Ajoneuvot Koeajo 10.11.2015

Koeajo: uuden moottorin saanut Toyota Land Cruiser

Uusi moottori ja päivitetty automaattivaihteisto virkistävät muuten hyvin tuttuna säilyvää Toyota-maasturia. Hyvää: vaativien olosuhteiden työkalu. Huonoa: takaistuimen melu, takaovi avautuu edelleen epäkäytännöllisesti oikealle.

Toyota Land Cruiser on suomalaistenkin suosikki, kun tarvitaan maasturia sen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen maastoon. Uusi moottori ja automaattivaihteiston päivitys ei muuta tilannetta.

Koeajo Islannin laavarinteillä, joessa ja hyväkuntoisilla maanteillä osoitti, että laitteella todella pääsee ja uskaltaa yrittää kulkua vaikeissakin maastoissa. Polvensyvyistä joenpohjaakin ajettaessa ominaisuudet riittivät, vaikka yksi saattueen autoista ensin juuttuikin veden alla piilotelleeseen kiveen.

DSC04291

Alustaa korottamalla, hyvällä väännöllä, auton älykkäällä ohjelmistolla ja kuljettajan maltilla siitäkin selvittiin. Land Cruiserin monipuoliset valmiudet pahoihin paikkoihin onkin syytä harjoitella ennakkoon, jotta todellisissa tilanteissa autosta saa irti sen parhaat puolet.

Suomesta tuskin löytyy sellaisia olosuhteita, missä Land Cruiserilla ei pärjätä – jos ylipäätään on kyse sellaisesta paikasta, mihin on mitään syytä edes suunnitella autolla menoa.

Hyväkuntoisella maantiellä ajettaessa paljastuukin sitten hyvän maasturin toinen puoli. Niukka uudistuminen korostuu matkustamossa. Kojelauta näyttää tutulta ja nyt jo vanhahtavalta. Erityisesti takaistuimelle kantautuva meteli tuntuu oudolta.

Kun kuuntelee kivien ropinaa lokareihin ei voi uskoa istuvansa uuden, sadantuhannen euron auton takaistuimella. Myöskään ajo- ja matkustusmukavuus ei maantiellä ole kovin kilpailukykyinen. Mutta ei tarvitsekaan olla, jos laitteella pitää pärjätä maastossa.

DSC04309

Ureaa tankkiin

Uuden nelisylinterisen 2.8 D-4D -dieselmoottorin turboahdin on muuttuvasiipinen. Voimanlähde tarjoaa tehoa 130 kW (177 hv) ja vääntöä 450 Nm. Erityisesti moottorin ala- ja keskikierrosten väännön luvataan olevan aiempaa parempi, kun huippuvääntö on kasvanut kymmenen prosenttia.

Pakokaasujen typenoksidipäästöjen vähentämiseksi moottorissa käytetään ensimmäisenä Toyota-mallina ureaa hyödyntävää SCR-järjestelmää.

Uuden moottorin myötä myös entinen viisivaihteinen automaattivaihteisto on saanut antaa tietä nykyaikaisemmalle kuusivaihteiselle. Muutoksella tavoitellaan parempaa suorituskykyä ja taloudellisuutta.

Yhdistetyn ajon keskikulutus on nyt virallisen arvon mukaan 7,4 litraa sadalla kilometrillä.

DSC04265

Uusi varustelu

Land Cruiserin hinnasto ei ole pitkä. Moottoreita on vain yksi ja vaihteistoja kaksi. Manuaalivaihteistoa haluavalle on osoitettu hinnaston halvin kokoonpano 2.8 D-4D Life. Sen hintalapussa on 74 040 euroa. Edullisin varustetaso uudella automaattivaihteistolla maksaa 77 596 euroa.

Halvimman varusteversion lisäksi tarjolla on neljä muuta varustelua. Niistä Style on uusi vaihtoehto. Siihen kuuluu muun muassa led-ajovalot, saattovalot, peruutuskamera, pysäköintitutkat, sähköisesti taittuvat sivupeilit, 18-tuuman pyörät ja valaistut astinlaudat.

Myös avaimeton käynnistys, 230V virran ulosotto tavaratilassa, lämmitetty ohjauspyörä, kattokonsoli, jäähdytetty keskikonsoli, kineettis-dynaaminen jousitusjärjestelmä ja perävaunun huomioiva ajonvakautus kuuluvat Style-varusteluun. Hintalappuunkin on tässä vaiheessa jo tullut 99 560 euroa.

Hulppeimman Premium-varustellun Land Cruiserin hinta on 123 903 euroa.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat