutta netin kautta Trafin sähköisissä palveluissa. Liikennekäyttöönoton voi tehdä myös ajoneuvojen rekisteröintejä hoitavilla katsastustoimipaikoilla ja vakuutusyhtiöissä.

Lähde: Trafi Kuvituskuvat: Moottorin arkisto/Antti Hentinen

Luetuimmat