Diess Herbert Wolfsburg Volkswagen

Ajoneuvot Uutinen 12.11.2021

Jatkaako Diess Volkswagenin johdossa? Todennäköisesti, mutta vuotuiset kahnaukset syövät asemaa

Autojätti Volkswagenia kipparoiva Herbert Diess on jälleen ottanut yhteen yhtiössä vahvojen ammattiliittojen kanssa. Some-päivitykset ja räväkkäät linjanvedot eivät miellytä tuotantolinjojen seistessä.

Volkswagen-ryhmää Dieselgaten jälkimainingeista kohti sähköistymistä kohti luotsaava toimitusjohtaja Herbert Diess on jälleen kohdannut vastarintaa yhtiön sisältä. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Diess ja Volkswagenin hallintoneuvostossa olevat ammattiliitot ottavat yhteen Diessin noustua VW-ryhmän ykkösrooliin 2018.

Diess on vaatinut Volkswagenilta voimakasta ja nopeaa muutosta panostamalla sähköautoihin, uusiin tuotantomenetelmiin, ohjelmistoihin ja autonomisen ajamisen teknologioihin. Samalla hän on pohtinut erilaisten Volkswagen-ryhmän rönsyjen karsimista ja tulevaisuuden työvoimatarvetta. Hän on myös varoittanut, että VW ei halua olla ”seuraava Nokia”.

Saksalaiseksi autojohtajaksi värikkäästi sosiaalisessa mediassa ja lausunnoissa esiintyvä Diess on tehnyt hyvää Volkswagenin osakekurssille ja lietsonut jopa sellaisen muutoskuumeen, että yhtiön Yhdysvaltojen aprillipila Voltswagenista olisi monien mielestä saattanutkin pitää paikkaansa.

Huolenaiheena Wolfsburg

Avoimesti Teslaa ja Elon Muskia ihannoiva Diess on tällä kertaa käynyt ammattiliittoja hallintoneuvostossa edustavan Daniela Cavallon hermoille. Samaan aikaan, kun Diess kutsui Muskin soittamaan videopuhelun Volkswagenin johtajakokoukseen, ovat useat autojätin tuotantolinjat olleet seisoksissa maailmanlaajuisen puolijohdepulan takia.

Volkswagenin kotitehtaan Wolfsburgin vuotuinen autotuotanto jää alhaisimmalle tasolleen sitten 1950-luvun lopun, jolloin alkuperäinen Kupla oli tuotannossa. Nyt tuotantomäärä on jäämässä 400 000 autoon, joka on noin puolet ammattiliittojen kanssa sovitusta vuositasosta. Cavallo onkin kritisoinut Diessin suosineen sosiaalisen median stuntteja tylsän johtamisen sijaan.

Diess Herbert Wolfsburg Volkswagen

70 vuotta sitten Wolfsburgin halleissa näytti tältä.

– Toimitat meille tasaisesti kivoja kuvia matkoiltasi, mutta valitettavasti et toimita puolijohteita, Cavallo kiteytti.

Ammattiliittojen ärsytyksen laukaisi tällä kertaa Diessin huolestuminen Wolfsburgin tulevaisuudesta ja työvoimasta.

– Olen huolissani Wolfsburgista. Haluan, että lapsillanne ja lastenlapsillanne on mahdollisuus turvattuun työpaikkaan täällä meillä. Siksi olen täällä tänään, Diess kiteytti puhuessaan tehtaan työntekijöille.

Diessin mukaan Volkswagenin täytyy ottaa oppia Teslasta ja vähentää radikaalisti yksittäisen auton valmistukseen kuluvaa aikaa. Teslan tavoitteena on saavuttaa Saksan Grünheiden tehtaalla noin 10 tunnin valmistusaika yksittäiselle autolle. Volkswagenin Zwickaun sähköautotehdas tarvitsee yli 30 tuntia yhden ID.-mallin valmistamiseen. Tavoitteena on leikata aika 20 tuntiin ensi vuonna.

Aiemmin Diess varoitti, että kilpailukyvyn parantaminen vaatinee henkilöstövähennyksiä, ja että liian hidas siirtyminen sähköautoihin voi tarkoittaa jopa 30 000 työntekijän vähennystarvetta. Diess on sittemmin rauhoitellut tilannetta sanomalla, että vähennyksiä ei ole suunniteltu.

Monacon kokoinen Wolfsburgin tehdasalue työllistää yksin 25 000 ihmistä. Teslan tavoitteena on rakentaa Saksan tehtaallaan 500 000 autoa vuodessa 12 000 hengellä, lähes tuplasti Volkswagenia tehokkaammin.

– Minulta kysytään jatkuvasti, miksi vertaan meitä Teslaan. Tiedän, että se on joidenkin mielestä kyllästyttävää. Vaikka en puhuisi Elon Muskista, hän on edelleen alalla ja mullistaa alaamme ja muuttuu kilpailukykyisemmäksi kaiken aikaa, Diess kommentoi.

Jatkanee, vaiko…

Volkswagen on ratkomassa ammattiliittojen ja Diessin kylmiä välejä erillisellä sovitteluryhmällä, jonka ratkaisuista ei ole vielä tietoa. Heinäkuussa jatkosopimuksen vuoteen 2025 saanut Diess, 63, kertoi tällä viikolla saksalaislehti Handelsblattille olevansa luottavainen töidensä jatkumiseen.

Diess Herbert Wolfsburg Volkswagen

Diessin surffausterveiset Wolfsburgia halkovalta kanaalilta eivät olleet erityisen suosittuja yhtiön sisällä.

Mikäli Diessin tehtävät eivät jatku tai hän päättää lähteä, ovat vahvimmat seuraajakandidaatit analyytikkojen mukaan Volkswagen-merkkiä luotsaava Ralf Brandstätter. Diess menetti merkin hallinnan kesällä 2020 rangaistuksena siitä, että hän oli syyttänyt VW:n hallitusta tietojen vuotamisesta medialle.

Volkswagen siirsi vuotuisen sijoitussuunnitelmansa esittelyn joulukuulle, sillä leikkauksia ja investointeja esittelevä suunnitelma yleensä aiheuttaa kitkaa sijoittajissa. Investointipankki Jefferiesin analyytikko Philippe Houchoisin mukaan Volkswagenin haasteena ovat Teslan sijaan pitkät perinteet sekä verkkaiset liikkeet pääomamarkkinoilla.

– Emme näe Teslaa Volkswagenin olemassaoloa uhkaavana tekijänä, mutta VW:hen sijoittaminen ei ole kovin houkuttelevaa toistuvista muutostoiveista huolimatta, Jefferiesiltä kerrottiin sijoittajille.

– Diessin jatkuvat Tesla-viittaukset ovat muuttuneet taakaksi, korostaen heikkouksia nokkelien ratkaisujen esittelyn sijaan, yhtiö jatkoi.

Lähteet: Automotive News, Reuters, Forbes Kuvat: Volkswagen Teksti: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Volkswagen

Kaikki koeajot

Uusimmat