Lincoln Continental

Ajoneuvot Uutinen 7.1.2017

Klassikkomallin paluu ja kourallinen melankoliaa – Lincoln Continental

USA:n ikoninen edustusautomalli Lincoln Continental saapuu jälleen, mutta modernit mainoskokeilut eivät ole samaa sarjaa auton kanssa.

Fordin lippulaivamerkkinä olevan Lincolnin klassikkomalli, Continental, saapuu jälleen markkinoille. Kymmenes sukupolvi sekoittaa ainakin Yhdysvaltojen ja Kiinan edustusautomarkkinoita 15 vuoden poissaolon jälkeen. Alkuperäinen Continental sai alkunsa 1930-luvun viimeisinä vuosina itsensä pääjohtaja Edsel Fordin henkilökohtaisena loma-autona, joka jalostettiin yhtiön ikonisesta Lincoln-Zephyristä.

Lincoln Continental

Eikä Lincoln turhaan ole ylpeä uutukaisestaan. 3,0-litrainen tuplaturbo-V6 ei ehkä herätä vanhojen kasikoneiden tunnereaktiota, mutta 400 hevosvoimaa ja 400 naulajalan (542 Nm) vääntö sopivat amerikkalaiseen mielenlaatuun mainiosti. Lincoln Continental on myös muotoiltu onnistuneesti, sillä sen tyyli ja sisusta herättävät paikoin jopa volvomaisia mielikuvia. Etuovien kiinteät kahvat ovat erinomainen muotoiluyksityiskohta.

Lincoln Continental

Lehdistötiedotteessa ihastellaan erityisesti sisustan tasoa tarkkaan määrätystä ommelmäärästä (kuudesta seitsämään ommelta per tuuma) aina keskikonsolin laserleikattuun puuhun. Istuimet säätyvät yhteensä 30 suuntaan, reisituenkin ollessa erillinen molemmille jaloille varsinkin kuljettajan riemuksi. Chauffeur-tilassa kartturin istuinta voidaan hallita takapenkiltä, joten matkustusmukavuuden pitäisi olla kunnossa.

Lincoln Continental

Joten miksi tämä keskijohtajien haaveista kilpaileva Mercedeksen ja BMW:n haastaja saatetaan maailmaan mainoskampanjalla, josta heräävät lähinnä mielikuvat huumeista ja melankolisesta kuolemasta?

Romanttisista komedioista automainoksiin

Itsensä viime vuosina uudelleen keksinyt amerikkalaisnäyttelijä Matthew McConaughey on ollut Lincolnin puhemiehenä jo muutaman vuoden (mutta reilusti Lincoln Lawyerin jälkeen). Rouhean vähäeleiset mainokset ovat saaneet lähinnä huvittuneen vastaanoton, mutta ne on kuitenkin huomioitu Jim Carreyn parodiaversioita myöten.

Lincoln Continental

Myös Lincoln Continentalin mainos on huomioitu, joskin eri syystä. Suoraviivainen jokamiestyyli on Continentalin kohdalla vaihtunut huuruiseen visioon, jossa Oscar-palkittu näyttelijä höpöttelee itsensä kanssa Islannissa ja istuu kahdessa paikassa yhtä aikaa.

Melko mitäänsanomatonta ja sekavaa. Nuorempaan polveen katkonainen tyyli toimii varmasti hyvin, mutta epäillä sopii, ovatko Lincolnia harkitsevat tottuneet huumeiseen/kuumeiseen visuaaliseen kerrontaan.

Matkalla melankoliaan

Lincoln Continental

Mainosvideota suurempi murhe Lincoln Continentalin mainostuksessa on valokuvakampanja. Kameran taakse on haettu maailman huippunimiin kuuluva Annie Leibovitz. Vaikka Leibovitz on nähty harvemmin automainosten parissa, on mestarillinen veteraanikuvaaja tottunut kuvaamaan projekteja laidasta laitaan, usein huikaisevin tuloksin.

Lincoln Continental

Jostain syystä kampanjan konseptiksi päätyi valmiiksi epämääräinen ”joukko luovia ihmisiä etsimässä inspiraatiota”. Roadtripiksi löyhästi määritellyllä reissulla luovien ihmisten rooleissa esiintyvät taidemaalari Tali Lennox (Annien tytär), muusikko Jon Batiste, näyttelijä Giles Matthey ja ohjaaja Ben Younger.

Lincoln Continental

Lopputuloksena on joukko kuvia, joissa auto jää usein niin taka-alalle, että se voitaisiin korvata millä tahansa sen kilpailijoista. Myös mietteliästä inspiraatiota etsivät luovat ammattilaiset näyttävät useimmiten kyllästyneiltä ja sietämättömän itsetyytyväisiltä. Pahimmillaan kuvista tulee mielikuva melankolisesta kuoleman odottelusta tai itsemurhan harkitsemisesta.

Lincoln Continental

Leibovitzin tuttu ja tasokas tyyli kyllä näkyy erityisesti henkilöiden ohjauksessa, mutta automainoksena kuvat välittävät tunnelmia, jotka löytyvät eri päästä tunneskaalaa kuin ostohousufiilikset.

Lincoln Continental

Tällä tyylilläkö Lincoln meinaa vallata vuosia sitten menettämiään alueita edustusautomarkkinoilta? Klassikon paluu taitaa tarvita hiukan onneakin.

Lincoln Continental

Teksti: Aake Kinnunen Kuvat: Lincoln & Annie Leibovitz

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat