4.11.2018

Vuoden Auto Suomessa 2019: Kia Ceed – tasaisuuden taistelija

Kia Ceed

Eräs Vuoden Auto Suomessa 2019 -kilpailun kuudesta finalistista on Kia Ceed, joka vakuuttaa ennen kaikkea tasaisella toimivuudellaan.

Aivan kuten neljännen sukupolven Ford Focus, myös Kia Ceed on yksi tämän vuoden alemman keskiluokan kuumista uutuuksista. Niinpä, kuin itseoikeutetusti, se valittiin suomalaisten autotoimittajien äänestämänä Vuoden Auto Suomessa 2019 -kilpailun toiselle kierrokselle.

Tänä vuonna kuuden parhaan joukossa voitosta taistelevat Ceedin ja Focuksen ohella Mercedes-Benz A, Skoda Karoq sekä Volvot XC40 ja V60.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Perusasiallinen pohja

Ceed – joka siis nykyään kirjoitetaan ilman aiemmin käytettyä heittomerkkiä – eteni kesällä nähdyssä uudistuksessaan jo kolmanteen sukupolveensa. 12 vuoden olemassaolonsa aikana korealaisauto on aina hoitanut luokassaan tietynlaisen asiallisen, mutta samalla myös hieman värittömän perheauton roolin.

Ceedin edeltäjä Cerato, joka saapui Suomeen vuonna 2004 muun Kia-laivueen vanavedessä, oli kilpailijoihinsa verrattuna todellinen harmaavarpunen. Pohja kulkuneuvon, joka tarjosi kaiken oleellisen muttei mitään liikaa, suosiolle oli kuitenkin luotu.

Varsinainen yllätys oli luvassa kolme vuotta myöhemmin, kun Ceraton seuraaja Cee’d näki meillä päivänvalon. Nyt sekä muotoilu että ominaisuudet olivat lähempänä luokan eurooppalaista huippua, mutta edeltäjästä tuttu järkevyys oli edelleen läsnä.

Koulittu kulkuneuvo

Nyt Ceed on – edellä mainitun Focuksen lailla – luopunut tila-automaisesta korimuodostaan, ja olemus on aiempaa henkilöautomaisempi. Tähän on yhdistetty erilaisia pokkauksia kuin muistuttamaan saman valmistajan Stinger-sporttisedanista.

Otimme Ceedin heti lähtöön parivertailuun juuri Focuksen kanssa, ja tuo mittelö julkaistaan kokonaisuudessaan 7.11. ilmestyvässä Moottorin numerossa 11/2018. Vertailu paljasti, että Ceed on erittäin tasapainoinen tuote, josta on vaikea löytää kovin perustavanlaatuista moitittavaa.

Erityisesti autossa miellyttää käyttökelpoisuus: mitään ei tarvitse ennen ajoon lähtöä etsiä tai miettiä, ja tien päälläkin eteneminen on huomaamattoman vaivatonta. Auto 2018 -näyttelyn yhteydessä järjestettävässä Auto- ja liikennegaalassa 9.11. sitten selviää, riittävätkö nämä edut Vuoden Auto Suomessa 2019 -tittelin voittoon.

Teksti: Jussi Saarinen Kuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat