10.10.2023

Vinkki: Vaihda kangasmatot kumimattoihin

Kangasmatot kumimattoihin

Viimeistään autoilijan aina yllättävä lumisade kuljettaa kosteutta auton sisätiloihin. Vaihtamalla kangasmatot kumimattoihin selviää helpommalla.

Jalkatilojen siisteys on eräs autonhoidon epäseksikkäistä aiheista. Silti silläkin on valtava vaikutus viihtyvyyteen auton sisällä. Vaihtamalla kangasmatot kumimattoihin helpottaa hoitotyötä erityisesti talven aikana.

Moottorin autonhoitojuttusarja on sivunnut aihetta jo muutamaan otteeseen. Jalkatilan matot vaikuttavat esimerkiksi auton imurointiin ja samaan aihealueeseen liittyvät syksyisin autoon kerääntyvät lehdet. Lasien puhdistaminen sisäpuolelta auttaa estämään huurtumista, mutta kumimattojen avulla on helpompi pitää liika kosteus poissa.

Jalkatilan matot
Lika ja kosteus kerääntyy kangasmattoihin täysin eri tavalla kuin kumimattoihin. Kumimaton puhtaanapito on helpompaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kangasmatot kumimattoihin

Kangasmatot ovat tyylikkäät ja laadukkaat sellaiset kestävät hyvin kulutusta. Kaikkein käytännöllisimmät ne eivät kuitenkaan ole. Kesäisin kangasmattojen kanssa pärjää silti erinomaisesti ilman sen suurempaa vaivannäköä.

Kangasmatot
Kosteus imeytyy kangasmattoon ja huurruttaa sisätilat. Irtoroska lähtee kangasmatoistakin imuroimalla.

Hiekka on helppo imuroida irti kangasmatoista ja muuta likaa ei tuntuvasti kerry. Matot voi tietenkin pestä tarpeen tullen, joskin kuivaaminen on hyvä suorittaa auton ulkopuolella. Ongelman muodostaa kosteus.

Syksyn tullen auton lattiapinnoille kulkeutuu pieni määrä kosteutta kengänpohjien kautta. Talven loska- ja lumikeleillä nesteen määrä moninkertaistuu. Se kaikki imeytyy suoraan kangasmattoihin ja hiekkapölyn kanssa tämä neste muodostaa kuraa.

Kumimatto
Kuvassa kumimatto on vielä hieman hiekkaisena ja pölyisenä, mutta pääosin siistinä.

Tästä syystä vaihtamalla kangasmatot kumimattoihin helpottaa auton siistinä pitämistä. Kumimatoista on helppoa ravistella ylimääräiset lumet auton ulkopuolelle. Myös niiden peseminen puhtaaksi on helppoa ja pikaisessa tapauksessa ne voi tyytyä pyyhkäisemään liinalla hieman lähtötilannetta puhtaammaksi.

Talven pakkasten kannalta on myös kätevää kuinka kumimatto kuivuu pesun jälkeen kangasmattoa nopeammin. Kumimatot voi pesaista ja kuivattaa sisällä yhden yön aikana. Puhtaanapidon kannalta kumi on vertaansa vailla.

Kangasmatot kumimattoihin ja puhdistus liinalla
Kumimaton voi pyyhkäistä äkkiä puhtaaksi kevyesti irtoavasta liasta esimerkiksi mikrokuituliinalla. Tehtävään kelpaa hieman huonompikin liina, joten parhaat kannattaa säästää muihin tehtäviin.

Mattojen suojaaminen

Kangasmatot voi suojata kankaille tarkoitetuilla suoja-aineilla, mutta palaamme tähän aiheeseen toisella kertaa. Kumimattojen suhteen on suhteen on oltava varovaisempi. Kumin- ja muovinhoitoon tarkoitetuilla aineilla matoista saattaa tulla todella liukkaat, joka on pahimmillaan suoranainen liikenneturvallisuusriski.

Mattojen suojaaminen pesun jälkeen on hyvä ajatus, sillä se helpottaa entisestään niiden puhtaanapitoa. Kura valuu suojatulta kumipinnalta kuin vesi hanhen selästä. Vain liiallinen liukkaus on esteenä tai riskinä.

Kumimattojen suojaus
Kumimatot voi suojata kuminhoitoaineella, kunhan varmistuu ettei niistä tule liukkaat. Kokeilun voi suorittaa ensin pienelle alueelle.

Suojaava aine on suositeltavaa levittää ensin pienelle näkymättömälle alueelle, esimerkiksi mattojen ulkoreunukseen. Lyhyen odottelun jälkeen voi kokeilla kuinka liukkaaksi pinta jää. Muuttujana on muovinhoitoaineen lisäksi mattojen kumilaatu ja pinnankarheus.

Jutun kuvitukseen kaivetuissa Porschen kumimatoissa on hieman karhea pinta. Näin ollen ne on mahdollista suojata sopivalla kuminhoitoaineella ilman liiallista liukkautta. Jokainen kuminhoitoaineen ja kumimaton pari on kuitenkin kokeiltava erikseen, sillä minkäänlaista yleisohjetta aiheeseen ei ole olemassa.

Kangasmatot kumimattoihin vaihdettuna
Kuvan mattojen pinta oli hieman karhea, joten ne voitiin käsitellä kuminhoitoaineella. Myös kumimatot voivat näyttää varsin tyylikkäältä.

On jokaisen oma asia tahtooko vaihtaa kangasmatot kumimattoihin vain talveksi tai vaikkapa kokonaan. Kannattaa kuitenkin puntaroida vaihtoehtoja, jotta löytää itselleen sopivimman ratkaisun. Saahan sitä jalkatilan mattoja nahkaisenakin.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Artikkeli julkaistu alun perin 24.11.2018

Luetuimmat