25.9.2021

Tutkimus: liki puolet auton ostoa aikovista harkitsee vaihtoehtoisia voimanlähteitä

Syyskuu tuo uudet autoverotaulukot

Sähköautot, hybridit ja kaasuautot ovat entistä useamman auton ostoa pohtivan aidossa harkinnassa, paljastaa tuore Autobarometri 2021 -kyselytutkimus.

Auton hankintaa suunnittelevista suomalaista lähes puolet harkitsee sähkö-, hybridi- tai kaasuauton ostamista. Tieto käy ilmi tuoreesta Danske Bankin Autobarometri 2021 -kyselytutkimuksesta.

Suomalaisten valmius hankkia vaihtoehtoisella käyttövoimalla kulkeva auto on kasvanut viime vuosina, ja ottanut nyt suuren harppauksen reilussa vuodessa. Nyt liki joka toinen pohtii vaihtoehtoisia voimanlähteitä, kun vuosi sitten heidän osuutensa oli 39 prosenttia, ja vuonna 2015 osuus oli vain 15 prosenttia.

Lähde: Danske Bank Autobarometri 2021

– Nyt suurempi joukko suomalaisista haluaa hankkia vaihtoehtoisella käyttövoimalla kulkevan auton kuin ei halua hankkia, Danske Financen autoliiketoiminnasta vastaava johtaja Altti Kuuri avaa tutkimustuloksia.

Kiinnostus vaihtoehtoisiin käyttövoimiin on voimistunut Kuurin mukaan yllättävänkin selkeästi.

Hän ottaa esiin myös perusteluja, jotka koskevat suoraan autoilijan omaa taloutta.

– Pienemmät polttoainekustannukset ovat ohittaneet pienemmät päästöt tärkeimpänä syynä hankkia vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimiva auto. Myös verokohtelu ja kiinnostava uusi teknologia houkuttelevat autoilijoita. Pienemmät polttoainekustannukset ovat nousseet merkittävimmäksi perusteeksi, joskin ympäristökysymyksillä on yhä tärkeä sijansa autovalintaa tehtäessä, Kuuri erittelee tuloksia.

Lähde: Danske Bank Autobarometri 2021

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Esteenä korkeat hinnat

Autojen korkea hankintahinta on kuitenkin edelleen tärkein syy olla hankkimatta vaihtoehtoisella käyttövoimalla kulkevaa autoa. Kyselytutkimuksen perusteella eniten ovat yleistyneet huoli riittävästi toimintamatkasta ja jälleenmyyntiarvon kehittymisestä.

– Auton kalleus on erityisesti tällä hetkellä bensiinikäyttöisellä ja vanhemmalla autolla ajaville syy olla hankkimatta vaihtoehtoisella käyttövoimalla toimivaa autoa. Rajallinen toimintamatka huolettaa muita useammin Itä- ja Pohjois-Suomessa asuvia, näillä alueilla tietty vaikuttavat pitkät välimatkat sekä latausinfraverkoston tiheys, Kuuri kertoo.

Näin auton ostamisen aikeita tutkittiin

Danske Bankin Autobarometri 2021 -kyselytutkimuksen tavoitteena oli selvittää suomalaisten unelmointia, niiden rahoittamista sekä autonhankintaan ja sen hankinnan rahoittamiseen liittyviä tekijöitä eri näkökulmista. Tutkimuksen kohderyhmänä olivat 21–79-vuotiaat suomalaiset miehet ja naiset. Aineisto on painotettu sukupuolen, iän ja asuinpaikkakunnan mukaan väestöjakaumaa vastaavaksi. Tutkimus on toteutettu aiemmin vuosina 2013–2015 ja 2017–2020.

Kysymyksiin, joissa ei tarvinnut omistaa autoa tai olla hankkimassa sellaista vastasi 1 651 vastaajaa ja auton hankintaan liittyviin kysymyksiin 1 216 vastaajaa. Tiedonkeruu suoritettiin 25.–31.8.2021.

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: Danske Bank Autoilubarometri 2021

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat