8.5.2020

Korealaisluksusta amerikkalaiseen aikaan – 2021 Genesis G80 & GV80

Genesis G80 GV80

Hyundai-konsernin luksusbrändin myynti on lähtenyt sen päämarkkina-alueella Yhdysvalloissa nihkeästi käyntiin. Myyntikäyrät aiotaan nyt saada nousuun uuden mallistosukupolven avulla.

Genesis Motors erotettiin virallisesti omaksi merkikseen viitisen vuotta sitten. Tuolloin malliston muotokieli noudatteli pitkälti emomerkki Hyundain maltillista linjaa. Samalla merkki halusi hyödyntää Yhdysvalloissa menestyneen Genesis Coupén mainetta. Genesiksen kaltaisten premium-merkkien ostajakunta kuitenkin vaatii myös auton ulkonäöltä jotain spesiaalimpaa. Tähän tarpeeseen vastattiin jo taannoin lippulaivamalli G90:n kokonaisvaltaisen uudistuksen myötä.

Nyt repertuaariin on lisätty kaksi uutta mallia, jotka jakavat suurimmilta osin muotokielensä lippulaivan kanssa. Ne ovat E-segmenttiin kuuluvan G80-sedanin toinen sukupolvi sekä merkin kokonaan uusi aluevaltaus, katumaasturi GV80. Mallit jakavat perusrakenteensa, kuten jo mallinimistäkin voi päätellä.

Genesis G80 GV80

Merkin yhtenäisessä ”Athletic elegance” -muotokielessä on siis kerralla pompattu ”turvallisesta”, perusvarmasta, suorastaan rohkeaan. Keulaa hallitsee suurikokoinen, alaosastaan V-muotoinen, maski, joka valmistajan mukaan ilmentää autojen luonnetta. Ajovalot ovat viirut ja tämä teema toistuu myös etusiiven ilmanohjaimissa sekä takavaloissa, jotka itse asiassa muistuttavat melko paljon monien Aston Martin -mallien takavaloja. Korilinjat ovat pyöreät eli hyvin erilaiset kuin esimerkiksi pääkilpailijalla Lexuksella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

G80

Toisen polven G80:lle kävi juuri niin kuin kaikille muillekin näinä aikoina esiteltäville automalleille – se ei päässyt parrasvaloihin, vaan lanseeraus tapahtui netin välityksellä Etelä-Koreassa maaliskuun lopussa. Valmistaja mainostaa uutuutta sanoilla ”dramatically different”, mikä kyllä siis pitää täysin paikkansa.

Genesis G80 GV80

Vuoden 2021 malli on edeltäjäänsä(kin) coupémaisempi ja jollakin tavalla sirompi. Kattolinja lähtee voimakkaasti laskemaan perän ilmanohjainta kohti. Design-yksityiskohtia riittää. Pakko sanoa, että jos tästä ulkonäöstä ei sytytä, niin mistä sitten?

Ylellinen, mutta harkittu, tyyli jatkuu sisätiloissa. Genesis haluaa jatkaa konservatiivista linjaansa ja on jättänyt monet viimeisimmät muotivillitykset ohjaamosta pois, kuitenkin tehden selvän pesäeron väistyvään malliin. Esimerkiksi mittarit ovat ihan perinteistä viisarimallia. Kuitenkin lähes kaikkia toimintoja hallitaan nykyaikaisesti monitoiminäytön kautta. Kierroslukumittari liikkuu vastapäivään, jolloin nopeuden kasvaessa mittarit ikään kuin piirtävät sydänkuvion kojetauluun. Tällaisiin yksityiskohtiin kannattaa panostaa, autovalinta kun on niin usein tunneperusteinen.

Genesis G80 GV80

Teknologiassa tarjolla on kaikkien standardien mukaiset järjestelmät koneoppivasta vakionopeudensäätimestä lähtien. Remote Smart Parking Assist peruuttaa auton ruutuun ja taskuun niinkin, että kuljettaja seisoo auton ulkopuolella avaimen nappia painaen.

Moottoripuolella joudutaan sanomaan 5-litraiselle V8:lle hyvästit. Lohdutusta antaa kuitenkin kaksoisahdettu 3,5-litrainen V6, joka vapauttaa 375 hevosvoimaa ja 530 newtonmetriä jo 1 300 minuuttikierroksen kohdalta. ”Perusmoottori” on 2,5-litrainen nelisylinterinen bensiini á 300 hevosvoimaa. Joillakin markkinoilla kuullaan myös 207-heppaisen 2,2-litraisen dieselin raksutusta. Vaihteistona on aina 8-vaihteinen automaatti ja valittavissa on joko taka- tai neliveto.

GV80

Genesis G80 GV80

Genesis-brändin ensimmäinen katumaasturi esiteltiin alkujaan konseptiautona. Nämä katumaasturithan myyvät tätä nykyä kuin kuumille kiville, joten konseptista kannatti ehdottomasti tehdä mahdollisimman pian totta. GV80:n lähimmiksi kilpailijoiksi voisi nimetä esimerkiksi meillä tuntemattomamman Infiniti QX60:n sekä toisaalta Mercedes GLE:n tai Volvo XC90:n.

Genesis GV80 on iso auto eikä yhtään yritä peitellä sitä, niin kuin eivät yleensä muutkaan tämän autoluokan edustajat. Erityisesti perä isoine takaylityksineen näyttää massiiviselta. Vannekokoja on tarjolla 19:stä aina 22 tuumaan saakka.
Muutoin muotokieli on yhteneväistä neliovisen sisaren kanssa, niin myös sisätiloissa. Sisustasta ei siis ole löydettävissä moniakaan ulkonäöllisiä eroja, tilaa vain on enemmän. Auto on tilattavissa viisi- tai seitsenpaikkaisena. Tunnelma on ylellinen.

Genesis G80 GV80

Jo vakiovarustelista on kattava, kuten tällaiselta autolta odottaa sopii. Maasturit tiedetään hiljaisiksi erityisesti hyvän vesieristyksensä ansiosta, mutta GV80:ssa sisämeluun puututaan valmistajan mukaan ensimmäisenä maailmassa teknologian keinoin. Matkustamoon kantautuvia ääniaaltoja havainnoidaan erilaisilla sensoreilla ja niitä torjutaan kaiuttimista vastaan lähetettävillä aalloilla. Mukavuusvarusteiden lisäksi pakettiin kuuluu luonnollisesti monenmoisia turvavarusteita. Erityisesti parkkipaikan vaarojen havaitsemiseen isosta autosta tarjotaan avustusta.

Voimalinjavalikoima on pitkälti sama kuin G80:ssa, bensiinivaihtoehdot vain ovat muutaman yksikön verran korkeammalle viritettyjä. Dieselvaihtoehto – joka jotenkin tuntuisi edelleen palvelevan tätä autoluokkaa parhaiten – on tässä maasturiversiossa 3-litrainen rivikuutonen, joka antaa 278 hevosvoimaa ja 590 newtonmetriä. Perusversiot ovat takavetoisia. Vaikkei tässä tapauksessa voida mistään varsinaisesta maastoautosta puhua, onnistuu kulku pääväylien ulkopuolellakin valinnaisen nelivedon voimin.

Genesis G80 GV80

Konsepteista todellisuuteen

Genesiksen kilpailijamerkeillä on edustajia monissa eri luokissa. Genesiksellä on tällä hetkellä valloitettuna E-segmentin lisäksi edustusautoluokka, D-segmentti sekä GV80:n edustama isompi maasturiluokka. Laajentumismahdollisuuksia on siis vielä monia. Katumaasturiluokkia löytyy vielä yksi ylös- ja ainakin kaksi alaspäin.

Vision G -konsepti näyttää varsin valmiilta ja se enteilee kaksiovisen coupén esiinmarssia. Myös neliovinen coupé, kaupunkisähköauto sekä aivan pesunkestävä urheiluauto nähtäneen konseptien perusteella jossain vaiheessa.

Genesis G80 GV80
Vision G -konsepti sopii hyvin Genesiksen nykylinjaan.

Myöskään Genesiksen rantautuminen Eurooppaan ja ihan Suomeen asti eivät ole täysin poissuljettuja mahdollisuuksia. Siis lähivuosina, kunhan asiat tasoittuvat taloudessa ja terveydessä.

Lähteet: Genesis, Motor1, Car and Driver Teksti: Benjamin Helander Kuvat: Genesis

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat