Nissan Pao - Tori.fi

Ajoneuvot Käytetyt autot Käytetyt erikoisuudet 7.1.2019

Käytetyt erikoisuudet – Nissan Pao

Tämä Nissan Pao on vuosimallia 1990, joten muotokieli on ajalle vähintäänkin poikkeava. Vain japanilaiset keksivät painia postmodernismin porteilla automuotoilussa.

Vuonna 1987 esitelty Nissan Pao oli niin erityislaatuinen, että jopa japanilaiset innostuivat. Suoraan anime-elokuvasta todellisuuteen piirretyn näköinen Pao ei kuitenkaan aloittanut näiden pieninä erinä valmistettujen Nissanien taivalta. Siitä vastasi monilta osin samaa muotokieltä noudattanut BE-1.

Nissan Pao takaviisto - tori.fi

Koko Nissan Paon tuotanto myytiin kolmessa kuukaudessa ja sitä valmistettiin lopulta noin 52 000 kappaletta.

Kaikki alkoi vuonna 1985 Tokion autonäyttelystä, jossa Nissan BE-1 esiteltiin. Sitä valmistettiin muutamaa vuotta myöhemmin rajoitettu 10 000 kappaleen erä. Kysyntä olisi ollut huomattavasti suurempaa, joten ostoon oikeutetut henkilöt arvottiin halukkaiden joukosta.

Tätä seurasi Nissan Pao, jonka koko tuotanto myytiin kolmessa kuukaudessa. Kauppa kävi vilkkaana jo kauan ennen tuotannon aloittamista. Sympaattinen pikkuauto valloitti japanilaisten sydämet ja sitä valmistettiin vuosien 1989 ja 1991 välillä 52 000 kappaletta.

Pao kuuluu Nissanin niin kutsutun ”Pike–tehtaan” eli Nissanin erikoisprojektiosaston tekemisiin edeltäjänsä BE-1:n tavoin. Samaan sarjaan seurasi myös avoauto Figaro sekä myöhemmin pikkupakettiauto S-Cargo.

Näistä esimerkiksi Figaro esiteltiin vuoden 1989 Tokion autonäyttelyssä mainoslauseella ” ”Back to the Future”, joka tarkoittaa ”takaisin tulevaisuuteen”. Elokuvaviittaus lienee vahvasti läsnä. BE-1, Pao ja Figaro pohjautuvat kaikki Nissan Micran tekniikkaan.

Pienellä moottorilla varustettu kevyt miniauto erottui muusta automassasta muotoilullaan ja rajoitetulla valmistusmäärällä. Pao omaa paljon 60- ja 70-lukujen brittiautojen piirteitä esimerkiksi Austin Ministä, mutta myös rättisitikkana tunnetun 2CV:n kaltaisia yksityiskohtia. Toisaalta keulan suuri grilli on mittasuhteiltaan lähes Bentleyn veroinen, mutta minikoossa tietenkin.

Nissan Pao mittari - Tori.fi

Tämänkertaisen käytetyn erikoisuuden ilmoitettu mittarilukema on 128 500 kilometriä.

Nissan Pao – Käytetty erikoisuus

Kun kotimaan kamaralta löytyi vuosimallin 1990 Nissan Pao kaupan, se oli pakko ottaa mukaan käytettyjen erikoisuuksien juttusarjaan. Tämä aina oikealta ohjattava pieni erikoisuus on museorekisteröitävissä jo muutaman vuoden päästä. Mittarilukemaksi on ilmoitettu 128 500 kilometriä.

Nissan Pao moottori - Tori.fi

Alle yksilitrainen moottori tarjoaa noin 50 hevosvoimaa. Se ei ehkä ole auton mielenkiintoisin kokonaisuus, mutta hoitaa tehtävänsä kunnialla.

Noin 5 000 euron sijoituksella saa itselleen todellisen harvinaisuuden. Auto näyttää siltä kuin se olisi tullut suoraan japanilaisesta animaatioelokuvasta. Alhainen valmistusmäärä varmistaa, ettei samanlaista tule joka kylällä vastaan.

Tämän klassikon konepellin alta löytyy alle yksilitrainen nelisylinterinen nelitahtimoottori, joka tuottaa noin 50 hevosvoimaa huipputehoa. Maksimivääntö on 75 newtonmetriä ja voima välitetään etupyörille kolmipykäläisen automaattivaihteiston kautta. Onneksi auton omamassa on vaivaiset 750 kilogrammaa.

Pastellinsinen ulkokuori on omiaan korostamaan auton piirteitä ja siitä erottuvat erikoiset sivupeilit, ovien saranointi, suuri keulamaski sekä poikkeuksellisesti avautuvat takaikkunat. Yläviistosta silmä kiinnittyisi heti rättikattoon, joka toimii sähköisesti. Tavaratilan luukku aukeaa ovelasti kahdessa osassa.

Sisätilojen väreistä ja muodoista tulee mieleen 1950-luvun kodinkoneet. Mittaristo on kasattu yhden pyöreän kuvun alle ja toimenpiteet hoidetaan lähinnä keinuvivuin. Huomaa, että täältä löytyy myös ilmastointi. Norsunluunvalkoiseen sekoittuu istuinten harmahtava kangas ja ulkopintojen pastellisävy.

Tämän auton arvoa on äärimmäisen vaikea arvioida, sillä niitä on tarjolla niin vähän. Ostajan on usein maksettava se rahasumma, jonka myyjä haluaa. Pao on pieni, hidas ja hauska.

 

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Tori.fi

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat