Ajoneuvot Koeajo 10.11.2015

Koeajo: pihi Škoda Superb Combi

Yhtälönä kookas auto ja maltillisen tehoinen moottori. Hyvää taloudellisuus, sisätilat, vaihteisto. Huonoa voima ääritilanteissa.

Škoda Superb liikkuu varsin mukavasti myös pihin ja maltillisen tehoisen bensiinimoottorin voimin. Sataviisikymmentä hevosvoimaa ja 250 newtonmetriä takaavat toimivan yhtälön.

Vaikka arkiajo on vaivatonta, saa jostakin väkevämmästä yhdistelmästä siirtyvä opetella uusille tavoille. Ohituksia ajatellen on hyvä tiedostaa, ettei yli 80 kilometrin tuntinopeuksissa ole tarjolla selkänojaan liimaavaa kiihtyvyyttä. Škoda toki suoriutuu vaikka perävaunullisen rekan ohituksesta, mutta ajoituksen harkinta on tarpeen.

Skoda_Superb_ACT_Combi_JS-6

Taajamassa ja kaupungissa autolla ei jää jalkoihin liikennevirrassa. Kaksoiskytkinautomaatti on seitsenlovinen ja vaihteistona erittäin vaivaton: se tarjoaa uutta pykälää sisään viiveittä eri ajotilanteissa, joten kulku on nytkähtelemätöntä.

Pihi vaihtoehto

Kun 1,4-litraisen voimanlähteen se jokin ei ole räjähtävä voima, ovat sen ansiot toisaalla eli taloudellisen etanemisen puolella.

Nelisylinterisen moottorin kulutusta vähentää myös sylinterien lepuutus, joka tarkoittaa sitä, että tehontarpeen vähetessä kaksi sylinteriä kytkeytyy pois käytöstä. Ne käyvät uudelleen talkoisiin kun kuormitus eli tehontarve kasvaa.

Lepuutuksen aikana polttoaineensuihkutus katkeaa kahdelle lepäävälle sylinterille. Se säästää polttoainetta.

Skoda_Superb_ACT_Combi_JS-5

Ajossa kuski ei huomaa lepuutusvaihetta voimattomuutena tai muutoinkaan

Kevyttä kaasujalkaa

Luvattu keskikulutus on kookkaalle farmarikoriselle varsin alhainen 5,1 litraa sadalla kilometrillä. Siihen ei kuitenkaan koeajossa pystynyt edes kevyellä kaasujalalla, vaikka yritys olikin sinnikästä. Terän pihistelyltä veivät aamupakkaset, jotka nostavat kohmeisen kulkupelin kulutusta.

Tasaisessa ajossa ilman kiihdytystarpeita kulutus laskee koeajossa ajoittain kuuden litran tietämille, mutta kaikkineen keskikulutus jää lopulta 6,5 litraan.

Pihein Superb-versio veisi polttoainetta vain 3,7 litraa sadalla kilomerillä ja hiilidioksidipäästöt olisivat 96 grammaa kilometrillä. Tällöin voimanlähteenä olisi 1,6-litraiden TDI-dieselmoottori.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Škoda

Kaikki koeajot

Uusimmat