14.1.2018

Wartburg – linna, joka antoi nimensä autolle

Kuva Petri Munukka

Useimmille Wartburg tuo mieleen vain DDR:n autoteollisuuden ylpeyden. Nimensä auto sai lähistöllä sijainneen keskiaikaisen linnan mukaan.

Wartburg sijaitsee Thüringenin osavaltiossa vartioiden Eisenachin kaupunkia kukkulaltaan. Alue kuului Itä-Saksaan ennen Saksojen yhdistymistä.

Wartburg

Eisenachissa valmistettiin Wartburg-autoja 1956-1991. Sinällään raunioituva tehdaskin on visiitin arvoinen, mutta muutoin linna on Weimarin kaupungin ohella alueen tärkein nähtävyys.

Linnan vanhaa osaa pidetään parhaiten säilyneenä keskiaikaisena ei-kirkollisena rakennuksena Alppien pohjoispuolella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eloisa hovi

Wartburgin rakentamisen aloitti vuonna 1067 Schauenburgin kreivi Ludwig der Springer alueitaan suojaamaan ja kreivikunnan hallintopaikaksi. Hänen jälkeläisensä arvostivat taiteita ja Wartburgin linna toimi monille runoilijoille, kirjailijoille ja säveltäjille innoittajana ja asuinpaikkana.

Wartburg

Eloisasta hovielämästä kirjoitettiin Sängerkrieg-runoelma, jonka pohjalta Richard Wagner teki Tannhäuser-oopperansa.

Uskonpuhdistaja Martin Lutherkin asui Wartburgissa 1521-22 salanimellä ritari Jörg piilossa paavin pannalta. Hän käänsi sinä aikana Uuden Testamentin saksaksi.

Martin Lutherin työhuone Wartburgin linnassa.

Linna vaurioitui pahoin 30-vuotisessa sodassa 1618-1648 ja kuihtui muutenkin hallinnollisen aseman loputtua.

Valta vaihtui useasti

Saksin suurherttua Karl Alexander korjautti linnan 1800-luvulla. Muutokset olivat luonteeltaan kuitenkin Saksan yhdistyessä keisarikunnaksi ennemmin kansallisromanttisia kuin entisöiviä.

Maailmansodista linna selvisi, vaikka Eisenachia pommitettiin rankasti. Neuvostoliiton miehitysjoukot tuhosivat linnaa enemmän ja anastivat Karl Alexanderin alullepaneman historiallisen ase- ja haarniskakokoelman, joka on vieläkin kadoksissa.

Wartburg

DDR:n hallinnoimana linna kuitenkin pyrittiin säilyttämään ja jopa korjaamaan entiseen loistoonsa.

Aikakausien kerrostumat

Vaikka linnasta vain pieni osa on alkuperäistä, se on saanut UNESCON maailmanperintökohteen statuksen. Vuosisatainen historia ja eri aikakaudet ovat jättäneet jälkensä kiehtovalla tavalla.

Suuri osa turisteista on ikään kuin ”pyhiinvaelluksella” Lutherin jalanjäljissä ja ”ritari-Jörgin” kirjoitushuone onkin pyritty entisöimään pikkutarkasti.

Wartburg

Tannhäuser-oopperaa esitetään säännöllisesti linnan juhlasalissa, jonka upea sisustus on peräisin 1800-luvulta kuten oopperakin.

Linnan uloimmalla pihalla oleva hotellikin on jo yli satavuotias.

Teksti: Petri Munukka Kuvat: Petri Munukka ja Wartburgin linna

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat