13.12.2018

Vältä näitä lentoyhtiöitä – 115 yhtiöllä turvallisuuspuutteita

Lentokone

Tuore päivitys tarkoittaa lentokieltoja tai käyttörajoituksia EU:n ilmatilassa.

Euroopan komissio on päivittänyt listan niistä lentoyhtiöistä, jotka eivät täytä kaikkia kansainvälisiä turvallisuusmääräyksiä.

Niin sanotulle lentoliikenteen mustalle listalle joutuu yhtiö, joka ei täytä kaikkia kansainvälisiä turvallisuusmääräyksiä. Nämä yhtiöt on joko asetettu kokonaan toimintakieltoon EU:ssa tai niiden lentotoimintaa rajoitetaan EU:n ilmatilassa.

Tuoreimmalla mustalla listalla on nyt 115 lentoyhtiötä. Vuosien saatossa kieltolistaa on päivitetty kaikkiaan 32 kertaa. Nykyisin päivitystahdiksi on päätetty kaksi kertaa vuodessa, kesällä ja talvella.

Edellisessä kesän 2018 päivityksessä listalla oli kaikkiaan 120 lentoyhtiötä. Uusimmassa päivityksessä seitsemän (7) Angolan lentoyhtiötä poistettiin listalta, koska näillä yhtiöillä ei ole enää AOC-lentotoimintalupaa.

Lisäksi kaksi uutta Angolan lentoyhtiötä lisättiin mustalle listalle. Nämä yhtiöt ovat SJL ja Bestflya Aircraft Management.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tavoitteena turvallisuus EU-taivaalla

EU:n liikenneasioista vastaava komissaari Violeta Bulc taustoittaa lentokieltolistan tarpeellisuutta.

– Tavoitteemme on paras mahdollinen lentoturvallisuus Euroopan taivaalla. EU:n lentokieltolista on yksi tehokkaimmista keinoista saavuttaa tämä tavoite, Bulc arvioi.

– Musta lista motivoi turvallisuusparannuksiin, kun yhtiöt toteavat, että ne voidaan poistaa kieltolistalta nopeasti, kun yhtiöt kiinnittävät enemmän huomiota lentoturvallisuuteen.

Ongelmayhtiöiden määrä vähentynyt

EU:n komissio ja Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA (European Aviation Safety Agency) ovat valmiita avustamaan lentoturvallisuuden kohentamisessa. Lisäksi Euroopan lennonvarmistuksen käytössä on nyt entistä tehokkaampi varoitusjärjestelmä, mikä estää kieltolistalla olevan turvattoman lentokoneen lennon Euroopan ilmatilaan.

Turvallisuuden eteen tehty työ palkitaan. Vuosi sitten marraskuussa 2017 listalla oli 178 lentoyhtiötä, nyt ainoastaan 115. Lukumäärää pienentää myös osittain se, että seitsemän angolalaista yhtiötä poistui nyt listalta.

Täydellinen lentokielto

Musta lista käsittää käytännössä kaksi erillistä kieltolistaa: täydellinen lentokielto (Liite/Annex A) ja toimintarajoituksia (Liite/Annex B).

Luettelo A sisältää ne kaikki lentoyhtiöt, jotka on kielletty lentämään EU:n jäsenmaiden ilmatilassa.

Listaus B sisältää ne lentoyhtiöt, joilla on toimintarajoituksia EU:n alueella. Nämä yhtiöt saavat lentää vain tietyillä lentokonetyypeillä. Listat julkaistaan EU:n virallisilla verkkosivuilla.

Täydellinen lentokielto (A) EU:n alueella on tällä hetkellä 115 lentoyhtiöllä. Näistä 109 yhtiön lentokielto Euroopassa perustuu pääosin siihen, että kyseisten maiden ilmailuviranomaisten turvallisuusselvityksissä on puutteita.

Lentoturvallisuus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

13 maan yhtiöt kieltolistalla

Näiden 13 maan kaikki lentoyhtiöt ovat kieltolistalla:

  • Afganistan, Djibouti, Eritrea, Kirgisian tasavalta, Kongon demokraattinen tasavalta, Kongon tasavalta, Liberia, Libya, Nepal, Päiväntasaajan Guinea, São Tomé ja Principe, Sierra Leone ja Sudan.

Edellisten lisäksi kieltolistalla ovat seuraavan kahden maan useimmat lentoyhtiöt, paitsi tässä mainitut yhtiöt:

  • Angola: kaikki yhtiöt, paitsi TAAG Angola Airlines, jolla on toimintarajoituksia.
  • Gabon: kaikki yhtiöt, paitsi Afrijet ja Nouvelle Air Affaires SN2AG, joilla on toimintarajoituksia.

Lisäksi kieltolistalla on kuusi (6) yhtiötä havaittujen yhtiökohtaisten turvallisuuspuutteiden vuoksi:

  • Avior Airlines (Venezuela), Blue Wing Airlines (Suriname), Iran Aseman Airlines (Iran), Iragi Airways (Irak), Med-View Airline (Nigeria) ja Air Zimbabwe (Zimbabwe).

Kiellon sijaan rajoituksia

Yhtiöt, joilla on toimintarajoituksia lentämiseen voivat lentää EU:n ilmatilassa rajoitetusti vain tietyillä lentokonetyypeillä. Näitä yhtiöitä ovat:

  • Afrijet (Gabon), Nouvelle Air Affaires SN2AG (Gabon), Air Koryo (Pohjois-Korea), Air Service Comores (Komorit), Iran Air (Iran), TAAG Angola Airlines (Angola).

Taustalla vakaa arviointi

Euroopan komission tekemä kieltolista perustuu EU:n lentoturvallisuuskomitean ASC:n kokouksen päätöksiin. Komitea koostuu lentoturvallisuuden asiantuntijoista kaikista EU:n jäsenvaltioista ja niitä tukee Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA.

Arvioinnit perustuvat kansainvälisiin turvallisuusstandardeihin ja kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n asettamiin standardeihin.

Turvallisuustyötä tehostetaan yhteistyössä eri maiden lentoturvallisuusvirastojen kanssa tavoitteena entistä tiukemmat turvallisuusstandardit. Ensi vuonna 2019 komissio aloittaa yhteistyöprojektit Libyan ja Nigerian lentoturvallisuusvirastojen kanssa.

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat