BMW 3-sarjan Touring

Ajoneuvot Koeajo 29.7.2019

Koeajo: BMW 330d xDrive Touring – ajamisen ilo kohtaa reissaamisen riemun

Uusi BMW 3-sarjan Touring yhdistää hyväksi havaitut ainekset farmariperään. Lopputulos vakuuttaa jälleen kerran. Hyvää: ajettavuus, käytännöllisyys, teknologia. Huonoa: varusteiden myötä kohoava hinta.

BMW 3-sarjan Touring laajentaa uusimman G20-mallipolven baijerilaiskolmosen mallitarjontaa tutuksi tulleella farmariversiolla. Vaikka porrasperällä on pidempi historia, on farmarikin kuulunut asiaan jo ikonisesta E30-mallipolvesta asti yli 30 vuoden ajan. Ei huonosti projektilta, joka alkoi tehtaalla vapaailtojen puuhasteluna.

BMW 3-sarjan Touring

Tavaratilan ehdolla

G21-mallikoodia kantava farmari on venynyt 76 millimetriä pituutta ja 16 mm leveyttä edeltäjäänsä verrattuna. Samalla akseliväli on kasvanut 41 mm ja korkeudessa on tyydytty 8 mm lisäykseen. Lopputuloksena on ainakin näyttävämmät mittasuhteet saanut farmari.

BMW 3-sarjan Touring

Luvassa ei kuitenkaan ole shokkimuutoksia, eli uuden 3-sarjan parhaat puolet saavat kaverikseen käyttökelpoisen tavaratilan. Perustilaa on 500 litraa, 20 litraa sedania enemmän, ja tavaratilan peitteen ja kuormaverkon voi tarvittaessa jemmata tavaratilan pohjan alle.

BMW 3-sarjan Touring

BMW on samalla optimoinut takaluukun muotoilua, joten lastausaukkoa on saatu kasvattua joka suuntaan. Itse tavaratila on jopa 112 mm edellismallia leveämpi. Lastauskorkeus on madaltunut aavistuksen ja tavaratilan pohja on enää vain kahdeksan millimetriä lastauskynnystä alempana. Takaistuimet kaatuvat suhteessa 40/20/40 ja ne kaatamalla autoon mahtuu tarpeellista tavaraa aina 1 510 litran verran.

Mutta ei tässä vielä kaikki! Farmarityyliin kuuluvat tietysti kattokaiteet, joiden viimeistely riippuu auton varustelusta. Tavaratilan pohjaan lisävarusteena saatavat kumiset liukuesteet ovat aktiivista mallia, jolloin tavaroita on helpompi liikutella auton ollessa pysähdyksissä. Luukkujen sulkeuduttua liukuesteet kohottautuvat pari millimetriä, luoden minimaalisen ylämäen tavaroille.

BMW 3-sarjan Touring

BMW haluaa myös muistuttaa, että 3-sarjan Touring on edelleen varustettu avattavalla takalasilla. Pikkulintujen mukaan varusteen kohtaloa on pohdittu tehtaan sisällä, mutta vankan kannattajakunnan vaalima ominaisuus sai armahduksen sillä ehdolla, että takalasi saa näkyvyyttä.

Valtakunnassa kaikki hyvin

Muilta osin uusi BMW 3-sarja on tutussa iskussa. Matkustamon laatuvaikutelma on ottanut aimo loikan edelliseen mallipolveen verrattuna. Hallintalaitteet ovat linjassa muiden uusien BMW-mallien kanssa. Varsinkin täysin varusteltuna auton kotikonnuilla Münchenin ympäristössä navigaatiojärjestelmä tarjoaa ehkä markkinoiden parhaan määrän tietoa kaistoista ja liikennemerkeistä. Auto varoittaa jopa STOP-merkeistä ja väistämiskolmioista risteyksiin saavuttaessa.

 

Takaistuimilla asiat ovat tutusti. Jalkatilaa on tullut BMW:n mukaan 11 millimetriä lisää edelliseen 3-sarjan Touringiin verrattuna. Sedaniin verrattuna merkittävin ero on aavistuksen lisääntynyt pääntila suoremman kattolinjan ansiosta. Tilaa on tarvittaessa jopa kolmelle lastenistuimelle ja reunimmaisten paikkojen ISOFIX-kiinnikkeet on siirretty lähemmäs ovia helpompaa kiinnitystä ajatellen.

BMW 3-sarjan Touring

BMW:lle nykyinen 3-sarja on paluu normaaliin, sillä kuljettajan työpisteellä pääpaino on ajettavuudessa. Kultaisten vuosien ohjaustuntumaan ei aivan ylletä, varsinkaan nelivetomalleissa, mutta toisaalta matkustusmukavuus on erinomaisen (ja säädettävän) alustan ansiosta ennätyskorkealla. Koeajetun 330d:n 3,0-litrainen rivikutonen on edelleen yksi markkinoiden miellyttävimmistä dieselvoimanlähteistä ja automaattivaihteisto toimii huomaamatta.

BMW 3-sarjan Touring

Ensi vuonna töpselillä

Odotetusti uudesta 3-sarjasta jalostettu farmari ei sotke jo toimivaa, vaan antaa 3-sarjalle mahdollisuuden kamppailla entistä kattavammin segmenttinsä ostajista. Touring muodostaakin merkittävän osan 3-sarjan myynnistä, myös meillä.

Uusi BMW 3-sarjan Touring nähdään Suomessa vielä syksyn tullen. Ensi vuonna joukkoon liittyy vielä farmariversio 330e-lataushybridistä.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: BMW

Kaikki koeajot

Uusimmat