Škoda Octavia G-tec

Ajoneuvot 1.5.2017

Koeajo: Kansansuosikin kaasuversio – Škoda Octavia Combi

Škoda Octavia Combi 1.4 TSI G-TEC suomalaisautoilijoiden vasta uudistuneen ikisuosikin kaasuversio, joka hellii omatuntoa ja lompakkoa. Hyvää: kulutus, ajettavuus, sisätilat, viimeistely. Huonoa: tiheä kaasun tankkaustarve, keulailme, epäreilu verokohtelu.

Koeajettu kaasuauto Škoda Octavia Combi 1.4 TSI G-TEC Style DSG on perusvarma järkivalinta. Octavia on valmistajansa syömähammas Suomessa, eikä ihme, onhan auton hinta-laatusuhde puhutteleva ja perusominaisuudet kuten ajettavuus, sisätilat, viimeistely ja malliston kattavuus hyvällä tolalla.

Octavian puolesta puhuu myös sen pitkäaikainen menestys: Suomen teillä on paljon eri-ikäisiä Octavioita, joten auton jälleenmyynti onnistunee vaivattomasti myös omatoimisesti. Kun myyntihinta on kohdillaan, löytyy aina uudempaa Octaviaa etsiviä.

Uudistuneen automallin valtteja ovat aiempaa kattavampi avustinkatras, kattavampi liitettävyys ja hieman hiottu ulkonäkö, jonka erottuvin muutos on uusi keulailme. Ymmärrän hyvin heitäkin, joiden mielestä edeltävä keulailme oli tyylikkäämpi.

Korkeampi hankintahinta

Monella on edelleen epäilyksiä kaasuauton suhteen. Kaasuautoilun hidasteista kaksi vahvinta ovat korkeampi hankintahinta ja tankkausverkoston maantieteellinen kattavuus. Jos haluaa ajaa kaasulla, on riesana myös tiheähkö kaasun tankkaustarve.

Maahantuoja voi muokata automalliensa keskinäistä suosiota hinnoittelulla, etenkin kun tarjolla on kattava valikoima varuste- ja voimalinjaversioita kuten Škoda Octaviassa.

1,4-litraisella TSI-bensiinimoottorilla varustettu kaasu-Octavia on hinnaltaan erittäin lähellä vastaavaa (Style, DSG) litraisella TSI-moottorilla varustettua versiota, hinnat ovat 28 912 ja 28 191 euroa. Vastaavan 1,4-litraisen TSI-moottoriversion hinta on 30 507 euroa.

Verkosto tiuhenee

Koeajossa kaasu-Octavian käskijä ei havaitse kuin auton mittaristosta, milloin edetään kaasulla, milloin bensiinillä. Auto liikkuu kaasun voimin. Kaasun loputtua matka jatkuu katkeamattomasti bensiinillä.

Bi-fuel-auton kiihtyvyydessä tai muissa kyvyissä ei ole eroa kumman käyttövoiman voimin etenee.

Škoda Octavia G-tec

Kahden käyttövoiman yhteisesti takaama toimintamatka täysin tankein on hyvinkin riittävä 1 300 kilometriä, joista noin 400 kilometriä taittuu kaasulla.

Kaasuauto on järkihankinta heille, jotka asuvat lähellä tankkausasemaa tai joiden arkiset vakioreitit vievät tankkausaseman lähelle.

Tankkausasemia on 27. Niitä löytyy Helsingin ja Espoon lisäksi muun muassa Lohjalta, Mäntsälästä, Porvoosta, Riihimäeltä, Kotkasta, Kouvolasta, Haminasta, Lahdesta, Tampereelta, Turusta ja Joutsasta. Verkosto on tihentymässä, sillä yksistään Gasumin tankkausasemia on tulossa 35 uutta kymmenen vuoden aikana.

Edullisia kilometrejä

Kaasuauton käyttökulut ovat erittäin kohtuulliset. Tätä kirjoitettaessa biokaasun litroiksi muunnettu hinta on 0,928 euroa / litra ja maakaasun 0,776 e / litra.

Octaviaan voi tankata joko biokaasua tai maakaasua, jotka molemmat ovat kemiallisesti metaania. Biokaasu on uusiutuva polttoaine ja sikäli ympäristöystävällisempi valinta.

 

Gasumin liikennebiokaasun raaka-aineet ovat sataprosenttisesti kotimaisia ja uusiutuvia.

Biokaasu tuotetaan kotitalouksien, teollisuuden ja kaupan biohajoavista jätteistä.

Outoa verotusta

Kaasukäyttöisiä henkilöautoja on raskautettu käyttövoimaverolla vuoden 2013 alusta. Koeajetun Octavian omistaja saa vuosittain maksaa 215 euroa käyttövoimaveroa.

Verokohtelu on outo. Valtiovallalta on kestämätöntä ajattelua julistaa juhlapuheissa liikennepäästöjen suitsimista, mutta rankaista kaasuautoilijaa käyttövoimaverolla. Ei kai kukaan varta vasten osta vastaavaa bensiinimallia kalliimpaa kaasuautoa vain ajaakseen bensiinin voimin, tulisihan se kalliimmaksikin kuin kaasulla ajaminen.

Jaa artikkeli

Keskustelu

Valmistajalta: Škoda

Kaikki koeajot

Uusimmat