Ajoneuvot | Uutinen | 3.12.2018

Autovero laskee välittömästi – taustalla WLTP-arvojen hienosäätö

WLTP-mittaustavan muuttamia autoverotaulukoita hienosäädetään toteutuneisiin kulutuslukemiin perustuen. Muutos astuu voimaan välittömästi.

Jaa artikkeli

Syyskuun alusta voimaan astunut WLTP-päästömittaustapa ja mittaustavan käyttöönoton yhteydessä saapunut autoverotaulukko muuttivat verotusta. Worldwide Harmonized Light Vehicle Testing Procedureksi nimetty testimenettely pyrkii antamaan aiempaa paremmin arkielämän ajoa vastaavat kulutuslukemat, johtaen noin 20–30 prosenttia aiempia NEDC-arvoja suurempiin lukemiin polttoaineen kulutuksessa ja hiilidioksidipäästöissä. Syyskuun muutoksen yhteydessä autoverotusta muutettiin WLTP-simulointiarvoilla, jotka kiristivät erityisesti keski- ja suuripäästöisten autojen verotusta. Tuolloin suurempia henkilöautoja kannatti tuoda ulkomailta käytettynä vanhaan NEDC-taulukkoon perustuen.

Nyt autoverotus muuttuu jälleen, sillä uusi korjattu verotaulukko on toteutettu VTT:n tutkimien todellisten WLTP-mittausarvojen perusteella. Markkinahäiriöiden välttämiseksi muutos tapahtuu myös yllättäen, sillä uudistettua verotaulukkoa aletaan soveltaa välittömästi.

– Hallitus toimi rivakasti ja vastuullisesti. Autoveromuutoksen toteutustapa on kuin oppikirjasta: yllättäen ja yön yli, sanoo Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio.
– Suomi on ensimmäinen maa, joka on pystynyt onnistuneesti sopeuttamaan autoveronsa tason uuteen päästömittaustapaan, jatkaa Kallio, kiitellen hallituksen edistyksellisyyttä veromuutoksessa.

– Uuteen WLTP-päästömittaukseen siirtyminen on aiheuttanut harmaita hiuksia niin kuluttajille, autokaupalle kuin verottajallekin koko Euroopassa. Suomessakaan ei vältytty harmilta, mutta nyt saavutettu lopputulos on erinomainen – se takaa, että hallituksen tavoitteet autokannan nopeammasta uudistumisesta ja autoilun verotuksen painopisteen siirrosta hankinnasta käyttöön toteutuvat, kiittelee puolestaan Autoalan Keskusliiton toimitusjohtaja Pekka Rissa.

Autovero laskee välittömästi

Graafinen kuvaaja NEDC-verokäyrästä, aiemmin sovelletusta WLTP-verokäyrästä sekä nyt muuttuvasta verokäyrästä. Verotus kevenee aiempaan WLTP-verotukseen nähden erityisesti ajoneuvoilla, joiden hiilidioksidipäästöt ovat 140 g/km tai enemmän, mutta muutos on havaittavissa myös esim. 100 g/km päästöluokan ajoneuvoissa.

Uuden autoverotaulukon kerrotaan olevan veroneutraali aiempaan nähden, joskin yksittäisten automallien kohdalla vero voi nousta tai laskea NEDC-mittaukseen nähden. Tarkoituksena on, että uusi verotus vastaa tarkemmin NEDC-mittaustavan aikaista verotusta.

Muutos astuu voimaan 3.12. ja siitä eteenpäin verotettavissa ajoneuvoissa ja hallitus antaa asiasta esityksen eduskunnalle 5.12. Lakiesityksen mukaan Verohallinto oikaisee ilman erillistä hakemusta 3.12.–31.12.2018 välisenä aikana rekisteröityjen tai käyttöönotettujen autojen verotuksen.

Lähteet: Autoalan Tiedotuskeskus, valtiovarainministeriö Kuvat: Roman Razinkov, valtiovarainministeriö

Jaa artikkeli

Keskustelu